Kehidupan yang sihat

Ini adalah 4 Cara Mudah untuk Mengatasi Blues Isnin

Adakah Kanda berasa lemah dan tidak bersemangat ketika hendak bekerja Isnin? Kemungkinan anda mengalami Isnin blues. Sekiranya dibiarkan, Isnin blues boleh memberi kesan negatif pada badan. Ayuh, segera mengatasinya dengan beberapa cara didi bawah!

Isnin blues adalah perasaan bosan dan kurang semangat yang dirasakan seseorang menjelang hari Isnin. Pada hari Isnin, orang biasanya kembali bekerja setelah cuti dua hari. Isnin blues ia boleh disebabkan oleh ketidaksediaan mental seseorang untuk kembali ke aktiviti, kerana dia membayangkan timbunan kerja yang harus dilakukan.

Cara mengatasi Isnin Blues

Walaupun kelihatan sederhana, jika dibiarkan, Mblues hari ini boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan perubahan mood atau perubahan emosi. Lain daripada itu, Isnin blues Ia juga dapat mengurangkan produktiviti di tempat kerja.

Tapi jangan risau, kerana ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi Isnin blues, itu dia:

1. Dapatkan tidur yang cukup

Hujung minggu bukan alasan untuk bangun lewat dan tidak cukup rehat. Tidur yang cukup pada hari Ahad adalah perkara yang sangat penting untuk dilakukan, kerana ini akan membuat anda lebih bersemangat pada hari Isnin.

2. Buat senarai perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan

Cuba ingat lagi, perkara-perkara yang menggembirakan membuatkan anda teruja untuk bekerja. Contohnya, berita terkini yang akan dibincangkan dengan rakan sekerja, makanan enak untuk dimakan semasa rehat, atau peralatan pejabat baru yang akan menjadikan meja anda lebih kemas.

Anda boleh membuat senarai perkara-perkara yang menyeronokkan ini beberapa hari sebelumnya, kemudian baca semula pada petang Ahad. Ini berguna untuk membuat anda lebih bersemangat dengan aktiviti pada hari Isnin.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur selama 30 minit sehari, atau 150 minit seminggu, bermanfaat untuk membuat mood yang baik dan mengurangkan risiko tekanan. Ini kerana senaman dapat meningkatkan tahap endorfin, hormon yang dapat menyebabkan perasaan senang.

Selain senaman biasa setiap hari, anda boleh berbasikal, berenang, atau berjoging bersama keluarga atau rakan pada hujung minggu, agar aktiviti sukan anda dapat lebih menyeronokkan.

4. Makan makanan berkhasiat

Makan makanan berkhasiat tidak kurang pentingnya untuk mengatasi Mblues hari ini, mengurangkan risiko kemurungan, dan membuat mood yang baik. Beberapa makanan yang boleh menjadi pilihan untuk diperbaiki mood adalah alpukat, kacang, yogurt, tempe dan coklat gelap.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi anda masih merasa Isnin blues, atau bila Isnin blues Sekiranya ia berlangsung lama dan dirasakan mengganggu aktiviti anda, jangan ragu untuk berjumpa pakar psikologi untuk menyelesaikannya.