Kesihatan

Jeragat Hypnic Boleh Mengganggu Tidur Malam Anda

Mungkin anda bingung mengapa hampir setiap kali anda tertidur anda selalu bangun terkejut atau terkejut. Keadaan ini boleh menjadi brengsek hypnic. Ketahui lebih lanjut mengenai brengsek hypnic agar tidur anda tidak terganggu.

Tersentak hipokrit atau myoclonus adalah keadaan di mana tubuh mengalami kekejangan atau kekejangan yang singkat dan tiba-tiba, sementara seseorang sedang tidur. Di samping itu, penghidap brengsek hypnic Anda juga mungkin mengalami simptom seperti mendengar suara kecil atau melihat kilatan cahaya. Gegaran atau kekejangan yang berlaku dengan cepat, tidak teratur, dan merangkumi seluruh atau bahagian badan tertentu. Tersentak hipokrit Cukup teruk boleh menyebabkan masalah berjalan, bercakap, atau makan.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh gangguan perubatan tertentu, tetapi juga boleh berlaku pada mereka yang mempunyai tubuh yang sihat.Tersentak hipokrit biasanya berlaku kerana anda melakukan pekerjaan berat pada waktu malam, tekanan, kegelisahan, dan mengambil kafein, nikotin, atau alkohol.

Selain itu, mereka yang mengalami keadaan perubatan yang teruk juga boleh mengalami brengsek hypnic. Contohnya, mereka yang mengalami jangkitan, kegagalan buah pinggang, kegagalan hati, keracunan, kesan sampingan ubat, gangguan metabolik, gangguan autoimun, kecederaan tulang belakang atau kepala, sindrom kaki gelisah, gangguan penyimpanan lemak, dan beberapa gangguan sistem saraf.

Cara mengatasi Jerit Hypnic

Anda perlu ingat bahawa brengsek hypnic Ia juga boleh berlaku pada seseorang yang sihat. Tersentak hipokrit Mereka yang tidak kerap berlaku atau tidak disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius biasanya akan menjadi lebih baik sendiri tanpa rawatan khusus. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau jika anda pernah mengalami ini.

Seboleh-bolehnya, kurangkan perkara yang boleh meningkatkan risiko mengalami brengsek hypnic. Contohnya, kurangkan pengambilan kafein, atasi tekanan atau kegelisahan anda, dan cubalah untuk tidak melakukan kerja berat pada waktu malam.

Namun, jika keadaan ini mengganggu tidur anda lebih banyak dan membuat anda sangat letih, cubalah berjumpa doktor. Doktor biasanya akan, serta memberikan beberapa jenis ubat yang dapat mengurangkan gejala brengsek hypnic. Ubat yang mungkin diberikan adalah clonazepam, asid valproic, primidone, levetiracetam, phenobarbital, phenytoin, dan primidone.

Pembedahan dapat membantu keadaannya brengsek hypnicyang mempengaruhi telinga dan muka, dan yang disebabkan oleh masalah pada saraf tunjang dan otak, seperti tumor atau strok. Selain itu, terapi suntikan Botox dapat melegakan pengecutan otot dalam gejala brengsek hypnic yang hanya mempengaruhi satu bahagian badan, atau jika ubat tidak berkesan untuk menghilangkan gejala.

Jangan biarkan brengsek hypnic mengganggu tidur anda, seboleh-bolehnya hindari penyebabnya. Segera berjumpa doktor sekiranya brengsek hypnic mengganggu tidur anda. Terutama jika keadaan yang dialami membuat anda gugup dan tertekan.