Kesihatan

Jangan cuai, inilah cara yang betul untuk membersihkan pusar bayi

Pusar bayi harus dibersihkan secara berkala untuk mengelakkan pelbagai jangkitan. Oleh itu, penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui cara membersihkan perut buncit bayi dengan betul.

Setelah bayi dilahirkan, tali pusat (tali pusat) yang disambungkan ke plasenta atau plasenta akan dipotong, tetapi masih meninggalkan sebahagian kecil tali pusat yang melekat pada perut. Sisa tunggul tali pusat atau tali pusat ini perlu dirawat sehingga kering dan membersihkan sendiri dari perut bayi.

Pusar bayi yang kehilangan tali pusat masih perlu dijaga kebersihannya untuk mengelakkan jangkitan. Sekarang, Agar Ibu tidak salah dalam membersihkan pusar si Kecil, pertimbangkan kaedah berikut.

Cara Membersihkan Pusar Bayi

Berikut adalah langkah-langkah membersihkan perut bayi yang boleh anda lakukan di rumah:

Langkah 1: sediakan peralatan

Sebelum membersihkan pusar bayi, sediakan terlebih dahulu semua peralatan, seperti kapas, tuala lembut, sabun bayi, dan air suam. Semasa anda menyediakan peralatan, pastikan anak anda tidak dibiarkan begitu sahaja. Minta pasangan anda mengawasinya. Sekiranya perlu, Ayah juga dapat belajar membersihkan pusar Little One.

Langkah 2: basuh tangan anda dengan bersih

Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir sebelum membersihkan butang perut bayi. Tindakan ini penting agar pusar bayi dilindungi dari risiko jangkitan akibat kuman pada tangan ibu.

Langkah 3: Bersihkan pusar bayi dengan perlahan

Apabila semuanya sudah siap, bersihkan pusar bayi dengan lembut menggunakan kapas. Cuba jangan terlalu tertekan, ya, Bun. Bahan terbaik untuk digunakan semasa membersihkan adalah sabun bayi dan air suam. Jangan gunakan alkohol kerana boleh merengsakan perut bayi dan kulit di sekelilingnya.

Langkah 4: keringkan kawasan pusar bayi

Selepas membersihkan, keringkan perut bayi dengan tuala bersih. Caranya, tepuk perlahan kawasan sekitar pusar hingga kering sepenuhnya. Ingat, jangan gosokkannya dengan tuala kerana boleh menyakitkan pusar anak kecil anda. Selepas pengeringan, pastikan lampin yang digunakan tidak menutupi kawasan tali pusat bayi.

Ibu sebenarnya dapat membersihkan pusar sambil memandikan anak kecil itu. Bersihkan pusar dengan tuala lembut setelah anda mencuci rambut, muka, leher dan dada bayi anda. Bersihkan pusar bayi dengan perlahan, kemudian bilas dengan air bersih.

Selain menjaga tali pusat bersih dan kering, disarankan agar anda mengeringkan anak anda secara berkala dalam cuaca panas. Biarkan anak anda hanya menggunakan lampin dan pakaian yang longgar ketika mengeringkan sehingga mempercepat proses pengeringan.

Ibu juga tidak boleh mencabut tali pusat bayi walaupun keadaannya hampir hilang. Telah disebutkan sebelumnya bahawa tali pusat akan jatuh dalam 7-21 hari dan akan meninggalkan luka kecil yang akan sembuh dengan sendirinya hanya dalam beberapa hari.

Perlu diingatkan bahawa sebelum anda mempraktikkan cara membersihkan pusar bayi di atas, ada baiknya anda memeriksa terlebih dahulu keadaan pusar bayi anda. Sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan di pusar, seperti kemerahan, bau, nanah, atau pendarahan, segera bawa dia ke pakar pediatrik.