Kehidupan yang sihat

Tahu 5 Bahasa Cinta, Siapa Anda?

bahasa cinta atau bahasa cinta adalah cara bagi seseorang untuk menyatakan kasih sayang dan kasih sayang kepada orang lain, terutama kepada pasangan. Bahasa cinta penting untuk diketahui kerana ia adalah salah satu kunci kejayaan dalam hubungan. kamu tahu.

Pentingnya memahami bahasa cinta antara anda dan pasangan tentunya bukan tanpa sebab. Ini akan memudahkan anda untuk menyatakan perasaan cinta dan kasih sayang anda dengan cara yang dia mahukan.

Dan sebaliknya, pasangan anda akan lebih memahami sikap seperti apa yang dapat membuat anda lebih bahagia dengannya. Dengan cara itu, anda dan pasangan dapat merasa disayangi, difahami, dan dihargai.

Di samping itu, mengenali bahasa cinta juga dapat memupuk rasa empati dan mengeratkan keakraban hubungan antara anda berdua.

Ini adalah 5 Bahasa Cinta

Teori bahasa cinta mula diperkenalkan oleh Dr. Gary Chapman pada tahun 1992 melalui bukunya yang berjudul Lima Bahasa Cinta: Cara Menyatakan Komitmen sepenuh hati kepada Pasangan Anda. Chapman menjelaskan bahawa setiap orang mempunyai salah satu bahasa cinta yang dominan di dalamnya.

Berikut adalah 5 jenis bahasa cinta yang penting untuk anda ketahui:

1. Kata-kata penegasan

Orang yang mempunyai bahasa cinta jenis ini akan menunjukkan dan menerima cinta melalui kata-kata, baik secara lisan atau tulisan, misalnya dalam bentuk penghargaan atau pujian.

Pemilik bahasa cinta ini menafsirkan ucapan dengan lebih mendalam daripada yang lain dan mempunyai kepekaan yang lebih tinggi terhadap kata-kata yang diterimanya dan keluar dari mulutnya.

Oleh itu, apabila anda mempunyai pasangan yang senang dengan bahasa cinta ini, cuba katakan lebih banyak mengenai kasih sayang anda kepadanya. Semasa berkata "sayang kamu", kata-kata ini pasti akan membuatnya berasa gembira.

2. Akta perkhidmatan

Berlainan daripada kata-kata penegasan yang dinyatakan melalui kata-kata, bahasa cinta tindakan berkhidmat lebih banyak dinyatakan melalui tindakan. Orang yang mempunyai bahasa cinta jenis ini mungkin tidak sering meluahkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi mereka cenderung menunjukkannya melalui tindakan.

Cinta pemilik bahasa tindakan berkhidmat akan menolong atau menolong pasangan mereka dengan sepenuh hati. Begitu juga, ketika menerima rawatan yang tepat, dia akan sangat menghargai bentuk layanan yang dilakukan oleh pasangannya.

3. Menerima hadiah

Lambang cinta kepada pemilik bahasa cinta menerima hadiah adalah hadiah. Setiap hadiah yang diberikan atau diterima pasti mempunyai makna yang mendalam. Bukan sahaja nilai hadiah itu akan diberikan, dia juga akan menghargai masa yang dihabiskan dalam penyediaan hadiah itu.

Selain itu, dia juga biasanya akan selalu mengingati setiap hadiah yang diberikan. Oleh itu, jika anda mempunyai pasangan dengan bahasa cinta ini, pilihlah hadiah yang dapat menunjukkan bahawa anda memahaminya dan benar-benar mencintainya.

Namun, anda harus berhati-hati dengan bahasa cinta ini kerana boleh disalahtafsirkan sebagai tingkah laku materialistik.

4. Masa berkualiti

Cinta pemilik bahasa masa berkualiti akan merasakan dan menunjukkan cintanya dengan meluangkan masa dengan orang tersayang. Dia biasanya merasa disayangi ketika pertemuan itu dipenuhi dengan komunikasi yang berkualiti, seperti perbincangan mendalam, bertukar idea, atau melampiaskan.

Semasa meluangkan masa dengan pasangan, pemilik bahasa cinta ini tidak akan berhati-hati dalam memberi perhatian. Bahkan, dia mungkin mematikan telefon bimbitnya, sehingga masa yang dihabiskan dengan pasangannya menjadi lebih intim tanpa gangguan.

5. sentuhan fizikal

Orang yang mempunyai bahasa cinta ini akan menunjukkan kasih sayang mereka melalui sentuhan fizikal, misalnya berpegangan tangan, memeluk, membelai, atau mencium.

Malangnya, semasa pandemi COVID-19, sentuhan fizikal perlu dibatasi untuk mencegah penularan virus Corona. Oleh itu, jika anda atau pasangan anda mempunyai bahasa cinta jenis ini, cubalah memberi pemahaman dan menyatakan kasih sayang melalui bahasa cinta yang lain, sehingga tidak ada yang merasa diabaikan.

Sentuhan fizikal juga sering ditakuti oleh orang yang mempunyai fobia tertentu, seperti: haphephobia.

Pada hakikatnya, setiap orang mempunyai bahasa cinta mereka sendiri, tetapi ini dapat berubah dari masa ke masa. Contohnya, ketika anda mengalami hari yang buruk, pasangan anda mungkin memerlukan pelukan dan sentuhan fizikal lebih daripada sekadar kata-kata.

Perkara yang paling penting ialah anda harus menjaga komunikasi yang baik dengannya dan bertanya kepadanya apa yang paling dia perlukan. Jadi, anda dapat memberi respons terhadap bahasa cintanya dengan tepat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bahasa cinta atau bingung untuk menyatakan bahasa cinta yang tepat untuk pasangan anda, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi. Anda juga boleh mengemukakan soalan lebih lanjut mengenai bagaimana mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda melalui bahasa cinta.