Kesihatan

Jangan Panik, Ini Petua Mengatasi Kesukaran Memakan Anak-Anak Selepas Sakit

Selepas sakit, kanak-kanak itu mungkin kelihatan lemah dan tidak mempunyai selera makan. Sebenarnya, pengambilan makanan sebagai sumber pemakanan sangat diperlukan oleh tubuh untuk proses pemulihan. Agar anak anda cepat sembuh, anda perlu lebih sabar dan kreatif dalam memujuknya untuk makan.

Anak-anak yang sukar makan setelah sakit benar-benar membuat orang tua kecewa, kerana bimbang anak itu akan pulih lebih lama atau jatuh sakit lagi. Selain menjadi sumber tenaga, makanan yang dimakan oleh kanak-kanak memang dapat membantu proses pemulihan badan yang baru pulih dari penyakit. Oleh itu, anda tidak harus berputus asa untuk memujuk anak anda makan. Namun, jangan paksa anak anda makan, apatah lagi memarahinya. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah ini.

Cara Mengatasi Kanak-kanak Dengan Kesukaran Makan

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menangani anak-anak yang sukar makan setelah sakit:

1. Beri dia makanan yang dia suka

Supaya anak itu mahu makan, berikan makanan yang dia suka. Pastikan ia mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh badan anda untuk pemulihan. Anda boleh memberikannya sup ayam dengan telur dan kentang, sebagai pengambilan protein dan karbohidrat yang merupakan sumber tenaga. Anda juga dapat memberinya sayur atau buah yang rasanya enak, sebagai sumber vitamin dan serat.

2. Kemas makanan dalam bentuk yang menarik

Cuba bungkus makanan semenarik mungkin agar anak-anak lebih berminat untuk memakannya. Contohnya, bentuk nasi menjadi panda yang comel. Caranya adalah dengan membentuk nasi menjadi bebola kecil, kemudian hias dengan alis, mata, mulut, dan tangan menggunakan potongan rumput laut. Kemudian beri daging dan sayur-sayuran sebagai hiasan di sekelilingnya.

3. Beri makanan dengan aroma yang sedap

Selain mengemas makanan secara kreatif, cubalah menggoda deria anak anda dengan makanan yang berbau menyelerakan. Deria bau juga berperanan dalam meningkatkan selera makan.

4. Beri makanan anak-anak dalam bahagian kecil tetapi kerap

Sekiranya selepas sakit kanak-kanak itu kelihatan sukar menyelesaikan makanannya, jangan memaksanya makan sebahagian besar. Ini sebenarnya akan membuatnya lebih tidak mahu makan. Cuba bahagikan makanan anak dalam bahagian kecil, tetapi berikan lebih kerap.

5. Sediakan makanan ringan yang sihat

Sebagai gangguan, sediakan makanan ringan yang disukainya. Salah satu makanan ringan yang boleh menjadi pilihan adalah buah-buahan yang mudah dimakan, seperti pisang atau salad buah dengan warna yang menarik. Sandwic daging dan keju, roti dengan jem, bijirin dengan susu, atau biskut gandum juga boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak.

6. Beri susu yang penuh dengan khasiat

Sekiranya anak kecil anda sukar menghabiskan makanan, anda boleh memberinya susu untuk membekalkan nutrien yang diperlukannya dalam pemulihan. Susu mengandungi pelbagai nutrien yang dapat menguatkan sistem imun, sehingga proses pemulihan anak dari penyakit berjalan lebih cepat.

Sebaiknya pilih susu yang mengandungi nutrien lengkap, seperti protein, lemak, dan karbohidrat yang dapat memberinya tenaga untuk pulih. Pilih juga susu yang diperkaya dengan vitamin, mineral, dan asid lemak penting, kerana dapat membantu meningkatkan sistem imunnya.

Memujuk anak untuk makan selepas sakit kadang-kadang sukar. Tetapi beberapa cara di atas anda boleh mencuba, supaya pengambilan nutrisi yang mencukupi dan dia cepat sembuh dari penyakit. Sekiranya anak kecil anda masih tidak mempunyai selera makan, anda harus berjumpa doktor.