Keluarga

Ibu, Ketahui Pelbagai Khasiat Kacang Merah untuk Bayi

Banyak jenis makanan berkhasiat yang dapat diberikan ketika bayi mula memakan makanan padat, termasuk kacang merah. Manfaat kacang merah untuk bayi tidak kecil, kerana kacang ini kaya dengan nutrien. Oleh itu, anda boleh menganggapnya sebagai sebahagian daripada menu harian si kecil.

Bayi memerlukan pengambilan nutrien yang mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum. Ketika berusia 6 bulan, pemakanan dari susu ibu atau formula sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluannya. Itulah sebabnya, pada usia itu, bayi pada amnya mulai diberi makanan pelengkap (MPASI).

Salah satu pilihan makanan yang baik untuk diberikan sebagai makanan pelengkap adalah kacang merah. Selain rasanya yang enak dan mudah diproses menjadi pelbagai makanan, kacang merah juga kaya dengan nutrien.

Pelbagai Kandungan Nutrien dalam Kacang Merah

Dalam hidangan kacang ginjal yang dimasak (bersamaan dengan 50 gram), terdapat kira-kira 170-100 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 3.5-4 g protein
  • 10-15 g karbohidrat
  • 3.5–4 g serat
  • 0,3-0,5 g lemak
  • 40-45 mg kalsium
  • 2-3 mg besi
  • 600-700 mg kalium
  • 2.5–3 mg vitamin C
  • Kira-kira 200 mcg folat

Sebagai tambahan kepada pelbagai nutrien di atas, kacang ginjal juga mengandung vitamin B, vitamin K, kolin, fosfor, mangan, zink, dan magnesium.

Pelbagai nutrien ini menjadikan kacang merah mempunyai banyak faedah untuk kesihatan bayi. Hanya dengan memberikan sebiji kacang merah, anda telah memenuhi sekitar 45% keperluan serat harian si kecil.

Pelbagai Khasiat Kacang Merah untuk Kesihatan Bayi

Berikut adalah beberapa kelebihan kacang ginjal untuk bayi:

1. Menyokong proses pertumbuhan

Kandungan protein yang banyak dalam kacang ginjal memainkan peranan penting dalam pembentukan tisu dan organ badan, jadi baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Protein juga mampu memperbaiki sel yang rosak dan menguatkan sistem imun bayi.

2. Menyokong kesihatan dan perkembangan otak

Biji ginjal mengandungi banyak protein, mineral, vitamin, antioksidan, dan kolin. Protein dan kolin adalah beberapa nutrien penting yang berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan otak bayi. Selain itu, kolin juga baik untuk menyokong kesihatan mata bayi.

3. Menguatkan tulang dan gigi

Biji ginjal mengandungi sejumlah nutrien yang memberi kesan besar pada pertumbuhan dan kekuatan tulang dan gigi bayi. Nutrien ini termasuk fosforus, magnesium, dan kalsium.

Hanya dengan memakan 25 gram biji ginjal, sekitar 10% keperluan kalsium, 40% keperluan fosforus, dan 50% keperluan magnesium harian bayi telah dipenuhi.

4. Melancarkan saluran pencernaan

Serat yang terkandung dalam kacang merah dapat merangsang saluran pencernaan bayi untuk menjadi lebih aktif. Selain itu, kacang merah juga mengandungi karbohidrat kompleks yang juga bertindak sebagai prebiotik.

Prebiotik dapat menyokong pertumbuhan dan fungsi bakteria baik dalam usus, sehingga pencernaan bayi menjadi lebih lancar.

5. Menurunkan risiko diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 sebenarnya lebih biasa pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa penyakit ini juga dijumpai pada kanak-kanak. Memberi biji ginjal kepada bayi secara berkala dan dalam jumlah yang betul dapat mengurangkan risiko bayi menderita keadaan ini kelak.

Biji ginjal adalah makanan yang kaya dengan serat dan antioksidan dan mempunyai indeks glisemik rendah. Ini menjadikan kacang merah dapat mengekalkan kadar gula dalam darah. Dengan cara itu, risiko terkena diabetes dapat dikurangkan.

6. Mencegah anemia

Tubuh bayi anda memerlukan zat besi dan folat untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Nutrien ini juga berperanan menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Sekiranya pengambilan zat besi dan folat pada bayi tidak mencukupi, tubuh akan kekurangan sel darah merah. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi menjadi anemia.

Untuk memenuhi keperluan zat besi si kecil, anda dapat memberinya susu ibu atau formula yang telah diperkaya dengan zat besi, serta makanan yang mengandung banyak zat besi, seperti daging, telur, ikan, dan kacang, termasuk kacang ginjal.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, kacang merah juga berguna untuk menjaga kelancaran aliran darah di dalam badan bayi dan mengurangkan risiko penyakit jantung bayi.

Walaupun begitu, anda perlu memastikan kacang merah telah dibasuh dengan sempurna dan dimasak sehingga dimasak sepenuhnya sebelum memberikannya kepada si kecil anda.

Kacang merah mentah mengandungi toksin. Sekiranya anak anda makan kacang ginjal mentah, racun boleh menyebabkan cirit-birit dan muntah kerana keracunan makanan.

Walaupun kacang merah telah dimasak sehingga dimasak, anda masih perlu memperhatikan reaksi si kecil anda setelah memakannya. Ini kerana terdapat beberapa bayi yang mengalami alahan terhadap kacang merah.

Reaksi alahan ini boleh menyebabkan bayi mengalami cirit-birit, muntah, ruam merah dan lebam pada kulit, dan sesak nafas kerana pembengkakan bibir dan saluran udara.

Sekiranya anak anda mempunyai keluhan setelah memakan kacang merah, segera berjumpa doktor. Selain mengetahui penyebabnya, doktor juga boleh mencadangkan jumlah pengambilan kacang merah sesuai dengan usia anak anda dan makanan pengganti apa yang perlu diberikan jika anak anda alah kepada kacang merah.