Kesihatan

Hati-hati dengan Berbagai Penyebab Serangan Jantung pada Usia Muda

Terdapat pelbagai penyebab serangan jantung pada usia muda yang harus anda ketahui, mulai dari kondisi kesehatan tertentu, gaya hidup, hingga sejarah keluarga. Mengetahui apa yang menyebabkan serangan jantung pada usia muda dapat membantu mengurangkan risiko anda mengalami serangan jantung di kemudian hari.

Punca serangan jantung pada usia muda adalah sesuatu yang semakin dipersoalkan kebelakangan ini. Selama ini, penuaan adalah salah satu faktor risiko yang paling mempengaruhi seseorang untuk mengalami serangan jantung. Ini dapat dilihat dari pesakit serangan jantung yang pada umumnya berusia 50 tahun ke atas.

Namun, pada masa ini, jumlah pesakit serangan jantung pada usia yang lebih muda semakin meningkat. Malah seseorang yang berusia 20-an boleh mengalami serangan jantung.

Punca Serangan Jantung pada Usia Muda

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan anda terkena serangan jantung pada usia muda:

1. Tekanan darah tinggi

Hipertensi boleh berlaku pada usia muda kerana pola makan yang tidak sihat, seperti makan terlalu banyak makanan yang tinggi garam dan tinggi lemak. Sekiranya tidak dikawal, hipertensi boleh menyebabkan jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan. Ini boleh menyebabkan otot jantung ventrikel kiri anda menebal (hipertrofi ventrikel kiri) dan meningkatkan risiko serangan jantung pada usia muda.

2. Kolesterol tinggi

Jumlah makanan segera dan makanan olahan yang tinggi lemak jenuh dan garam di pasaran, ditambah dengan gaya hidup yang kurang aktif menjadikan kolesterol tinggi tidak jarang berlaku di kalangan orang muda hari ini.

Tahap kolesterol tinggi dalam darah boleh menyebabkan plak menumpuk di dinding arteri, termasuk dinding arteri koronari yang membekalkan darah ke jantung. Ini boleh menyebabkan bekalan darah ke jantung berkurang. Keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan serangan jantung pada usia muda.

3. Diabetes

Tahap gula darah yang tinggi boleh merosakkan saluran darah dan sel saraf di seluruh badan, termasuk di jantung. Ini boleh menyebabkan otot jantung anda tidak mendapat bekalan darah sebagaimana mestinya, sehingga anda berisiko terkena serangan jantung pada usia muda.

Umumnya, penyebab orang menghidap diabetes pada usia muda adalah ketahanan insulin. Ini adalah keadaan apabila tindak balas sel tubuh terhadap insulin terganggu, sehingga sel tidak dapat menggunakan gula darah dengan baik. Keadaan ini paling kerap berlaku pada orang yang gemuk dan mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti kurang aktif.

4. Merokok

Merokok, aktif dan pasif, boleh menyebabkan anda mengalami serangan jantung pada usia muda. Kandungan nikotin dalam rokok dapat meningkatkan tekanan darah, mempercepat degupan jantung, memicu penumpukan plak di dinding arteri koronari, dan mengurangkan pengambilan oksigen jantung. Perkara-perkara ini akhirnya dapat meningkatkan risiko terkena serangan jantung pada usia muda.

5. Tekanan

Tekanan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Apabila tertekan, anda cenderung mengabaikan kesihatan tubuh anda, seperti kurang tidur, kurang bersenam, dan makan makanan yang tidak sihat.

Selain itu, tekanan juga dapat memicu peningkatan tekanan darah dan menurunkan kolesterol baik yang berfungsi untuk menjaga kesihatan jantung. Kombinasi gaya hidup, keadaan badan yang kualitinya menurun kerana tekanan dapat meningkatkan risiko terkena serangan jantung pada usia muda.

6. Gaya hidup dan teknologi

Kebangkitan media sosial dan teknologi hari ini secara tidak langsung dapat meningkatkan risiko serangan jantung pada usia muda. Contohnya, ketika direndam di media sosial, seseorang dapat melupakan waktu bersenam, dan bahkan cenderung mengabaikan masa untuk berehat.

Di samping itu, wujudnya teknologi, seperti teksi motosikal di talian, lif, dan eskalator juga cenderung mendorong generasi muda untuk berjalan. Ini boleh mencetuskan sindrom metabolik, yang juga merupakan salah satu pencetus serangan jantung.

7. Faktor genetik

Terdapat banyak penyakit yang berlaku dalam keluarga, seperti diabetes jenis 1, trombofilia, hiperkolesterolemia, hipertensi, dan sindrom antifosfolipid. Kesemuanya boleh meletakkan seseorang pada risiko penyakit jantung koronari yang lebih tinggi dari usia muda. Sekiranya penyakit ini tidak dikawal, risiko serangan jantung juga akan meningkat.

Mencegah Serangan Jantung pada Usia Muda

Setelah mengetahui apa yang menyebabkan serangan jantung pada usia muda, adalah baik juga untuk mengetahui cara mencegahnya untuk mengelakkan risiko terkena serangan jantung, baik pada usia muda atau di kemudian hari.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah serangan jantung pada usia muda;

  • Kekalkan diet yang sihat dan seimbang.
  • Lakukan senaman secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.
  • Jangan merokok dan elakkan asap rokok.
  • Elakkan tekanan berlebihan dan atasi tekanan dengan baik.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Kawal tekanan darah, kadar kolesterol, dan kadar gula dalam darah secara berkala.

Sekiranya anda mempunyai keadaan yang berisiko menyebabkan serangan jantung pada usia muda seperti di atas, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor anda. Dengan cara itu, doktor anda dapat memantau keadaan anda dan memberikan rawatan yang dapat menurunkan risiko anda mengalami serangan jantung.