Kesihatan

Ketahui Punca Bronkitis pada Kanak-kanak di sini

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan bronkitis pada kanak-kanak, mulai dari pendedahan kepada asap rokok hingga jangkitan. Ibu dan Bapa perlu berjaga-jaga sekiranya si kecil menunjukkan gejala bronkitis. Walaupun boleh sembuh sendiri, dalam kes tertentu, bronkitis boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti radang paru-paru.

Bronkitis adalah penyakit yang dicirikan oleh keradangan pada saluran bronkus atau saluran yang menghubungkan tekak ke paru-paru. Penyakit ini boleh menjadi akut atau sembuh dalam beberapa hari atau minggu, tetapi juga boleh menjadi kronik atau berlanjutan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Bronkitis pada kanak-kanak boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti batuk, demam, kelemahan, kurang makan dan minum, mengi atau mengi, hingga sesak nafas.

Bronkitis boleh disebabkan oleh banyak perkara. Ibu bapa perlu mengetahui apa yang menyebabkan bronkitis pada anak-anak, supaya keadaan ini dapat dielakkan.

Apakah Punca Bronkitis pada Kanak-kanak?

Penyebab bronkitis pada setiap kanak-kanak pada amnya berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang sering menyebabkan bronkitis pada kanak-kanak, iaitu:

jangkitan virus

Jangkitan virus adalah penyebab bronkitis yang paling biasa, pada kanak-kanak dan orang dewasa. Jenis virus yang sering menyebabkan bronkitis pada kanak-kanak adalah virus influenza, virus Corona, dan RSV.virus sinsitial respiratori) yang sering mencetuskan kemunculan ARI.

Virus ini dapat disebarkan melalui percikan cairan yang keluar ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin. Kanak-kanak dapat menangkap virus yang menyebabkan bronkitis jika mereka menghirup udara yang mengandungi titisan ini atau menyentuh objek yang telah terkontaminasi dengan virus.

Jangkitan bakteria

Bronkitis pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Salah satu jenis bakteria yang boleh menyebabkan bronkitis pada kanak-kanak adalah: Mycoplasma pneumoniae, iaitu bakteria yang juga menyebabkan radang paru-paru.

Seperti virus, penyebaran bakteria yang menyebabkan bronkitis juga dapat terjadi melalui udara atau benda yang tercemar. Untuk merawat bronkitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik.

Pendedahan kepada perengsa

Selain kuman, keradangan pada saluran bronkus juga dapat terjadi kerana pendedahan berterusan kepada perengsa. Bahan perengsa yang menyebabkan bronkitis boleh berpunca dari asap rokok, pencemaran udara, habuk, dan gas kimia, seperti pewangi bilik atau minyak wangi.

Alahan

Alahan juga merupakan salah satu penyebab bronkitis pada kanak-kanak. Penyebab ini cenderung lebih biasa pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah asma. Sekiranya kerap berulang dan tidak dikawal dengan baik, alahan juga boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami bronkitis kronik.

Selain daripada sebab-sebab di atas, terdapat beberapa faktor yang boleh membuat anak lebih berisiko menderita bronkitis, iaitu:

 • Umur bawah 5 tahun
 • Tinggal atau tinggal di rumah yang sama dengan perokok aktif
 • Mempunyai sejarah alahan atau asma
 • Menderita gangguan sistem imun
 • Mempunyai ahli keluarga yang menghidap bronkitis atau penyakit paru-paru

Gejala Bronkitis pada Kanak-kanak yang perlu diperhatikan

Ibu dan ayah dinasihatkan untuk segera membawa anak kecilnya ke doktor sekiranya dia mengalami gejala bronkitis pada anak-anak, terutama jika dia mengalami gejala bronkitis yang teruk, seperti:

 • Batuk berdarah
 • Demam tinggi yang tidak hilang
 • Nafas berat atau sesak nafas
 • Batuk yang berlangsung lebih dari 3 minggu
 • Insomnia
 • Sangat lemah kerana saya tidak mahu makan dan minum

Untuk menentukan rawatan yang tepat, doktor perlu mengetahui penyebab bronkitis pada kanak-kanak dan menilai keadaan kesihatan mereka secara menyeluruh. Ini dapat dilakukan melalui pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan pendukung, seperti ujian darah, sinar-X, ujian fungsi paru, dan pemeriksaan dahak.

Setelah anak disahkan menghidap bronkitis dan penyebabnya diketahui, doktor dapat merawat bronkitis pada kanak-kanak dengan memberi ubat, terapi oksigen, dan pemulihan paru-paru.

Secara amnya, bronkitis pada kanak-kanak akibat jangkitan virus atau kerengsaan memang boleh sembuh dengan sendirinya dalam masa 1-2 minggu, tanpa rawatan khas.

Walau bagaimanapun, Ibu dan Ayah masih disyorkan untuk memeriksa anak kecil anda kepada doktor, kerana bronkitis berpotensi menjadi lebih teruk atau berterusan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Dengan cara itu, anak kecil anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat dari doktor, sesuai dengan penyebabnya.