Kesihatan

Punca Gigi Susu Tidak Gugur Sebagai Orang Dewasa dan Cara Mengatasinya

Pada sesetengah orang, gigi susu tidak gugur walaupun sudah dewasa. Sebenarnya, gigi susu umumnya jatuh dan diganti dengan gigi kekal pada usia 6 atau 7 tahun. Ketahui apa yang menyebabkannya dan bagaimana merawatnya.

Keadaan gigi susu yang tidak gugur sehingga dewasa dikenali sebagai kegigihan gigi yang merosot. Secara amnya, kegigihan gigi yang berlarutan lebih kerap terjadi pada gigi taring, gigi geraham kedua, dan gigi seri lateral.

Punca Gigi Susu Tidak Gugur Sebagai Orang Dewasa

Penyebab utama kegigihan gigi primer adalah ketiadaan gigi kekal atau gigi kekal yang akan menggantikan gigi susu. Keadaan ini adalah gangguan genetik gigi yang disebut hypodontia.

Selain ketiadaan gigi kekal, ada beberapa faktor lain yang menjadikan gigi bayi menetap di rahang, termasuk:

  • Ankylosis adalah keadaan di mana akar gigi melekat pada tulang yang menyokong
  • Hyperodontia atau bilangan gigi susu yang berlebihan
  • Gigi yang terkena atau gigi kekal tidak dapat tumbuh dengan baik
  • Keradangan gusi
  • Trauma dan jangkitan mulut

Bukan hanya itu, kegigihan gigi yang merosot juga dapat terjadi disebabkan oleh gangguan pada kelenjar endokrin, misalnya dalam keadaan hipotiroid atau penurunan pengeluaran hormon tiroid, sehingga pertumbuhan gigi kekal menjadi tertunda.

Cara merawat gigi bayi yang belum jatuh ketika dewasa

Untuk merawat gigi susu yang tidak keluar, perlu menjalani pemeriksaan gigi terlebih dahulu. Pemeriksaan ini bertujuan untuk menentukan diagnosis, sebab, dan rancangan rawatan yang sesuai dengan gigi primer pesakit yang berterusan.

Berikut adalah beberapa langkah mengatasi gigi susu yang tidak rontok:

1. Pemasangan mahkota gigi

Gigi susu yang berterusan hingga dewasa akan kelihatan lebih kecil jika dibandingkan dengan gigi kekal. Ini boleh menyebabkan penampilan dan keyakinan diri terganggu, terutamanya jika kegigihan gigi primer berlaku di gigi depan.

Salah satu rawatan untuk mengatasi kegigihan gigi primer adalah pemasangan mahkota gigi yang bertujuan melindungi dan memperbaiki penampilan gigi bayi.

Walau bagaimanapun, pemasangan mahkota hanya dapat dilakukan apabila keadaan gigi bayi masih sihat dan berfungsi dengan baik. Selain itu, tindakan ini juga harus dilakukan sekiranya tidak ada gigi kekal yang dapat menggantikan gigi susu.

2. Pengambilan gigi susu

Prosedur pengambilan gigi susu dapat dilakukan sekiranya keadaan gigi susu tidak dapat dijaga atau menyebabkan masalah kesihatan pada rongga mulut.

Contohnya, kegigihan gigi yang berterusan menyebabkan gigi meletus atau bertindih, sehingga bakteria dapat berkumpul dengan lebih mudah dan menyebabkan masalah kesihatan pada gigi dan mulut.

3. Pemasangan pendakap

Untuk menutup gigi selepas prosedur pengambilan gigi bayi, doktor boleh mengesyorkan pemasangan pendakap gigi. Selain itu, pendakap juga boleh dipasang untuk mengatasi susunan gigi yang tidak kemas atau longgar kerana kegigihan gigi primer.

4. Implan gigi

Tindakan lain yang boleh dilakukan setelah pengambilan gigi susu adalah pemasangan implan gigi. Implan adalah akar gigi tiruan yang berbentuk seperti baut yang ditanam di rahang untuk menggantikan akar gigi yang hilang.

Implan gigi kemudian akan diletakkan di atas mahkota gigi untuk menggantikan gigi bayi yang diekstraksi. Prosedur ini boleh menjadi pilihan untuk mengatasi jurang antara gigi jika pendakap tidak dapat diletakkan kerana ketiadaan gigi kekal yang dapat menggantikan gigi bayi yang diekstraksi.

Risiko Meninggalkan Gigi Susu Tidak Gugur Sebagai Orang Dewasa

Kegigihan gigi primer yang tidak ditangani dengan betul boleh berisiko menyebabkan masalah kesihatan, baik dalam proses pertumbuhan gigi dan kesihatan gusi dan mulut.

Beberapa masalah utama yang disebabkan oleh kegigihan gigi primer adalah:

Infraoklusi

Infraoklusi adalah keadaan di mana gigi kekal mula tumbuh di samping gigi susu yang belum jatuh. Ini menyebabkan gigi bayi berada pada kedudukan yang lebih rendah dan mempunyai bentuk yang berbeza dengan gigi kekal yang berdekatan.

Perbezaan ketinggian antara gigi bayi dan gigi kekal boleh menyebabkan komplikasi gigi lain, seperti gigi bengkok dan tidak sempurna.

Trauma oklusi

Trauma oklusi adalah kerosakan pada tisu di sekitar gigi, seperti gusi dan tulang yang menyokong gigi, kerana tekanan yang berlebihan di antara gigi. Keadaan ini berlaku kerana ukuran gigi bayi berbeza dengan gigi kekal, menyebabkan kedudukan gigi atas dan bawah tidak sejajar atau tidak rata.

Diastema

Diastema atau pemecahan antara gigi berlaku kerana ukuran kecil gigi bayi, menyebabkan pembentukan jurang atau jurang antara satu gigi dengan gigi yang lain. Diastema boleh menyebabkan penampilan gigi dan senyuman menjadi kurang menarik.

Sebagai tambahan kepada beberapa gangguan perkembangan gigi di atas, kegigihan gigi primer yang tidak mendapat rawatan juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lain, seperti rongga, jangkitan gusi atau periodontitis, dan kehilangan tulang yang menyokong gigi.

Oleh itu, jika anda mempunyai gigi susu yang belum jatuh ketika dewasa, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Ini penting untuk dilakukan sebelum kegigihan gigi utama anda menyebabkan komplikasi pada gigi dan mulut anda.