Keluarga

Janin Gagal Berkembang, Apa yang Menyebabkannya?

Ujian air kencing adalah positif, tetapipada kehamilan ultrasound, janinMacam mana boleh jadi tidak dapat melihat ya? Keadaan ini mungkin menunjukkan bahawajanin gagal berkembang. Ayuh, ketahui apa yang menyebabkan janin gagal berkembang dan apa yang perlu dilakukan.

Dalam dunia perubatan, sebenarnya tidak ada istilah bahawa janin gagal berkembang, ada kehamilan kosong atau ovum berdarah. Kehamilan kosong sering dikelirukan dengan IUGR atau janin yang lambat tumbuh. Walaupun kedua-duanya berbeza.

Kehamilan kosong adalah keadaan di mana telur yang telah disenyawakan oleh sperma melekat pada rahim, tetapi embrio tidak berkembang atau embrio berhenti berkembang secara tiba-tiba. Sementara itu, IUGR adalah keadaan di mana janin tumbuh dan berkembang, tetapi perkembangannya tertunda dan berat badannya tidak meningkat sesuai dengan usia kehamilan.

Apa yang menyebabkan Janin Gagal Berkembang?

Biasanya, telur yang disenyawakan melekat pada rahim, dan pada 5-6 minggu, embrio mesti kelihatan di dalam kantung janin. Walau bagaimanapun, pada janin gagal berkembang atau lebih tepat disebut kehamilan kosong, ini tidak berlaku. Sebilangan wanita hamil hanya mempunyai kantung janin, tanpa embrio.

Punca kehamilan kosong sering tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin disebabkan oleh kelainan kromosom pada telur yang disenyawakan, atau kualiti sperma dan telur yang buruk.

Masih Mempunyai Gejala Kehamilan

Pada kehamilan kosong, gejala yang muncul sama dengan kehamilan normal, iaitu kitaran haid berhenti, hasil ujian positif, mual dan muntah, dan sakit pada payudara.

Walau bagaimanapun, gejala kehamilan ini akan hilang apabila embrio berhenti berkembang secara tiba-tiba. Pada masa ini, wanita hamil mungkin mengalami sakit di bahagian perut, kekejangan, bintik-bintik darah pada seluar dalam, atau mungkin pendarahan berat.

Lalu apa yang perlu dibuat?

Secara amnya, kegagalan janin untuk berkembang berlaku pada awal kehamilan. Rata-rata pesakit percaya bahawa dia hamil sehingga hasil pemeriksaan ultrasound membuktikan bahawa kehamilan itu kosong.

Sekiranya anda menemui kehamilan yang kosong, pakar obstetrik biasanya tidak segera mengesyorkan rawatan kuret. Sebabnya, jika embrio tidak wujud atau berhenti berkembang, tubuh wanita hamil secara automatik akan menganggapnya sebagai benda asing, jadi secara semula jadi akan mengusirnya melalui proses keguguran.

Doktor anda mungkin memberi anda ubat untuk membantu tisu-tisu di rahim anda terkuras dengan sendirinya. Selepas tisu keluar atau setelah wanita hamil mengalami keguguran, doktor akan melakukan pemeriksaan lain untuk menentukan sama ada masih ada tisu yang tersisa di rahim. Sekiranya ada, maka doktor akan melakukan kuret untuk membuangnya.

Mengalami kehamilan kosong di mana janin gagal berkembang tentu akan menyebabkan trauma psikologi kepada wanita hamil. Sekiranya wanita hamil mengalaminya, cubalah menerimanya dengan anggun dan jangan terlalu risau. Banyak wanita yang janinnya gagal berkembang berjaya melahirkan anak pada kehamilan berikutnya, Macam mana boleh jadi.