Keluarga

Ini adalah simptom-simptom bayi blues dan bagaimana mengelakkan dan mengatasinya

Kelahiran bayi yang dikasihi pastinya dapat membahagiakan ibu bapa. Namun, kadangkala sebilangan ibu merasa sedih dan murung setelah melahirkan. Keadaan ini dipanggil baby blues. Selain sedih dan suram, mereka nampaknya tidak bersemangat menjaga atau menyusui bayi mereka.

baby blues adalah salah satu masalah psikologi yang sering berlaku pada ibu yang baru melahirkan. Penyelidikan mengatakan bahawa keadaan ini dialami oleh sekitar 60-70% ibu baru di seluruh dunia.

Sebab berlakunya baby blues tidak dikenali dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh membuat ibu lebih berisiko menghidap keadaan ini, termasuk perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dan melahirkan, dan sejarah baby blues atau kemurungan sebelum ini.

Selain itu, sejumlah perubahan yang berlaku setelah bayi dilahirkan juga dapat membuat pengalaman ibu baby blues. Ini termasuk perubahan bentuk badan setelah melahirkan, kurang tidur, rutin dan tanggungjawab dalam menjaga bayi.

Ketahui Sebilangan Simptom Baby Blues

Penting bagi setiap ibu yang baru melahirkan untuk mengenali apa simptomnya baby blues dan bagaimana ia berbeza dengan kemurungan selepas bersalin. Berikut adalah beberapa gejala baby blues perkara yang perlu anda perhatikan:

Mudah merasa sedih

Walaupun anda dipenuhi dengan kebahagiaan kerana anak kecil anda akhirnya dilahirkan, anda mungkin kadang-kadang merasa sedih, bimbang, atau takut ketika mengalami baby blues. Emosi ini boleh timbul kerana anda merasa anda tidak boleh menjadi ibu yang baik.

Ubah moodpantas

Selain mudah bersedih, gejala baby blues Perasaan biasa yang lain adalah perubahan mood atau perubahan emosi.

Ibu mungkin merasa senang memainkan peranan sebagai ibu baru. Namun, tidak lama kemudian, perasaan ini dapat berubah dan membuat anda menangis atau marah kerana perasaan kecewa, gugup, dan cemas. Anda juga mungkin menjadi lebih sensitif, mudah marah, atau cepat marah.

Ggangguan tidur

Semasa memukul baby bluesIbu akan terdedah kepada gangguan tidur atau insomnia. Ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, seperti perubahan hormon, tekanan, dan penyesuaian dengan kehidupan baru dan peranan ibu sebagai ibu kepada anak kecilnya.

Sebagai tambahan kepada 3 gejala di atas, anda juga boleh mengalami gejala lain ketika baby blues, seperti:

  • Sukar menumpukan perhatian
  • Mudah merasa cemas
  • Hilang selera makan
  • Penat cepat
  • Tidak bersemangat menjaga si kecil
  • Pengeluaran susu rendah

Simptom baby blues Biasanya ia akan hilang sendiri dari masa ke masa, iaitu sekitar 2 minggu hingga 1 bulan.

Walau bagaimanapun, jika gejala baby blues Sekiranya pengalaman anda berlangsung lebih lama atau cukup parah untuk membuat anda merasa seperti menyerah atau bunuh diri, ini mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami kemurungan selepas bersalin.

Cara Mengelakkan dan SayamengatasiBaby Blues

baby blues tidak dikelaskan sebagai penyakit berbahaya atau keadaan perubatan dan tidak ada rawatan khusus untuk mengubatinya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya baby blues, itu dia:

1. Menjkesihatan yang baik

Setelah melahirkan, ibu-ibu disarankan untuk menjaga kesihatan dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat yang seimbang, berehat secukupnya, mengurangkan tekanan, dan melakukan senaman ringan ketika tubuh mulai cergas kembali.

Ibu juga disarankan untuk tidak merokok dan menjauhi minuman yang mengandungi alkohol atau kafein.

2. Minta bantuan suami atau keluarga anda untuk menjaga bayi

Sekiranya anda merasa terharu untuk melakukan aktiviti dan menjaga anak anda setelah melahirkan, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari suami, ibu bapa, atau saudara terdekat anda untuk bergilir-gilir menjaga dan menjaga anak anda.

Apabila anda merasa letih, anda boleh meminta Ayah menukar lampin atau merawat anak kecil anda. Sekiranya ada kerja rumah yang tidak dapat anda selesaikan, minta bantuan orang terdekat untuk melakukannya.

3. Mencurahkan perasaan kepada saudara-mara atau rakan-rakan paling hampir

Tekanan dan beban fikiran yang dapat anda buat dapat dibuat baby blues memburukkan atau bahkan mencetuskan kemurungan.

Oleh itu, cubalah melampiaskan dan membincangkan pelbagai perkara yang membebankan anda kepada suami, keluarga, atau saudara terdekat yang anda percayai.

Ibu juga boleh meminta rakan-rakan atau saudara-mara yang telah melahirkan petua tentang cara menjaga bayi yang baru lahir.

4. Melakukan aktiviti yang anda suka

Anda masih perlu meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sukai, walaupun hanya untuk waktu yang singkat. Jadi, luangkan masa untuk saya masa, misalnya dengan menonton, membaca, melakukan yoga, atau berjalan di sekitar rumah untuk menghirup udara segar.

Semasa saya masaAnda boleh menyerahkan si kecil kepada suami, ibu bapa, penjaga, atau saudara terdekat yang anda percayai.

5. Fahami bahawa tidak ada ibu yang sempurna

Untuk mencegah dan mengatasi baby bluesIbu mesti memahami dan menyedari bahawa tidak ada ibu yang sempurna. Sekiranya anda membuat kesilapan semasa merawat anak kecil anda, ambil pengalaman itu sebagai pelajaran dan jangan menilai dan menghukum diri sendiri untuk itu.

Ibu juga boleh meminta sokongan daripada pakar pediatrik untuk mendapatkan maklumat mengenai perkembangan dan pertumbuhan si kecil. Sekiranya ada perkara yang anda risaukan, jangan ragu untuk mencurahkan semuanya tidak memaafkan Anda pergi ke psikologi atau doktor.

Itulah maklumat mengenai gejala baby blues dan bagaimana mencegah dan merawatnya. Secara amnya baby blues akan hilang dengan sendirinya dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, jika gejala baby blues apa yang anda alami semakin teruk atau berlaku secara berlarutan, cubalah berjumpa doktor.