Keluarga

Cara Mudah Merangsang Bayi Yang Perlu dipelajari oleh Ibu Bapa

Untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan Si Kecil, Ibu dan Bapa disarankan untuk secara rutin memberikan rangsangan kepada Si Kecil. Merangsang bayi boleh dilakukan dengan pelbagai cara. AyuhBerikut adalah beberapa cara mudah untuk merangsang bayi yang dapat dilakukan oleh Ibu dan Ayah di rumah.

Semasa bayi dilahirkan, deria pendengaran dan sentuhan bayi sebenarnya berkembang sepenuhnya. Sementara itu, tiga deria lain, yaitu deria penglihatan, bau, dan rasa, Ia boleh mengambil masa beberapa bulan untuk berfungsi dengan baik. Salah satu cara ketiga indera dapat berkembang secara optimum adalah memberikan rangsangan kepada setiap deria bayi.

Cara Merangsang Bayi yang Baik

Berikut adalah beberapa cara untuk merangsang bayi anda yang boleh anda cuba:

Penglihatan

Semasa bayi baru lahir, keupayaan bayi untuk melihat masih sangat terhad. Dia hanya dapat melihat benda dengan jarak kira-kira 20-30 cm. Selain itu, bayi juga tidak dapat membezakan warna, sehingga hanya hitam putih yang dapat dilihat. Namun, dia sudah dapat melihat wajah orang-orang yang paling dekat dengannya.

Ketika berusia 4 bulan, bayi mula dapat membezakan pelbagai warna. Untuk merangsang penglihatan anak kecil anda, Ibu dan Ayah dapat melakukan cara berikut:

  • Hiaskan tapak semaian dengan warna-warna cerah dan corak yang menarik.
  • Bercakap dengan anak kecil anda walaupun dia tidak memahami apa yang dikatakan oleh Ibu atau Ayah. Ini dapat merangsang kemampuan si kecil anda untuk mengesan perubahan ekspresi wajah orang di sekelilingnya.
  • Mainkan peek-a-boo, terutamanya ketika anak kecil anda berumur 4 bulan. Ini berguna untuk membantu menyelaraskan pergerakan mata dan tangan.

Terdapat pelbagai permainan bayi yang dapat melatih indera penglihatan, pendengaran, dan sentuhan seperti mainan bertekstur, mainan dengan muzik, atau bahkan cermin yang pecah. Untuk merangsang penglihatan mereka, Ibu dan Ayah dapat memilih mainan dengan motif dan warna yang berbeza.

Pendengaran

Bayi sebenarnya dapat mendengar sejak mereka masih dalam kandungan. Semasa masih dalam kandungan, si kecil sudah dapat mendengar suara degupan jantung ibu, suara pergerakan saluran pencernaan, dan juga suara ibu dan ayah.

Semasa kelahiran, anak kecil anda mungkin sudah mengetahui suara Ibu dan Ayah yang pernah didengarnya ketika masih dalam kandungan.

Untuk merangsang pendengaran si kecil, anda boleh mengajaknya bercakap, menyanyi, atau bercerita. Anda juga dapat memainkan muzik dengan irama yang lembut dan menenangkan.

Aktiviti ini dapat melatih kemampuan si kecil anda untuk bertindak balas terhadap bunyi dan meningkatkan perbendaharaan kata kemudian apabila dia mula belajar bercakap. Lakukan sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari.

Sentuh

Ibu dan Ayah dapat merangsang rasa sentuhan Si Kecil dengan memeluk atau memeluknya. Ibu dan Ayah juga boleh mencuba kaedah kanggaru. Selain membuatnya merasa selesa, kaedah ini juga dapat mengeratkan ikatan antara Ibu dan Ayah dan Si Kecil.

Bukan hanya dengan memeluk atau memeluk si kecil anda, anda juga dapat memberikan mainan atau buku kepada si kecil yang dilengkapi dengan gambar bertekstur timbul dan halus untuk disentuhnya.

bau

Keupayaan bayi untuk mencium sebenarnya cukup berkembang sejak dia dilahirkan. Bayi dapat mengenali bau susu ibu dan bau badan ibu mereka. Aroma ini malah boleh membuatkan bayi berasa selesa dan selamat.

Untuk merangsang deria bau si kecil, anda boleh menggunakan aromaterapi dengan wangian lembut, seperti lavender, daun pudina, minyak telon, dan minyak badam. Selain merangsang bau bayi, aroma ini juga dapat menjadikan bayi lebih tenang.

Pada usia 6 bulan, bayi mula menggunakan deria penciumannya untuk menentukan jenis makanan yang mereka suka atau tidak. Pada peringkat ini, anda boleh menyediakan pelbagai makanan setiap hari.

Namun, apabila anda ingin merangsang deria bau si kecil, anda tidak boleh memberikan aroma yang terlalu tajam, seperti minyak wangi atau pewangi bilik. Elakkan juga memberi aromaterapi yang membuat si kecil kelihatan cerewet dan merasa tidak selesa.

rasa

Semasa bayi baru dilahirkan, cara termudah untuk merangsang deria rasa bayi adalah dengan memberi susu ibu secara eksklusif.

Ibu boleh makan pelbagai makanan dengan rasa yang berbeza semasa menyusu. Ini kerana nutrien dan rasa makanan yang anda makan dapat diserap oleh susu ibu sehingga si kecil juga dapat merasakannya.

Apabila si kecil berumur 6 bulan, anda boleh memperkenalkannya kepada makanan pelengkap (MPASI).

Untuk membiasakan si kecil anda makan pelbagai jenis makanan sambil merangsang rasa mereka, Ibu dapat memberi mereka pelbagai jenis makanan dengan tekstur dan rasa yang berbeza, seperti rasa manis dari buah yang ditumbuk atau ubi jalar, rasa asin dan gurih keju atau sup ayam, dan rasa asam yogurt.

Ibu juga boleh menyediakan puding dengan pelbagai rasa buah. Namun, elakkan memberi makanan yang mempunyai rasa pedas atau bau yang tajam.

Selain dapat merangsang deria rasa bayi, menyediakan makanan dengan pelbagai jenis rasa juga dapat mengelakkan bayi menjadi pemilih pemilih pemakan pemilih kemudian.

Pada bulan pertama atau 2 bulan kelahiran, bayi akan menghabiskan sebahagian besar waktunya dengan tidur. Ibu dapat memberikan rangsangan ketika Si Kecil bangun. Walau bagaimanapun, ingat bahawa bayi boleh menjadi rewel jika mereka terlalu banyak dirangsang.

Pada dasarnya, tahap perkembangan setiap bayi adalah unik dan berbeza. Oleh itu, Ibu dan Ayah tidak perlu risau jika si kecil anda tidak bertindak balas seperti yang diharapkan ketika dia menerima rangsangan untuk pertumbuhan dan perkembangan untuk pertama kalinya.

Walau bagaimanapun, jika kadar pertumbuhan anak kecil anda kelihatan jauh berbeza dengan bayi lain seusianya atau jika dia mempunyai masalah kesihatan tertentu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk menentukan sama ada pertumbuhan anak kecil anda normal atau lambat dan apa yang menyebabkannya.