Keluarga

5 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Jerawat Semasa Kehamilan

Luka canker semasa mengandung boleh menyakitkan sehingga menyukarkan wanita hamil untuk makan atau bercakap. Namun, jangan risau. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi penyakit sariawan semasa kehamilan yang mudah dilakukan oleh wanita hamil di rumah.

Sariawan semasa kehamilan umumnya tidak berbahaya dan disebabkan oleh perubahan hormon. Biasanya sariawan boleh sembuh dengan sendirinya dalam 1-2 minggu. Namun, untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses penyembuhan, terdapat banyak pilihan rawatan di rumah yang boleh dicuba oleh wanita hamil.

Pelbagai Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Sariawan Semasa Kehamilan

Berikut adalah pelbagai cara selamat dan agak mudah untuk merawat sariawan semasa mengandung:

1. Kompres atau berkumur dengan teh chamomile

Kandungan azulena dan levomenol Teh chamomile mempunyai kesan anti-radang dan antiseptik yang baik untuk merawat sariawan semasa kehamilan. Untuk menggunakannya, wanita hamil boleh minum teh chamomile atau berkumur dengan teh herba.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh memampatkan sariawan dengan beg teh chamomile basah selama beberapa minit. Untuk hasil maksimum, wanita hamil boleh mengulang kompres dan berkumur 3-4 kali sehari.

2. Berkumur dengan air garam

Berkumur-kumur menggunakan air masin juga boleh menjadi cara mengatasi sariawan semasa kehamilan yang cukup kuat,

Caranya adalah dengan melarutkan 1 sendok teh garam dalam setengah gelas air suam (250ml), kemudian gunakannya untuk membilas mulut anda selama kira-kira 30 saat dan ulangi setiap beberapa jam.

3. Sapukan madu atau minyak kelapa

Madu dan minyak kelapa terkenal dengan sifat antibakteria dan anti-radang semula jadi. Beberapa kajian juga membuktikan bahawa madu dan minyak kelapa berkesan mengurangkan kesakitan, ukuran, dan kemerahan sariawan.

Wanita hamil boleh menyapukan madu atau minyak kelapa ke kawasan yang terkena sakit sekurang-kurangnya 4 kali sehari sehingga sariawan hilang. Sekiranya wanita hamil lebih suka madu, anda harus memilih madu tulen yang tidak diproses atau ditapis, agar hasilnya dapat optimum.

4. Kompres dengan ketulan ais

Wanita hamil juga boleh menggunakan ketulan ais untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh sariawan.

Caranya adalah dengan menekan luka sariawan dengan menggunakan ketulan ais dengan perlahan dan berhati-hati. Jangan biarkan ais yang anda gunakan benar-benar menyakiti bahagian dalam mulut anda, okey?

Di samping itu, wanita hamil tidak boleh lupa menyikat gigi secara berkala dengan berus gigi yang lembut, memilih ubat gigi dan ubat kumur yang tidak berbuih (tidak mengandungi natrium sulfat), dan gunakan flossing gigi setiap hari.

Bagaimana untuk mengelakkan seriawan kembali

Sprue mungkin membuat wanita hamil lebih malas makan kerana merasa sakit ketika mengunyah. Sebenarnya, wanita hamil memerlukan pemakanan yang mencukupi untuk mengekalkan daya tahan sambil menyokong perkembangan dan pertumbuhan janin.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah penyakit thrush daripada kembali:

  • Jaga kesihatan gigi dan mulut anda.
  • Berhati-hatilah semasa mengunyah makanan.
  • Minum banyak air.
  • Penggunaan makanan sihat untuk memastikan keperluan pemakanan dipenuhi dengan betul, seperti yogurt, tenusu rendah lemak, telur, daging, buah-buahan, dan sayur-sayuran hijau.
  • Elakkan makanan yang boleh merengsakan mulut, seperti kacang, kerepek, makanan masin, dan buah-buahan berasid.
  • Uruskan tekanan dengan baik, misalnya dengan yoga atau meditasi, dan berehat secukupnya.

Walaupun sariawan dapat sembuh dengan sendirinya, wanita hamil harus segera berjumpa doktor jika sariawan bertambah besar, tidak sembuh selama 2 minggu atau lebih, merebak ke bibir, disertai demam tinggi, atau menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan.