Keluarga

Bilakah Ayah Dapat Merasakan Pergerakan Bayi Dari Perut Ibu?

Merasakan pergerakan janin tentu menggembirakan setiap ibu bapa. Lebih-lebih lagi, aktiviti ini juga memainkan peranan utama dalam membina ikatan awal antara ibu bapa dan anak-anak. Oleh itu, bilakah normal bagi Ibu dan Ayah untuk dapat merasakan pergerakan Si Kecil di dalam rahim?

Ibu dan Ayah mungkin menantikan saat ketika mereka dapat merasakan pergerakan janin di dalam rahim. Selain menjalin hubungan dengan janin, aktiviti ini juga dapat meyakinkan ibu bapa bahawa janin tumbuh dan berkembang dengan baik.

Lalu, pada usia kehamilan apa Ibu dan Ayah dapat merasakan pergerakan Si Kecil?

Bilakah Pergerakan Janin Dapat Diperhatikan oleh Ibu Bapa?

Masa untuk merasakan pergerakan janin boleh berbeza bagi setiap ibu bapa. Ibu secara amnya dapat merasakan pergerakan janin ketika usia kehamilan antara 16-22 minggu. Namun, Ayah mungkin harus menunggu sedikit lebih lama sehingga dia dapat merasakan kelincahan Si Kecil di rahim.

Pergerakan janin di perut wanita hamil biasanya hanya dapat dirasakan dari luar pada trimester kedua atau tepat pada kehamilan 20–24 minggu.

Apabila usia kehamilan meningkat, pergerakan janin dapat menjadi lebih jelas dan berlaku lebih kerap. Pada trimester ketiga kehamilan, janin boleh bergerak hingga sekitar 30 kali dalam 1 jam.

Walau bagaimanapun, setiap wanita hamil boleh mempunyai pengalaman yang berbeza kerana setiap kehamilan pada dasarnya unik. Terdapat beberapa wanita hamil yang dapat merasakan pergerakan janin lebih awal, tetapi ada juga yang harus menunggu lebih lama untuk merasakannya.

Beberapa Perkara Yang Mempengaruhi Pergerakan Janin

Pergerakan janin dari luar perut dapat dirasakan bergantung pada ketebalan dinding perut. Sekiranya wanita hamil anda mempunyai berat badan berlebihan, anda mungkin perlu menunggu sehingga trimester ketiga untuk merasakan pergerakan janin.

Di samping itu, tahap aktiviti janin dan lokasi plasenta atau plasenta juga mempunyai kesan. Pada wanita hamil dengan lokasi plasenta di depan rahim (anterior plasenta), pergerakan janin akan lebih sukar dirasakan dari luar rahim kerana dinding rahim tersumbat oleh plasenta.

Kepentingan Merasakan Pergerakan Janin

Pergerakan janin adalah salah satu petanda baik atau tidak keadaan janin di dalam rahim. Sekiranya janin banyak bergerak, kemungkinan perkembangannya lancar dan dalam keadaan sihat.

Sebaliknya, jika pergerakannya jarang terjadi atau tidak dirasakan sama sekali, mungkin ada masalah kesihatan yang mempengaruhi janin.

Beberapa keadaan yang boleh membuat janin jarang bergerak adalah tekanan janin dan tekanan janin kelahiran mati. Namun, janin jarang bergerak, mungkin kerana dia sedang tidur lena. Ini adalah perkara biasa yang berlaku.

Tidak ada batasan jumlah pergerakan yang menunjukkan bahawa janin sihat atau tidak. Kerana aktiviti setiap janin adalah berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakan janin yang sihat akan bergerak sekitar 10 atau lebih kali setiap hari.

Cara terbaik untuk memantau kesihatan janin melalui pergerakannya adalah dengan mengetahui rata-rata pergerakan janin. Caranya adalah dengan mencatat berapa kali janin bergerak dalam satu jam pada masa yang sama, misalnya pada waktu petang.

Lakukan ini selama beberapa hari. Kemudian, Ibu dan Ayah akan mengetahui berapa banyak janin bergerak dalam masa satu jam. Oleh itu, apabila janin bergerak lebih jarang daripada biasa, Ibu dan Ayah dapat segera memeriksa keadaan Si Kecil kepada doktor atau bidan.

Cara Merangsang Pergerakan Janin

Janin dapat merasakan dan bertindak balas terhadap sentuhan kasih sayang dari luar perut, kamu tahu! Sejak dalam kandungan, janin dapat mendengar, merasakan, dan mengingat. Oleh itu, dia dapat merasakan kasih sayang orang tuanya.

Sekiranya janin tiba-tiba kurang aktif, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mendorongnya bergerak, iaitu:

Menjemput janin untuk bercakap

Ketika usia kehamilan mencapai 26 minggu, janin sudah mula dapat mendengar suara dari luar badan ibu. Oleh itu, janin dapat dirangsang untuk bergerak ketika dia diajak bercakap. Bukan hanya itu, sering mengajak janin untuk bercakap juga akan membina ikatan emosi antara ibu bapa dan janin.

Memainkan muzik untuk janin

Selain mengajak janin untuk bercakap, Ibu dan Bapa juga dapat merangsang pergerakan janin dengan memainkan muzik untuk didengar oleh janin.

Sebenarnya tidak ada ukuran pasti jenis muzik apa yang terbaik untuk bayi. Namun, Ibu dan Ayah dapat memilih lagu atau muzik dengan nada dan nada suara yang lembut dan menenangkan. Semasa memainkan muzik, mainkan muzik pada kelantangan yang tidak terlalu kuat.

Menggosok perut wanita hamil

Menurut penyelidikan, sentuhan inilah yang paling banyak memicu tindak balas janin. Kajian menunjukkan bahawa janin paling aktif ketika perut wanita hamil digosok dengan lembut dan penuh kasih sayang.

Semasa menggosok perut atau merasakan pergerakan janin, anda perlu melakukannya dengan berhati-hati dan perlahan. Gunakan minyak atau krim yang mengandungi vitamin E jika kulit di perut terasa gatal. Sekiranya perlu, pasangkan aromaterapi untuk menambah sensasi relaksasi.

Selain bermanfaat untuk janin, ternyata urutan juga dapat menjadikan anda lebih santai dan tidur lebih lena. Urutan juga dapat menghilangkan rasa sakit dan meningkatkan peredaran darah di badan anda.

Namun, sebagai langkah selamat, membelai perut tidak boleh dilakukan secara berlebihan pada trimester pertama kehamilan.

Sekiranya kaedah di atas telah dicuba tetapi si kecil masih tidak bergerak atau tidak bergerak sama sekali selama 2 hari berturut-turut, anda harus segera berjumpa dengan pakar kebidanan anda. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah janin atau bahkan kelahiran mati.