Keluarga

Doktor Perinatologi akan Menangani Masalah Kehamilan Anda

Wanita hamil yang mempunyai kehamilan berisiko tinggigmasalah atau masalah dengan janin disyorkan untuk berunding dengan ahli perinatologi. Tujuannya adalah agar masalah yang dihadapi berkaitan dengan kehamilan, terutama mereka yang mengalami penyakit tertentu, mendapatkan rawatansebuah agar ibu dan janin kekal dalam keadaan sihat sehingga selepas proses kelahiran.

Kesihatan janin mesti dipertimbangkan dengan betul, terutama bagi wanita hamil yang mempunyai masalah kesihatan khas. Kedua-duanya memerlukan rawatan dan rawatan yang lebih intensif, terutama bagi wanita hamil yang berisiko tinggi.

Peranan Ahli Perinatologi dalam Kehamilan Berisiko Tinggi

Ahli perinatologi telah secara khusus mengkaji prosedur menangani dan merawat wanita hamil yang mengalami masalah kesihatan semasa kehamilan, seperti wanita hamil yang menderita diabetes (diabetes kehamilan), wanita hamil yang menderita hipertensi (preeklampsia), atau beberapa penyakit lain yang boleh mempengaruhi kesihatan ibu dan janin. Ada perkara yang boleh dilakukan oleh perinatologist untuk wanita hamil dengan risiko tinggi, termasuk:

  • Berikan rawatan pranatal kepada wanita yang mempunyai risiko kehamilan yang tinggi, seperti wanita hamil dengan diabetes atau tekanan darah tinggi.
  • Membantu ibu hamil yang mengalami komplikasi semasa hamil atau semasa melahirkan anak.
  • Menjalankan ujian dan pemeriksaan kehamilan mengikut prosedur. Seperti memeriksa ultrasound untuk menentukan pertumbuhan dan perkembangan janin.
  • Pantau proses penghantaran dan campur tangan apabila diperlukan.
  • Merawat semua masalah kesihatan wanita hamil selepas kehamilan, seperti menjangkakan pendarahan berlebihan, jangkitan, atau tekanan darah tinggi.

Peranan Doktor Perinatologi pada Bayi Baru Lahir dengan Masalah Kesihatan

Tidak hanya merawat wanita hamil yang mempunyai masalah kesihatan, perinatologi juga berperanan menjaga kesihatan bayi yang baru lahir, terutama bayi pramatang.

Ahli perinatologi ditugaskan untuk mendiagnosis dan merawat bayi yang baru lahir dengan masalah seperti cacat lahir, jangkitan, kesukaran bernafas dan menstabilkan bayi baru lahir yang mempunyai masalah yang mengancam nyawa. Ahli perinatologi juga akan berkoordinasi dengan pasukan doktor pakar yang diperlukan untuk merawat bayi baru lahir yang bermasalah.

Umumnya, ahli perinatologi akan bekerja di bilik khas yang dipanggil Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU). Bantuan yang dapat diberikan kepada bayi pramatang di bilik ini dapat berupa:

Penggunaan inkubator

Bayi yang dilahirkan muda atau pramatang memerlukan udara hangat. Itulah sebabnya bayi pramatang perlu dimasukkan ke dalam inkubator untuk memastikan mereka tetap hangat dan selesa, sehingga membantu mereka tumbuh dengan cepat.

Pengudaraan

Mesin ventilator berfungsi untuk menjaga kestabilan pernafasan bayi.

terapi cahaya

Sebilangan bayi baru lahir mengalami penyakit kuning kerana hati belum dapat menghilangkan kadar bilirubin. Sebagai usaha penyembuhan, disarankan untuk melakukan terapi cahaya.

Selain memantau perkembangan bayi melalui monitor, perinatologist dan jururawat NICU juga akan melibatkan kedua ibu bapa dalam menjaga kesihatan bayi. Kedua ibu bapa akan diajar cara menjaga bayi, bermula dari cara menyusukan bayi atau memberi makan bayi, menukar lampin, untuk menjaga bayi sentiasa hangat.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk menjaga bayi sentiasa hangat adalah dengan melakukan penjagaan kanggaru. Rawatan ini cukup untuk satu ibu bapa meletakkan bayi di dada ibu bapa sehingga kulit akan bersentuhan langsung. Kaedah ini dapat membuat bayi merasa hangat, memudahkan pernafasannya, tidur nyenyak, dan pada masa yang sama dapat menjalin kedekatan dengan orang tua.

Menjaga kesihatan diri dan janin adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh ibu hamil agar bayi dapat dilahirkan dalam keadaan sihat dan selamat. Agar dapat dipantau dengan baik, disarankan untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar yang berkaitan.