Kehidupan yang sihat

Hujan Panas Membantu Menyembuhkan Selsema, Mitos atau Fakta?

Ada mitos kesihatan yang mengatakan bahawa mandi air panas dapat menyembuhkan selesema, nTetapi adakah ini benar-benar berkesan dalam mengatasi keluhan sejuk? Mari lihat fakta dalam tinjauan berikut.

Selsema adalah gangguan saluran pernafasan atas yang dapat membuat penderita merasa hidung tersumbat. Selsema biasanya disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi juga disebabkan oleh kerengsaan dan alergi terhadap sesuatu, seperti asap rokok dan habuk.

Selain kesesakan hidung, selesema juga dapat disertai dengan sakit tekak, bersin, batuk, dan demam rendah. Apabila mereka demam, kanak-kanak akan menjadi lebih rewel kerana merasa tidak selesa dan sukar untuk berehat.

Hubungan antara selsema dan hujan panas

Kanak-kanak kerap terkena selesema, kerana sistem ketahanan badannya tidak sebaik orang dewasa. sekarangApabila anak mengalami selesema, ibu bapa biasanya akan berusaha menjaga diri di rumah terlebih dahulu untuk mengatasinya. Salah satunya ialah memandikan anak dengan air suam.

Tetapi anda perlu tahu, sebarang rawatan di rumah, termasuk mandi air panas, tidak dapat menyembuhkan selesema. Selsema akan hilang sendiri dalam masa dua minggu. Mandi suam hanya berguna untuk melegakan simptom sejuk agar anak-anak dapat tidur dengan lebih selesa.

Salah satu gejala yang paling biasa dihidapi oleh kanak-kanak ketika mereka demam adalah hidung tersumbat. Untuk melegakan gejala ini, mandi air suam boleh menjadi penyelesaian yang berkesan.

Selain menjadikan badan lebih selesa kerana suhu air suam, udara lembap dari wap air juga akan menjadikan lendir di hidung lebih cair, sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Petua MelegakanAduan Sejuk

Walaupun selesema dapat hilang dengan sendirinya, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan keluhan yang dirasakan si kecil dan membuatnya merasa lebih selesa.

Selain mandi dengan air suam, berikut adalah beberapa cara yang juga dapat dilakukan untuk menghilangkan gejala sejuk pada kanak-kanak:

1. Memastikan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup danberehat

Tidur yang berkualiti dapat menguatkan sistem imun untuk melawan virus yang menyebabkan selsema. Ibu boleh meletakkan si kecil tidur lebih awal, dan memberinya cuti dari sekolah sehingga dia dapat berehat di rumah. Ia juga berguna untuk mencegah penularan selesema kepada anak-anak lain di sekolah.

Untuk membantu si kecil tidur lebih lena, anda boleh memandikannya terlebih dahulu dengan air suam.

2. Mengosapukan balsem bayi pada badan kanak-kanak

Pilih balsem bayi yang mengandungi bahan semula jadi, seperti ekstrak chamomile dan minyak kayu putih, yang dipercayai berkesan untuk melegakan kesesakan hidung. Ekstrak chamomile Balsem bayi juga mempunyai kesan menenangkan. Dengan cara itu, si kecil dapat tidur dengan lebih nyenyak.

Sebaiknya gunakan balm bayi yang tidak berbau terlalu kuat, kerana menyukarkan tidur si kecil. Sapukan balsem bayi selepas mandi atau sebelum tidur, pada tiga bahagian badan, iaitu dada, leher dan punggung. Untuk mengelakkan kesan yang tidak diingini, gunakan balm bayi mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

3. Membsup ayam erikan hangat kepada kanak-kanak

Bagi kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas, pemberian sup ayam suam boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menghilangkan keluhan sejuk, terutama hidung tersumbat. Selain sup ayam, teh suam yang dicampurkan dengan madu atau halia juga boleh memberi kesan yang sama dalam melegakan selsema.

4. Menyelaraskan kedudukan anak

Berbaring dengan kepala lebih tinggi daripada badan atau duduk boleh membuatkan anak kecil anda lebih lega ketika bernafas. Kedudukan ini dapat melegakan kesesakan hidung, sehingga si kecil dapat berehat dengan selesa dan tidur lebih lena.

5. Jauhi anak dari pendedahan pencemaran

Pendedahan kepada bahan pencemar, seperti asap rokok, wangian, dan habuk, boleh menyebabkan kerengsaan atau alergi pada hidung anak. Agar anak anda pulih lebih cepat dari selsema, jauhkan dia daripada terdedah kepada pelbagai bahan pencemar ini. Untuk mengekalkan kualiti dan kelembapan udara di dalam bilik, anda boleh menggunakan pelembap udara atau pelembap udara pelembap.

Sekiranya selesema tidak hilang setelah dua minggu, atau jika disertai demam tinggi dan aduan lain, seperti sakit dada, sakit perut, sesak nafas, kurang selera makan, dan kelesuan, segera berjumpa doktor.