Keluarga

Waspadalah terhadap Kesan Negatif Sekolah Dalam Talian Terhadap Kanak-kanak

Sejak wabak COVID-19, pemerintah memutuskan bahawa semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran harus dilakukan di rumah di talian. Walaupun dapat melindungi anak-anak dari virus Corona, sekolah di talian juga berpotensi memberi kesan negatif kamu tahu, Roti. Ayuh, Ketahui kesannya di sini.

Setakat ini, pandemik COVID-19 belum berakhir. Keadaan ini memaksa kanak-kanak belajar dan melakukan semua tugas sekolah di rumah secara bebas di talian. Walaupun semua aktiviti bayi di rumah dapat dipantau dengan baik oleh ibu, pihak sekolah di talian juga dapat memberikan cabaran yang sukar.

Serangkaian Kesan Sekolah Di talian pada Kanak-kanak

Sekolah di talian Di rumah, anda dapat melindungi anak anda dari penyebaran virus Corona. Dengan tinggal di rumah, Ibu dapat memantau semua yang dilakukan oleh Anak Kecil anda dan memastikan dia melaksanakan protokol kesihatan harian.

Walaupun begitu, aktiviti pembelajaran yang dilakukan di rumah secara berterusan berpotensi memberi kesan negatif kepada anak-anak, termasuk:

1. Kurang memahami pelajaran dengan baik

Batasan interaksi semasa belajar dalam talian di talian Ini dapat menyukarkan kanak-kanak memahami penjelasan yang disampaikan oleh guru. Di samping itu, sekiranya si anak ragu atau ragu untuk bertanya.

Di samping itu, sambungan internet dan alat Pendidikan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan kanak-kanak menghadapi kesukaran untuk memahami pelajaran. Ini tentu saja dapat memberi kesan pada gred akademik.

2. Lebih malas dan bergantung pada ibu bapa

Lebih banyak menghabiskan masa dengan ibu bapa anda adalah mustahak. Namun, ini dapat menjadikan anak-anak lebih malas, kurang belajar untuk berdikari, dan bergantung kepada ibu bapa mereka.

Bagi sebilangan kanak-kanak, belajar di rumah di talian dianggap lebih sukar dan tidak menarik daripada belajar secara langsung di sekolah. Ini boleh membuatkan anak enggan melakukan tugas yang diberikan.

Kadang kala ibu bapa mahu menolong anak menyelesaikan tugas-tugas ini agar anak-anak dapat mengikuti pelajaran dengan baik dan mendapat gred maksimum. Namun, jika ini berlaku terlalu kerap, anak-anak boleh bergantung pada ibu bapa mereka dan melepaskan tugas mereka.

3. Terdedah alat lebih kerap

Sekolah di talian memerlukan kanak-kanak menggunakan lebih kerap alat. Walaupun, masa skrin atau masa untuk digunakan alat yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun hanya 1 jam, sedangkan untuk kanak-kanak usia sekolah rendah hanya 2 jam.

Sekiranya tidak ada sekatan yang ketat, anak-anak mungkin terbiasa menggunakan alat, walaupun di antara kajian. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mata kanak-kanak dan menyebabkan kanak-kanak menjadi ketagih alat.

4. Kebimbangan dan tekanan meningkat

Kanak-kanak lebih mudah merasa cemas dan tertekan semasa bersekolah di talian. Ini kerana sebilangan guru mungkin merasakan bahawa apa yang disampaikan melalui kelas di talian masih tidak mencukupi, jadi mereka cenderung memberi lebih banyak tugas yang boleh membebankan anak.

Berada di rumah lebih kerap juga dapat membuat anak-anak merasa bosan dan merasa bertanggungjawab terhadap pekerjaan rumah tangga. Tidak ketinggalan sekiranya ibu bapa meminta pertolongan daripada anak di luar waktu rehat yang sebenarnya diperlukan oleh anak. Ini dapat membuat kanak-kanak merasa kebebasan mereka dirampas dan akhirnya tertekan.

5. Kurang bersosial

Semasa bersekolah di rumah, anak-anak tidak boleh bermain bebas di sekolah dengan rakan mereka. Anak-anak juga tidak dapat bersosial dengan orang baru. Sekiranya ini berlaku dalam jangka masa yang lama, anak boleh menjadi orang yang pendiam dan tidak yakin pada masa akan datang.

6. Risiko tinggi menjadi jalan keluar untuk tekanan ibu bapa

Harus diakui bahawa membimbing anak-anak belajar memerlukan tenaga dan kesabaran yang tinggi. Selain itu, sebilangan ibu bapa juga harus bekerja dari rumah. Melakukan semua ini pada masa yang sama boleh memberi tekanan kepada ibu bapa.

Dengan tahap tekanan yang tinggi dan mungkin anak yang selalu menuntut untuk dibantu atau ditemani, tidak mustahil ibu bapa akan kehilangan sabar dari semasa ke semasa dan memarahi, menjerit, atau bahkan secara fizikal mendera anak mereka.

Dengan mengetahui kesan sekolah di talian Bagi anak yang dinyatakan di atas, kini Ibu memahami keadaan psikologi bayi dan risiko yang boleh berlaku ketika menghadapi sekolah di talian.

Walaupun begitu, tinggal di rumah adalah pilihan terbaik semasa wabak penyakit seperti sekarang. Sudah tentu, anak kecil anda masih perlu mendapat pendidikan yang mencukupi. Oleh itu, cubalah tetap sabar dan lakukan yang terbaik ketika menemani anak-anak belajar, OK, Bun.

Sekiranya semasa belajar di rumah, anak anda mula menunjukkan tanda-tanda kemurungan, tekanan, dan kemurungan, misalnya, dia menjadi marah, menangis, dan mematikan diri, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi supaya keadaan anak anda tidak bertambah lebih teruk lagi.