Kehidupan yang sihat

Terdapat pelbagai jenis pemanis buatan, ada yang berbahaya

Banyak makanan, minuman dan produk diet hari ini menggunakan pemanis tiruan. Pengganti gula ini diketahui mempunyai faedah dianggap menyokong orang-penduduk yang berlarii diet mengurangkan berat badan. Tetapi jangan lupa, pemanis buatan ini juga memberi kesan buruk kepada kesihatan jika digunakan secara berlebihan.

Pemanis buatan adalah pengganti gula sintetik. Pemanis ini boleh berasal dari bahan semula jadi, seperti tumbuhan herba dan gula biasa yang diproses (gula halus). Pemanis buatan juga dikenali sebagai pemanis kuat kerana lebih manis daripada gula biasa.

Pengganti gula ini adalah bahan tambahan yang meniru kesan gula dengan jumlah kalori yang lebih rendah. Industri makanan dan minuman semakin menggantikan gula atau sirap jagung dengan pemanis tiruan dalam rangkaian produknya. Ini kerana keuntungan dari menjual produk dengan pemanis tiruan sangat tinggi.

Beberapa pemanis buatan sering digunakan dalam produk makanan dan minuman:

  • aspartam. Ia digunakan sebagai pemanis dalam permen karet, sarapan bijirin, gelatin dan minuman berkarbonat. Rasa manisnya hingga 220 kali lebih manis daripada gula biasa. Pengambilan harian yang boleh diterima ialah 50 mg / kg berat badan. Kandungan aspartam terdiri daripada asid amino, asid aspartat, fenilalania, dan sejumlah kecil etanol.
  • Saccharin. Kemanisan yang dihasilkan mencapai 200-700 kali lebih tinggi daripada gula biasa. Penggunaan sakarin dalam satu hidangan untuk makanan yang diproses tidak boleh melebihi 30 mg sementara untuk minuman juga tidak lebih dari 4 mg / 10 ml cecair.
  • Sukrosa dibuat dari sukrosa dan 600 kali lebih manis daripada gula. Bahan ini biasa digunakan dalam produk makanan bakar atau goreng. Pengambilan sukralosa harian yang ideal adalah 5 mg / kg berat badan.
  • Acelsufam kalium, bahan ini sangat stabil pada suhu tinggi dan mudah larut sehingga sesuai digunakan dalam banyak produk makanan. Had penggunaan harian yang disyorkan ialah 15 mg / kg berat badan.
  • Neotam. Kandungan neotam menyatu dan membentuk rasa manis yang unik. Pemanis buatan ini banyak digunakan dalam makanan rendah kalori dan sebagai penambah rasa pada makanan lain. Secara kimia, kandungannya hampir sama dengan aspartam, tetapi rasanya 40 kali lebih manis daripada aspartam. Berbanding dengan gula halus, tahap manis neotam adalah sehingga 8,000 kali lebih tinggi. Neotam boleh diambil sehingga 18mg / kg berat badan dalam sehari.

Akahak Dmelihat BurukPcomel Bkekuatandalam Makandan Mminum Kita?

Selama ini, pemanis buatan terus dihujani kritikan kerana dakwaan bahawa penambahan pemanis buatan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Saccharin dianggap mengandungi karsinogen yang menyebabkan barah, walaupun ini belum terbukti dengan pasti. Saccharin dinyatakan sebagai karsinogen lemah yang selamat untuk manusia. Satu lagi bahaya sakarin adalah reaksi alergi terhadap kandungan di dalamnya, iaitu sulfonamides. Sulfonamides juga dapat dijumpai dalam beberapa jenis antibiotik dan pada beberapa orang yang mengambilnya boleh menyebabkan alergi dengan gejala seperti ruam kulit, pening, cirit-birit, dan kesukaran bernafas.

Sementara itu, aspartam adalah pengganti gula yang paling kontroversial. Apabila suhu aspartam sangat tinggi, alkohol kayu dalam aspartam berubah menjadi formaldehid yang berbahaya bagi tubuh. Aspartame juga akan dicerna dalam perut sehingga kemudian akan dikeluarkan dalam bentuk yang tidak sama dengan struktur awal. Inilah sebab mengapa aspartam tidak dapat dimakan oleh seseorang yang mengalami gangguan metabolik kerana dikhuatiri tidak akan dicerna dengan baik.

Sucralose, neotam, dan acelsufame kalium juga disiasat oleh banyak penyelidik. Sejauh ini, penyelidikan belum menghasilkan kepastian sehingga pemanis semula jadi tetap dinyatakan selamat untuk dimakan manusia bahkan untuk wanita hamil.

Pemanis buatan adalah alternatif yang menarik untuk gula kerana ia tidak menambahkan kalori pada makanan. Ia menjadi pilihan yang baik terutama untuk mengawal berat badan dan pesakit kencing manis. Tetapi kita mesti tahu bahawa masih ada perdebatan mengenai bahayanya. Oleh itu, kita perlu mengikuti peraturan pengambilan harian untuk pemanis buatan ini agar kesihatan kita terjaga. Sekiranya anda mengesyaki anda mengalami simptom dari penggunaan pemanis buatan, berhenti menambahkan zat ini ke dalam diet anda adalah cara terbaik untuk memastikannya.