Keluarga

Khasiat Vitamin K untuk Bayi Baru Lahir

Setiap bayi yang baru lahir perlu mendapatkan vitamin K melalui suntikan. Kelebihan vitamin K adalah membantu proses pembekuan darah dan mencegah pendarahan yang dapat terjadi pada bayi.

Bayi yang baru lahir mempunyai jumlah vitamin K yang sangat sedikit di dalam badan mereka. Walaupun vitamin K diperlukan dalam proses pembekuan darah. Itulah sebabnya bayi yang kekurangan vitamin K terdedah kepada pendarahan. Sekiranya tidak dicegah, keadaan ini boleh membahayakan bayi.

Salah satu penyebab rendahnya kadar vitamin K dalam tubuh bayi baru lahir adalah bakteria baik yang belum berkembang yang menghasilkan vitamin K di usus bayi. Selain itu, keadaan ini juga berlaku kerana pengambilan vitamin K yang tidak diserap dengan baik oleh plasenta ketika bayi dalam kandungan.

Kekurangan vitamin K dalam badan boleh mencetuskan lebam yang meluas hanya kerana kecederaan ringan. Bukan hanya itu, kekurangan vitamin K juga dapat menyebabkan luka kecil terus berdarah.

Untuk memenuhi keperluan vitamin K, bayi yang baru lahir biasanya diberi suntikan vitamin K. Setelah mereka bertambah tua, vitamin K dapat diperoleh dari bakteria dalam usus dan makanan yang dimakan setiap hari, seperti bayam, brokoli, kacang kedelai, daging, telur, hati, dan ikan.

Kebaikan Vitamin K pada Bayi Baru Lahir

Manfaat vitamin K untuk bayi baru lahir adalah mencegah pendarahan di pelbagai organ badan, seperti otak, perut, dan usus. Pendarahan kerana kekurangan vitamin K disebut Pendarahan kekurangan vitamin K (VKDB).

Risiko bayi terkena VKDB akan lebih tinggi jika dia mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti atresia bilier, hepatitis, cirit-birit kronik, dan kekurangan trypsin. Risiko ini tidak hanya berlaku pada hari-hari pertama sejak kelahiran bayi, tetapi sehingga bayi dapat mengambil makanan pejal atau ketika dia berusia 6 bulan.

Sekiranya pendarahan berlaku di otak, maka bayi berisiko mengalami kerosakan otak kekal. Selain otak, bayi juga dapat mengalami pendarahan di bahagian badan yang lain, seperti saluran gastrointestinal, hidung (mimisan), ke tali pusat.

Bayi yang mengalami pendarahan sering memerlukan pemindahan darah atau bahkan menjalani pembedahan.

Cara Memenuhi Keperluan Vitamin K pada Bayi Baru Lahir

Pendarahan kerana kekurangan vitamin K dapat dicegah dengan mudah. Caranya adalah dengan memberi suntikan vitamin K ke otot paha bayi sebaik sahaja dia dilahirkan.

Kadang kala suntikan vitamin K boleh ditangguhkan sehingga 6 jam selepas bayi dilahirkan sehingga ibu dapat memulakan penyusuan awal terlebih dahulu. Setelah disuntik, sebahagian besar vitamin K disimpan di hati dan digunakan dalam proses pembekuan darah.

Pemberian vitamin K boleh dilakukan dengan cara lain, iaitu meneteskan suplemen vitamin K dalam bentuk titisan. Namun, penyerapannya kurang baik jika dibandingkan dengan vitamin K yang diberikan melalui suntikan. Oleh itu, setakat ini pemberian vitamin K yang paling biasa kepada bayi baru lahir adalah melalui suntikan.

Selain suntikan, pengambilan vitamin K pada bayi baru lahir juga dapat diperoleh dari susu ibu. Busui dapat memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk memenuhi keperluan vitamin K bayi, walaupun jumlah vitamin K yang terdapat dalam susu ibu hanya sedikit.

Sama seperti orang dewasa, bayi mungkin mengalami kesakitan di tempat suntikan. Untuk melegakan kesakitan yang dirasakan oleh bayi anda semasa suntikan, minta doktor atau bidan anda memberikan suntikan semasa bayi menyusu.

Vitamin K terbukti selamat dan penting untuk bayi baru lahir. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pentadbiran dan faedah vitamin K, berjumpa dengan pakar pediatrik anda sekali lagi.