Kehidupan yang sihat

Inilah Fakta dan Faedah Rum untuk Kesihatan

Walaupun mempunyai kandungan alkohol yang cukup tinggi, manfaat rum dari kesihatan sangat beragam. Walau bagaimanapun, kelebihan rum ini hanya dapat diperoleh jika anda menggunakannya dalam jumlah yang mencukupi dan tidak berlebihan.

Rum adalah sejenis minuman beralkohol yang diproses dari penyulingan dan penapaian jus tebu. Kandungan alkohol dalam rum agak tinggi, iaitu sekitar 40%. Minuman ini banyak dihasilkan di Kepulauan Caribbean, seperti Jamaica, Barbados, Guyana, Trinidad, dan Dominica.

Ada dua jenis rum yang biasa dikonsumsi, yaitu: rum gelap dan rum ringan. Rum gelap mempunyai warna yang lebih gelap dan melalui tahap penapaian yang lebih lama, sedangkan rum ringan warnanya lebih ringan dan umumnya diproses melalui proses penapaian yang lebih pendek.

Kandungan Nutrien Rum

Dalam 44 ml rum atau setara dengan 1 gelas, ia mengandungi kira-kira 100 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 0.017 miligram besi
 • 1.7 miligram fosforus
 • 0.8 miligram kalium
 • 0.4 miligram natrium
 • 14 gram alkohol

Rum juga mengandungi antioksidan. Walau bagaimanapun, kandungan antioksidan ini lebih banyak dijumpai di rum gelap. Selain rum, terdapat juga jenis minuman beralkohol lain yang mengandungi banyak antioksidan, iaitu: arak.

Fakta dan Faedah Rum untuk Kesihatan

Walaupun dikelaskan sebagai minuman beralkohol, rum juga baik untuk kesihatan, asalkan jumlahnya tidak berlebihan. Had selamat yang disyorkan untuk penggunaan rum tidak lebih dari 1 tangkapan sehari.

Berikut ini adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh apabila anda menggunakan rum secara sederhana:

1. Meredakan tekanan

Hampir semua orang mengalami tekanan, sama ada kerana masalah pekerjaan, keluarga, ekonomi, atau hubungan. Pengambilan minuman beralkohol, seperti rum, diketahui dapat mengurangkan tekanan dan memberi rasa tenang.

Namun, ingat bahawa faedah rum hanya berlaku jika anda menggunakannya secara sederhana. Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak atau kerap, minuman beralkohol sebenarnya boleh menyebabkan gangguan psikologi, seperti alkoholisme, gangguan kegelisahan, insomnia, dan kemurungan.

Oleh itu, anda tidak disarankan hanya bergantung pada rum atau minuman beralkohol lain untuk menghilangkan tekanan, apalagi menggunakan ubat haram.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan minuman beralkohol, termasuk rum, dalam jumlah yang sesuai, dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koroner dan tekanan darah tinggi.

Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, rum atau jenis minuman beralkohol lain sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Oleh itu, untuk mengekalkan jantung yang sihat, anda tidak disarankan untuk minum alkohol berlebihan dan terus menjalani gaya hidup yang sihat, seperti bersenam secara teratur, memakan makanan berkhasiat, dan tidak merokok.

3. Menjaga kesihatan tulang

Penting untuk sentiasa menjaga kesihatan tulang dan kuat. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan minuman beralkohol dalam dos ringan, iaitu 2-3 kali seminggu, dapat menguatkan tisu tulang badan dan mengurangkan risiko osteoporosis.

Sebaliknya, dari kajian yang sama juga diketahui bahawa pengambilan alkohol yang berlebihan atau terlalu kerap sebenarnya dapat meningkatkan risiko osteoporosis. Oleh itu, penggunaannya perlu dihadkan.

Di samping itu, anda masih memerlukan pengambilan nutrien yang mencukupi, seperti kalsium dan vitamin D, agar kesihatan dan kekuatan tulang terjaga. Pengambilan ini boleh didapati dari makanan dan minuman yang tinggi kalsium atau makanan tambahan.

4. Pastikan gula darah tetap stabil

Salah satu kelebihan rum yang anda dapat ialah mengekalkan gula darah. Rum adalah salah satu minuman yang hampir tidak mengandungi gula dan mempunyai indeks glisemik 0. Ini bermaksud bahawa penggunaan rum tidak akan meningkatkan kadar gula dalam darah.

Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, rum dapat merosakkan pankreas dan hati. Kesan ini sebenarnya dapat membuat kadar gula dalam darah meningkat dan sukar dikawal kerana gangguan prestasi hormon insulin.

5. Meningkatkan jumlah kolesterol baik

Pengambilan minuman beralkohol secara sederhana juga diketahui dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL). Semakin tinggi kiraan HDL, semakin baik kesihatan saluran darah dan jantung anda.

Namun, minuman beralkohol juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat (LDL), jika dikonsumsi secara berlebihan.

Untuk lebih sihat, anda tidak hanya bergantung pada rum atau minuman beralkohol untuk mengekalkan kadar kolesterol badan. Anda juga perlu kerap bersenam dan menjalani diet yang sihat.

Risiko Penggunaan Rum yang Berlebihan

Apa-apa yang dikonsumsi secara berlebihan tentu tidak baik untuk kesihatan. Begitu juga dengan rum atau jenis minuman beralkohol lain. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan atau terlalu kerap, rum sebenarnya dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit atau masalah kesihatan, termasuk:

 • Penyakit hati, seperti hepatitis dan sirosis
 • Pankreatitis
 • Gangguan otak, seperti strok dan demensia
 • Kanser
 • Keracunan alkohol
 • Ketagih

Pada wanita hamil, pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan boleh mengganggu pertumbuhan janin dan menyebabkan kecacatan kelahiran. Keadaan ini dipanggil sindrom alkohol janin.

Kesan alkohol juga boleh menyukarkan anda untuk berkonsentrasi, jadi anda lebih berisiko mengalami kemalangan ketika memandu atau mengoperasikan mesin tertentu. Ini boleh mengakibatkan kecederaan maut dan juga kematian.

Kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, tidak semua orang harus minum minuman beralkohol, termasuk rum. Berikut adalah beberapa kumpulan yang tidak digalakkan untuk minum alkohol:

 • Wanita hamil atau menyusu
 • Kanak-kanak dan remaja
 • Pesakit dengan penyakit tertentu, seperti penyakit hati atau pankreas, penyakit jantung, dan barah
 • Orang yang pernah mengalami ketagihan alkohol
 • Orang yang mengambil ubat secara berkala, kerana boleh menyebabkan interaksi ubat

Anda boleh mendapatkan manfaat rum dari kesihatan, jika minuman ini dimakan secara sederhana. Untuk sentiasa selamat, hadkan penggunaan rum anda tidak lebih dari 1 tangkapan sehari dan tidak lebih dari 3 kali seminggu.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan tertentu kerana terlalu banyak menggunakan rum atau minuman beralkohol lain, anda harus berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.