Kesihatan

Jenis Sisa dan Kesannya Terhadap Kesihatan

Tanpa menyedarinya, sampah berbahaya ada di sekeliling kita. Pelbagai jenis sampah boleh mencemarkan air, tanah, dan udara yang kita hirup, dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Sisa boleh didapati di mana sahaja. Bermula dari isi rumah, pejabat, sisa industri, atau asap kenderaan di lebuh raya. Yang menyedihkan adalah, kerana "biasa" kita bertemu, selalunya masalah ini tidak lagi dipandang serius. Contohnya, ketika kita melewati atau bahkan tinggal di sekitar tempat pembuangan sampah, kita hanya akan terganggu oleh bau yang tidak menyenangkan dan menganggapnya ringan, padahal sebenarnya ada bahaya tersembunyi yang bersembunyi dalam kesihatan kita.

Sisa Udara

Sisa udara boleh menyebabkan pencemaran udara. Asap dan partikulat adalah dua jenis sisa udara yang boleh membahayakan kesihatan. Terutama partikulat, kerana ia berbentuk zarah halus, menjadikannya sukar dilihat dengan mata kasar. Tanpa kita sedari, zarah boleh dihirup dan menyebabkan penyakit berbahaya.

Partikulat berasal dari ekzos mesin diesel, pembakaran kayu, dan loji tenaga arang batu. Sedangkan sampah asap umumnya berasal dari kenderaan kecil.

Sisa asap atau zarah dalam pencemaran udara ini boleh menyebabkan pelbagai kesan kesihatan, seperti:

  • Gangguan paru-paru, serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok. Penyakit ini sering dijumpai di kawasan dengan tahap pencemaran udara yang tinggi.
  • Pada wanita hamil, boleh membahayakan janin di dalam rahim. Contohnya, ia mempengaruhi perkembangan otak janin, jadi kemungkinan mempunyai ADHD atau lebih dikenali sebagai hiperaktif.

Membazir Tapak Pelupusan Akhir (TPA)

Bukan hanya berbau busuk, tempat pembuangan sampah ini juga mempunyai kesan jangka panjang, termasuk:

  • Ia berpotensi mencetuskan jenis kanser tertentu, kecacatan janin, bayi pramatang, atau bayi yang lahir dengan berat badan rendah. Walau bagaimanapun, lokasi kediaman bukanlah satu-satunya faktor yang boleh menjadi penyebabnya. Masih belum jelas apakah keadaan ini berkaitan dengan bahan kimia beracun yang terdapat di tapak pelupusan sampah.
  • Pencemaran air yang disebabkan oleh sampah di tempat pembuangan sampah boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Penduduk yang tinggal di sekitar TPA berisiko mendapat hepatitis, kolera, giardiasis, dan hepatitis sindrom bayi biru (methemoglobinemia), kerana memakan air yang tercemar. Bahkan beberapa zat, seperti benzena, yang diketahui bersifat karsinogenik atau dapat menyebabkan barah, juga dapat mencemarkan air di sekitar tempat pembuangan sampah.

Lmasukkan ke dalam air

Air buangan adalah air yang telah tercemar oleh bahan pencemar antropogenik. Sisa yang mencemarkan air boleh datang dari sisa manusia, pembuangan tangki septik, pembuangan sisa kilang, air sisa dari sisa pencucian, dan banyak lagi.

Air yang telah tercemar dengan sisa ini dapat menyebabkan pelbagai penyakit, seperti:

  • Cirit-birit, apabila memakan air yang tercemar bakteria atau parasit. Cirit-birit yang teruk boleh menyebabkan kematian.
  • Methemoglobinemia atau penyakit bayi biru sygendange, ketika memakan air minum yang tercemar dengan nitrat, atau kandungan nitrat yang tinggi.
  • Penyakit berjangkit, seperti hepatitis A, kolera, dan giardiasis, ketika minum air tercemar bakteria dan virus.
  • Penyakit ginjal, penyakit hati, dan risiko kecacatan kelahiran.

Sama ada kelihatan atau tidak kelihatan, sampah masih memberi kesan buruk kepada kesihatan. Ia mungkin tidak dirasakan dengan segera, tetapi akan memberi kesan negatif dalam jangka masa panjang. Untuk mengurangkan atau bahkan menghilangkan ancaman bahaya dari sampah, pengurusan dan kesedaran sampah yang baik diperlukan untuk menjaga kebersihan alam sekitar.