Keluarga

Termometer Inframerah Boleh Menyebabkan Sinaran. Mitos atau Fakta?

Baru-baru ini, terdapat masalah yang mengganggu yang mengatakan bahawa termometer inframerah dapat memancarkan radiasi dan boleh membahayakan kesihatan otak. Jadi, adakah masalah ini benar?

Sejak wabak COVID-19, setiap orang diminta untuk memeriksa suhu badan mereka sebelum memasuki tempat awam, seperti pejabat, pusat beli-belah, pasar, dan tempat ibadat. Sebabnya, suhu badan yang tinggi adalah satu tanda bahawa seseorang sakit, termasuk penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Corona.

Alat yang biasa digunakan untuk mengukur suhu badan di tempat awam adalah termometer inframerah atau pistol termo. Termometer ini mempunyai bentuk seperti senapang dan sangat mudah digunakan, hanya dengan mendekatkannya ke dahi anda. Termometer ini juga lebih praktikal untuk digunakan untuk kanak-kanak dan bayi.

Fakta mengenai Keselamatan Termometer Inframerah

Penggunaan termometer inframerah cukup dipercayai di tengah pandemi COVID-19 untuk mengukur suhu badan. Tidak seperti termometer lain, termometer ini tidak perlu menyentuh kulit secara langsung, sehingga dapat mengelakkan pencemaran virus dan dapat digunakan sambil menjaga jarak antara orang yang diperiksa dan orang yang diperiksa.

Hasil pengukuran termometer inframerah juga muncul dengan cepat. Jadi, anda tidak perlu menghabiskan masa yang lama untuk berinteraksi dengan orang lain ketika mengukur suhu badan. Selain itu, alat ini juga senang dibersihkan agar kebersihan sentiasa terjaga.

Namun, ada sebilangan orang yang bimbang perlu menggunakan termometer inframerah terlalu kerap. Sebabnya, sinar inframerah dari alat ini boleh menyebabkan radiasi yang boleh merosakkan tisu otak. Namun, pada hakikatnya ini tidak berlaku, kamu tahu.

Termometer inframerah bukanlah alat yang dapat memancarkan cahaya inframerah, tetapi memiliki sensor inframerah. Sensor ini berfungsi dengan membaca gelombang tenaga panas yang keluar dari permukaan tubuh manusia.

Dalam dunia fizik, gelombang tenaga panas yang keluar dari permukaan, termasuk permukaan badan, setara dengan pelepasan tenaga inframerah. Itulah sebab mengapa alat ini dipanggil termometer inframerah.

Apabila dipegang dekat dengan dahi, termometer akan menangkap tenaga haba dari badan. Tenaga haba ini kemudian akan disalurkan ke sensor inframerah di dalam termometer dan diubah menjadi isyarat elektrik. sekarang, isyarat elektrik ini akan diterjemahkan sebagai nombor dan muncul di skrin sebagai hasil pengukuran suhu badan.

Jadi, anda tidak perlu risau untuk memeriksa suhu badan anda menggunakan termometer inframerah, bukan? Alat yang beredar di pasaran dan telah lulus ujian kesihatan dapat dijamin selamat digunakan, Macam mana boleh jadi.

Penting juga untuk diingat, jangan panik atau ikut serta menyebarkan maklumat yang tidak dapat disahkan. Sekiranya anda ingin memastikan maklumat itu betul, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER.