Keluarga

Wanita hamil yang terlalu kurus berisiko mengalami 4 perkara ini

Bagi wanita yang mempunyai berat badan di bawah normal dan ingin merancang kehamilan, disarankan untuk menaikkan berat badan terlebih dahulu. Ini kerana wanita hamil yang terlalu kurus lebih berisiko mengalami komplikasi kehamilan.

Anda boleh dikatakan terlalu kurus apabila anda mempunyai indeks jisim badan (BMI) di bawah 18.5. Memulakan kehamilan dengan badan yang terlalu kurus boleh membawa pelbagai risiko. Di samping itu, anda mungkin sukar untuk menaikkan berat badan seperti yang disyorkan semasa kehamilan.

Risiko Yang Berlaku Sekiranya Anda Hamil Terlalu Tipis

Berikut adalah beberapa risiko komplikasi kehamilan yang mungkin anda alami jika anda terlalu kurus semasa hamil:

1. Keguguran

Walaupun boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, keguguran juga boleh disebabkan oleh keadaan badan wanita hamil yang terlalu kurus. Untuk mengurangkan risiko ini, doktor anda mungkin memberi cadangan untuk meningkatkan pengambilan pemakanan anda.

2. Kelahiran pramatang

Mengandung badan yang terlalu kurus juga boleh menyebabkan anda berisiko melahirkan bayi lebih awal dari jangkaan. Anda dikatakan telah melahirkan sebelum waktunya jika kelahiran berlaku sebelum 37 minggu kehamilan anda.

Bayi pramatang sangat rentan terhadap pelbagai jangkitan, dan lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti masalah pernafasan, gangguan metabolik, atau pendarahan di otak.

3. Ukuran janin terlalu kecil

Janin mendapat khasiat dari ibu. Sekiranya anda hamil dalam keadaan terlalu kurus, kekurangan zat makanan untuk diri sendiri, terutama bagi si kecil di dalam kandungan. Ini dapat menghalang pertumbuhan janin, yang secara perubatan dikenali sebagai pertumbuhan janin terbantut atau kerencatan pertumbuhan intrauterin (IUGR).

Sekiranya ini berlaku, bayi berisiko kehilangan oksigen semasa lahir, serta mempunyai kadar gula darah rendah dan darah tebal kerana sebilangan besar sel darah merah. Bayi anda juga mungkin lebih berisiko mengalami kecacatan dan gangguan neurologi, dan perlu dihantar melalui pembedahan caesar.

4. Bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah

Berat bayi normal semasa kelahiran adalah sekitar 2.5–3.5 kg. Namun, jika anda terlalu kurus semasa hamil, bayi anda mungkin dilahirkan dengan berat lahir rendah atau kurang dari 2.5 kg.

Mari Menambah Berat Anda!

Untuk mengelakkan terlalu kurus semasa mengandung, anda boleh mencuba cara berikut:

  • Jangan sesekali melangkau makanan, terutamanya sarapan pagi.
  • Sekiranya sukar untuk menyelesaikan makanan besar sekaligus, anda boleh makan bahagian kecil 5-6 kali sehari.
  • Sentiasa dapatkan makanan ringan yang sihat, seperti keju, keropok, kacang, buah kering, yogurt, atau ais krim, agar mudah dimakan pada bila-bila masa.
  • Cuba perbanyakkan makanan yang tinggi lemaknya, seperti minyak zaitun, alpukat, kacang, atau ikan.
  • Minum jus segar, seperti jus oren, jus betik, atau jus anggur.
  • Masukkan mentega kacang, keju, mentega, atau keju krim untuk makanan anda.
  • Pemeriksaan berkala dengan doktor anda untuk memantau kenaikan berat badan anda. Pakar obstetrik akan menentukan sama ada keadaan anda selamat untuk memulakan program kehamilan atau tidak.

Mengandung dengan keadaan badan yang terlalu kurus boleh membahayakan janin. Oleh itu, cubalah meningkatkan berat badan anda dengan cara di atas, sebelum merancang kehamilan. Sekiranya anda masih menghadapi masalah kenaikan berat badan, anda harus berjumpa dengan doktor anda, kerana ini mungkin disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu.