Kesihatan

Kesan kecederaan saraf tunjang dan penyebabnya

Di dalam tubuh manusia, terdapat sekumpulan serat saraf yang lembut yang memanjang dari pangkal otak ke punggung bawah. Kami memanggil bahagian ini saraf tulang belakang danhlmkedudukan dilindungi oleh tulang belakang.

Saraf tulang belakang ini berfungsi untuk menyampaikan mesej antara otak dan seluruh badan. Kerana fungsinya adalah untuk menghubungkan otak dan bahagian tubuh yang lain, kecederaan pada saraf tunjang dapat mengakibatkan gangguan fungsi saraf dan organ di berbagai bahagian tubuh.

Kesan Kecederaan Saraf Tunjang pada Badan

Saraf tunjang tidak kebal dari kecederaan. Kecederaan pada saraf tunjang adalah salah satu jenis kecederaan fizikal yang sangat serius, dan kesannya boleh menjadi jangka panjang.

Maklumat dari otak ke seluruh bahagian badan atau sebaliknya, akan terganggu sekiranya terdapat kecederaan pada saraf tunjang. Ini boleh menyebabkan penurunan kemampuan tubuh untuk bergerak (motor) dan merasa (sensori), baik di bahagian badan atau keseluruhan.

Kesan kecederaan saraf tunjang bergantung pada tahap kerosakan yang disebabkan. Pada kecederaan ringan, gangguan sensorik dan saraf motorik mungkin tidak berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kecederaan saraf tunjang yang teruk, kerosakan saraf dapat terjadi yang menyebabkan kelemahan, mati rasa, dan kelumpuhan pada bahagian tubuh.

Kecederaan saraf tunjang yang lebih rendah, misalnya pada paras dada atau pinggang, boleh menyebabkan lumpuh kedua kaki. Sementara kecederaan saraf tunjang di kawasan leher, boleh menyebabkan kelumpuhan pada kedua lengan dan kaki. Sebenarnya, jika kecederaan itu mencecah bahagian atas leher, penghidapnya sukar bernafas dan memerlukan pernafasan.

Selain itu, kecederaan saraf tunjang juga dapat menyebabkan kerusakan pada saraf yang berfungsi mengatur fungsi tubuh, seperti tekanan darah, denyut jantung, dan pernafasan. Ini boleh menyebabkan kejutan neurogenik, yang merupakan keadaan kecemasan yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat.

Tanda dan Gejala Kecederaan Saraf Tulang Belakang

Secara amnya, gejala berikut boleh berlaku kerana kecederaan saraf tunjang:

 • Mati rasa atau kesemutan.
 • Kesukaran mengawal pergerakan usus atau buang air kecil.
 • Kesukaran berjalan.
 • Kehilangan keupayaan untuk menggerakkan kaki atau lengan (lumpuh).
 • Sakit kepala.
 • Pengsan atau tidak sedar.
 • Gejala kejutan.
 • Kedudukan kepala yang tidak sesuai.
 • Sakit, kekakuan, atau tekanan di leher, punggung, dan anggota badan.

Gejala kecederaan saraf tunjang bergantung pada tempat terjejasnya saraf tunjang.

Punca Kecederaan Saraf tunjang

Kecederaan saraf tunjang biasanya berlaku kerana kemalangan atau keganasan yang merosakkan struktur tulang belakang. Beberapa contoh kemalangan dan keganasan yang boleh menyebabkan kecederaan ini adalah:

 • Jatuh dari ketinggian.
 • Kemalangan kenderaan bermotor yang mengakibatkan perlanggaran ke muka, leher, punggung, atau dada.
 • Kecederaan pada kepala atau tulang belakang semasa bersenam.
 • Tikaman atau tembakan yang menyentuh tulang belakang.
 • Terjun ke dalam air cetek dengan badan bawah anda memukul terlebih dahulu.
 • Putar bahagian tengah terlalu ketat atau terlalu keras.
 • Mendapat kejutan elektrik.

Selain kecederaan fizikal, keadaan tertentu, seperti pendarahan, pembengkakan, dan tumor di sekitar atau di dalam ruang vertebra, juga dapat menyebabkan kerosakan saraf tunjang.

Apa Yang Perlu Dilakukan Apabila Terdapat Kecederaan Pada Saraf Tulang Belakang

Sekiranya seseorang mengalami kemalangan atau serangan ganas yang menimbulkan risiko kecederaan saraf tunjang, maka dia mesti segera mendapatkan bantuan oleh kakitangan perubatan di hospital. Rawatan awal oleh pakar neurologi untuk kecederaan ini diharapkan dapat mengurangkan risiko komplikasi jangka panjang dan meminimumkan risiko kematian.

Rawatan awal yang sangat penting bagi doktor adalah memastikan saluran udara pesakit yang mengalami kecederaan saraf tunjang selamat dan pesakit dapat bernafas sendiri. Sekiranya terdapat tanda-tanda kesukaran bernafas, pesakit harus menerima alat pernafasan. Di samping itu, doktor juga perlu menstabilkan tanda-tanda vital dan menilai kerosakan saraf yang berlaku pada pesakit.

Beberapa jenis ubat untuk melegakan pembengkakan saraf, seperti kortikosteroid termasuk dexamethasone dan methylprednisolone, mungkin diberikan oleh doktor kepada pesakit yang mengalami kecederaan saraf tunjang sebagai rawatan awal. Kortikosteroid harus diberikan selewat-lewatnya 8 jam selepas kecederaan saraf tunjang.

Prosedur bedah saraf juga boleh menjadi pilihan untuk kes-kes tertentu kecederaan ini. Pertimbangan untuk pembedahan perlu disesuaikan dengan keadaan pesakit, dan juga tahap keparahan tahap kerosakan yang berlaku. Pembedahan juga merupakan pilihan jika kecederaan saraf tunjang disebabkan oleh tumor, atau pendarahan menekan pada saraf tunjang.

Pesakit akan dinasihatkan untuk berehat sepenuhnyarehat di atas katil) untuk proses pemulihan. Sebagai tambahan, fisioterapi, terapi pekerjaan, dan pemulihan diperlukan untuk menyokong proses penyembuhan dan mencegah kerosakan selanjutnya.

Apa yang mesti difahami ialah sehingga kini belum ada rawatan yang dapat menyembuhkan sepenuhnya kecederaan saraf tunjang. Oleh itu, langkah pencegahan terbaik adalah sentiasa berhati-hati ketika memandu dan mengutamakan keselamatan ketika bekerja, terutama bagi pekerja di ladang.