Kehidupan yang sihat

Pilihan Makanan untuk Diet yang Memuaskan

Mengkonsumsi makanan yang mengandungi protein dan seratboleh menjadi penyelesaian pasti jika anda ingin menurunkan berat badan. Kedua-dua jenis pengambilan ini adalah makanan untuk diet yang betul kerana boleh membuat anda rasa penuh lebih lama.

Kesan kepenuhan yang dirasakan setelah memakan makanan untuk diet, yang kaya dengan protein dan serat, dapat mengurangkan keinginan untuk makan banyak makanan. Supaya berat badan anda akan turun dengan perlahan.

Pilihan Makanan Kaya Protein

Makanan untuk diet jenis protein tinggi dianggap lebih banyak daripada makanan yang mengandungi karbohidrat dan lemak. Selain mengisi, protein dapat mendorong pembakaran lemak dan mengekalkan jisim otot.

Terdapat beberapa jenis makanan kaya protein yang selamat untuk anda konsumsi, termasuk:

 • Ddaging lembu tanpa lemak

  Selain kaya akan protein, daging lembu juga mengandung vitamin dan mineral, termasuk zat besi, zink, dan vitamin B12 (asam folat).

 • Dpenuaan ayam tanpa kulit

  Daging unggas juga merupakan sumber protein, tetapi harus dimakan tanpa kulit kerana kulit unggas mengandung banyak lemak.

 • Ikan

  Ikan mengandungi banyak protein, mineral dan vitamin. Kandungan minyak dalam ikan juga merupakan sumber asid lemak omega-3.

 • Kkacang

  Kacang-kacangan, seperti kacang soya, sangat baik untuk membantu pertumbuhan dan memperbaiki kerosakan dalam badan. Soya juga kaya dengan vitamin dan mineral.

 • Telur

  Selain dikenal sebagai sumber protein, telur juga mengandung vitamin D, vitamin A, vitamin B2, vitamin B12.

 • Produk tenusu rendah lemak

  Susu kedelai dan yogurt adalah contoh produk tenusu rendah lemak yang boleh anda gunakan. Selain kaya dengan protein, produk tenusu ini juga mengandungi kalsium yang dapat menguatkan tulang.

Pilihan Makanan Kaya Serat

Sama seperti makanan protein, makanan untuk diet kaya serat dapat membuat anda kenyang lebih lama kerana memakan masa lebih lama untuk dicerna, sehingga menekan keinginan anda untuk makan lebih banyak. Walaupun mengenyangkan, makanan berserat termasuk makanan rendah kalori.

Berikut adalah pilihan makanan untuk diet kaya serat yang boleh anda makan:

 • Sayur-sayuran

  Beberapa contoh sayur yang boleh anda makan ialah brokoli, wortel, bayam, kentang, kacang hijau, ubi jalar, dan jagung.

 • Buah

  Anda boleh makan buah-buahan seperti jeruk, epal, pisang, pir, strawberi, mangga, jambu batu dan kiwi untuk mendapatkan pengambilan serat. Untuk epal dan pir, makan bersama kulit untuk mendapatkan pengambilan serat yang tinggi.

 • Buah-buahan kering

  Contoh buah kering yang boleh anda makan ialah kismis atau kurma.

 • Gandum atau bijirinawakitu sahaja

  Biji-bijian atau biji-bijian adalah sumber serat yang sangat baik. Anda boleh mengambil bijirin penuh dalam bentuk bijirin, oatsaya, roti dan biskut.

 • Kacang dan biji

  Makanan ini tinggi kalori dan lemak, tetapi boleh menjadi sumber serat dan nutrien yang baik. Kacang dan biji tidak akan menjadikan anda gemuk jika dimakan dalam jumlah yang betul. Anda boleh mengambil kira-kira 28 gram badam, 1 cawan pistachio atau 1 cawan kacang hitam.

 • Popcorn

  Selain kaya dengan serat, popcorn Ia juga diperkaya dengan antioksidan. Untuk menikmati 4 gram serat dari makanan ini, anda boleh mengambil tiga cawan popcorn. Tetapi elakkan memakan popcorn dengan penambahan mentega atau minyak yang berlebihan kerana ramuan yang ditambahkan dapat menjadikannya makanan yang tidak baik untuk kesihatan.

Selain memilih makanan untuk diet yang tepat, kunci untuk diet yang berjaya adalah makan lebih kerap tetapi dalam bahagian yang lebih kecil. Orang yang makan dalam jumlah sedikit tetapi akan merasa lebih senang untuk mengawal selera makan dan berat badan mereka. Anda boleh makan makanan di atas sebanyak empat atau lima kali sehari tetapi hadkan jumlahnya, sebagai makanan utama atau makanan ringan yang sihat.

Makan makanan untuk diet yang mengandungi serat dan protein sahaja sebenarnya tidak mencukupi untuk membantu menurunkan berat badan. Agar usaha anda menurunkan berat badan mencapai hasil yang maksimum, seimbangkan dengan gaya hidup sihat, seperti bersenam secara teratur, cukup istirahat, dan minum banyak air.