Keluarga

Petua untuk Percutian Selamat Semasa Wabak

Pada masa pandemi COVID-19 ini, perasaan stres, kebosanan, atau kesepian tidak lagi aneh. Jadi, secara semula jadi jika percutian menjadi keperluan. Namun, sebelum melakukannya, ada baiknya anda membaca maklumat berikut mengenai petua percutian selamat semasa wabak berikut.

Sejak pemerintah menerapkan peraturan untuk menyesuaikan kebiasaan baru, beberapa tempat pelancongan telah diizinkan untuk dikunjungi. Namun, sehingga kini, jumlah kes COVID-19 di Indonesia masih meningkat. Vaksin virus Corona masih memerlukan masa untuk diuji kelayakannya sebelum diedarkan.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Di tengah keadaan ini, kami tidak dipaksa tinggal di rumah tanpa melakukan sebarang aktiviti. Tidak boleh melakukan percutian, tetapi anda harus memastikan bahawa anda dapat mengikuti protokol kesihatan dengan sebaik mungkin. Ini bukan hanya untuk melindungi anda, tetapi juga orang lain di sekitar anda.

Petua Bercuti Semasa Pandemik

Berikut adalah 4 petua untuk melindungi diri dan keluarga agar anda tetap dapat menikmati percutian atau penginapan semasa wabak:

1. Pastikan badan dalam keadaan sihat

Sebelum memutuskan untuk bercuti, pastikan anda dan ahli keluarga anda dalam keadaan sihat. Apabila sakit atau tidak dalam keadaan prima, sistem imun cenderung menurun. Ini dapat memudahkan pelbagai penyebab penyakit, termasuk virus Corona, masuk ke dalam badan semasa cuti.

Beberapa destinasi pelancongan, terutama yang terdapat di kawasan yang berbeza, memerlukan anda melakukannya ujian pantas sebelum meninggalkan. Sekiranya perlu, anda juga boleh melakukan ujian PCR yang hasilnya lebih tepat. Selain memastikan kesihatan anda sendiri, anda dapat melindungi orang lain yang akan menemui anda di tempat-tempat pelancongan di kemudian hari.

2. Pilih tempat yang tidak sesak

Virus korona lebih mudah disebarkan di tempat tertutup dan sesak. Oleh itu, pilihlah tempat percutian yang luas, terbuka, dan tidak terlalu sesak, seperti pantai atau taman teh, sehingga anda dapat melamar jarak fizikal dengan mudah.

Sekiranya anda ingin pergi ke luar bandar, sangat penting untuk memastikan kes tinggi atau rendahnya penyebaran virus Corona di tempat yang akan anda lawati. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai perkara ini dengan mudah dari internet.

Selain itu, jika Anda menginap di hotel, pastikan hotel tempat Anda menginap telah menerapkan protokol kesihatan yang baik. Anda boleh mengesahkannya dengan melihat laman web mereka juga dengan menghubungi mereka secara langsung.

3. Bawa peralatan peribadi

Jangan lupa membawa peralatan peribadi, seperti tuala, berus gigi, peralatan minum, dan peralatan makan. Ini untuk mengelakkan kemungkinan penularan virus Corona dari barang. Pastikan setiap ahli keluarga membawanya juga, okey?

4. Sentiasa menyediakan topeng dan pembersih tangan

Di mana sahaja anda berada, pastikan anda memakai topeng, walaupun anda dan orang di sekitar anda kelihatan sihat. Bawa lebih daripada 1 topeng sebagai sandaran.

Di samping itu, juga penting untuk selalu membawa pembersih tangan, kerana tidak semua tempat menyediakan bekas untuk mencuci tangan.

Itu adalah petua percutian selamat semasa wabak penyakit yang perlu anda gunakan. Walaupun anda dan keluarga anda dibenarkan mengunjungi tempat-tempat pelancongan, anda tetap mengutamakan kesihatan anda semasa bercuti semasa wabak, okey?

Sekiranya terdapat ahli keluarga yang mengalami gejala jangkitan virus Corona ketika bercuti, seperti demam di atas 38 darjah Celsius, batuk kering, hingga sesak nafas, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.