Keluarga

Ibu dan Bapa, Mari Kita Mengajar Anak-anak Cara Menjaga Kebersihan Diri

Mengajar anak-anak bagaimana menjaga kebersihan diri adalah penting bagi ibu bapa. Tujuannya adalah agar si kecil dapat menjaga tubuh badan yang sihat. Menjaga kebersihan diri boleh bermula di rumah, tetapi juga perlu diterapkan di sekolah dan tempat di mana anak-anak aktif.

Pada dasarnya, menjaga kebersihan diri sangat berguna untuk mencegah si kecil anda jatuh sakit, terutama ketika dia sudah bersekolah. Pada usia ini, kanak-kanak melakukan banyak aktiviti luar dan berinteraksi dengan banyak orang, sehingga mereka lebih terdedah kepada kotoran dan kuman yang menyebabkan penyakit. Ayuh, cari tahu bagaimana membiasakan anak menjaga kebersihan diri!

Membiasakan Anak untuk Menjaga Kebersihan Diri

Beberapa tabiat yang dapat diajarkan oleh Ibu dan Ayah kepada si kecil untuk menjaga kebersihan diri adalah:

1. Basuh tangan anda

Mengajar kanak-kanak cara mencuci tangan dengan betul dan betul adalah mustahak untuk mengelakkan penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit. Ajar anak-anak untuk mencuci tangan dengan membasahi tangan mereka di bawah air yang mengalir selama 2 saat, menggosok tangan mereka dengan sabun selama 15 saat, membilas dengan air hingga bersih, kemudian mengeringkan tangan dengan tuala.

2. Berus gigi

Selain mengajar mencuci tangan, mengajar anak-anak menggosok gigi juga tidak boleh dilupakan. Menyikat secara berkala berguna untuk mencegah rongga pada gigi anak-anak, selain menjaga kesihatan mulut. Ajar anak anda untuk menggosok gigi pada waktu pagi selepas bangun dan pada waktu malam sebelum tidur.

Ajar anak-anak langkah-langkah yang betul untuk menggosok gigi, bermula dengan menggunakan ubat gigi pada sikat gigi, menggosok gigi selama 2 minit, dan kemudian berkumur. Untuk menggosok gigi lebih menggembirakan, Ibu dan Ayah boleh membiarkan anak kecil anda memilih ubat gigi dengan rasa yang dia suka, kemudian menyanyikan lagu kegemarannya sambil menggosok gigi.

3. Mandi

Mandi berguna untuk membersihkan badan, menjadikan tidur lebih lena, dan mengurangkan risiko mengalami tekanan. Tetapi bagi sebilangan kanak-kanak, mandi sebenarnya adalah masa yang menjengkelkan. Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu menjadikan mandi sebagai aktiviti yang menyeronokkan.

Salah satu caranya ialah membiarkan si kecil membawa mainan kegemarannya atau membiarkannya bermain dengan busa semasa mandi. Selepas itu, ajar anak kecil anda untuk mandi dengan cara yang betul, dengan menggosok semua bahagian badan dengan sabun dan bilas dengan air.

4. Potong kuku

Kuku panjang boleh menjadi cara kuman memasuki badan melalui mulut. Oleh itu, ajar anak kecil anda cara memotong kuku dan biasakan dia memotong kuku ketika panjang.

5. Tutup mulut semasa batuk atau bersin

Kuman penyebab penyakit dapat merebak dengan mudah melalui udara. Oleh itu, ibu dan bapa mesti mengajar anak-anak mereka untuk menutup hidung dan mulut dengan tisu, atau sekurang-kurangnya dengan siku, ketika bersin. Jangan lupa mengajar anak kecil anda cara meniup hidung dengan betul.

Mengajar anak-anak menjaga kebersihan diri bukanlah tugas yang mudah. Kadang kala, anak itu enggan melakukannya. Tetapi demi kesihatan Si Kecil, Ibu dan Bapa tidak boleh berputus asa. Bantu dia untuk melakukan pelbagai aktiviti di atas, sambil terus memotivasinya.