Kesihatan

Jangan Meremehkan Bahaya Memegang BAB

Bahaya menahan buang air besar (buang air besar) tidak bolehdipandang rendah. Sebabnya, jika sudah menjadi kebiasaan, ada pelbagai masalah kesihatan yang boleh terjadi akan mengejar Anda.

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang menentang keinginan untuk membuang air besar atau buang air besar, terutama ketika di khalayak ramai. Sebabnya mungkin kerana tidak ada tandas di sekitar, malas menunggu barisan tandas yang panjang, tandas kotor, dan enggan menggunakan tandas awam.

Mengendalikan buang air besar sesekali sebenarnya bukan masalah besar. Namun, jika ini dilakukan secara berterusan, ada bahaya menahan buang air besar yang harus diperhatikan.

Bahaya Memegang BAB

Beberapa masalah kesihatan yang boleh berlaku disebabkan oleh kerap buang air besar adalah:

1. Sembelit

Apabila anda melakukan pergerakan usus, usus bawah akan menyerap air dari najis yang terkumpul di rektum, menjadikan najis lebih keras. Keadaan ini boleh menyukarkan najis keluar dan sembelit akhirnya tidak dapat dielakkan.

2. Buasir atau buasireien

Sembelit kerana menahan pergerakan usus juga boleh mencetuskan buasir atau buasir. Semasa sembelit, anda mungkin mengalami masalah buang air besar sehingga anda perlu mendorong untuk membuang najis.

Nah, kebiasaan tegang semasa buang air besar dapat menyebabkan pembuluh darah di dubur dan rektum bawah membengkak, memicu buasir atau buasir.

Buasir atau buasir dicirikan oleh beberapa gejala, salah satunya adalah najis berdarah.

3. fisur dubur

Bahaya memegang BAB berikutnya adalah anda berisiko mengalami celah dubur. Keadaan ini boleh berlaku kerana najis yang mengeras yang sukar dilalui dapat mencederakan atau merobek tisu kulit dan juga mukosa yang melapisi saluran dubur dan saluran.

Fisur dubur dicirikan oleh beberapa gejala, termasuk sakit semasa buang air besar dan najis berdarah.

4. Inkontinensia najis

Kebiasaan menahan pergerakan usus dapat meregangkan otot di rektum anda, sehingga anda berisiko mengalami inkontinensia tinja. Keadaan ini menyebabkan kehilangan sensasi membuang air besar, jadi najis boleh keluar secara tiba-tiba tanpa menyedarinya.

Setiap orang mempunyai toleransi yang berbeza dalam menahan keinginan untuk buang air besar, jadi kesan menahan pergerakan usus dapat berbeza bagi setiap orang. Namun, untuk mengelakkan bahaya menahan buang air besar, anda tetap disarankan untuk tidak menunda pergi ke tandas sekiranya timbul keinginan untuk membuang air besar.

Untuk membantu melancarkan pergerakan usus, terapkan gaya hidup sihat. Caranya adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berserat, minum air secukupnya, dan bersenam dengan kerap.

Sekiranya kaedah itu telah digunakan tetapi anda masih menghadapi masalah ketika membuang air besar, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.