Kesihatan

Kenali Gejala Asma pada Kanak-kanak yang Sering Muncul

Ibu bapa perlu menyedari gejala asma pada anak-anak. Ini kerana asma adalah keadaan yang memerlukan rawatan tepat pada masanya. Asma pada kanak-kanak yang tidak mendapat rawatansebuahboleh kambuh secara tiba-tiba dan boleh mengganggu aktiviti anak-anak, sama ada bermain atau bersekolah.

Asma adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Asma pada kanak-kanak dapat dipicu oleh berbagai faktor, mulai dari keturunan atau riwayat keluarga asma, jangkitan virus, hingga pengaruh lingkungan.

Mari Kenali Gejala Asma pada Kanak-kanak

Gejala dan aduan asma pada kanak-kanak boleh berbeza dan berbeza antara satu anak dengan anak yang lain. Ada mereka yang hanya merasakan satu simptom, seperti kesukaran bernafas, ada juga yang merasakan pelbagai gejala ketika asma mereka berulang.

Gejala asma pada kanak-kanak yang mungkin muncul adalah:

1. Batuk yang kerap

Salah satu gejala asma pada kanak-kanak adalah batuk, baik batuk dengan kahak atau batuk kering. Kanak-kanak dengan asma biasanya batuk lebih kerap, terutamanya pada waktu malam. Selain pada waktu malam, batuk juga dapat muncul ketika anak-anak berolahraga, bermain, atau melakukan kegiatan ringan.

2. Sesak nafas

Gejala asma yang biasa adalah sesak nafas. Sesak nafas kerana asma pada kanak-kanak boleh disertai dengan sesak nafas dan sakit dada.

3. Bunyi nafas

Selain sesak nafas dan sukar bernafas, kanak-kanak yang mengalami asma boleh mengalami mengi. Bunyinya seperti wisel dan umumnya terdengar ketika anak menghembus nafas.

4. Kelihatan lembap

Kanak-kanak dengan asma boleh kelihatan lesu. Mereka kelihatan lesu dan tidak berminat dengan aktiviti biasa, malah permainan kegemaran mereka.

5. Insomnia

Asma boleh menyebabkan kualiti tidur anak menurun. Ini kerana batuk dan sesak nafas yang berulang pada waktu malam dapat menyukarkan tidur atau kerap bangun tidur.

Sekiranya anak anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, anda harus segera berjumpa doktor, supaya penyebabnya dapat diketahui.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa anak itu menghidap asma, doktor akan memberikan rawatan untuk meredakan keluhan dan mengawal gejala asma. Dengan rawatan yang betul, kanak-kanak dengan asma dapat meneruskan aktiviti mereka dengan selesa.