Kehidupan yang sihat

7 Makanan Ini Dapat Menjadikan Rambut Sihat

Siapa kata mempunyai rambut yang sihat mesti mahal? Dengan memakan beberapa makanan di bawah ini, kesihatan rambut anda akan terjaga dan pelbagai masalah rambut yang mengganggu anda dapat diatasi.

Sama seperti bahagian badan yang lain, rambut juga memerlukan nutrien untuk kekal sihat. Sebilangan nutrien yang diperlukan oleh rambut adalah vitamin B6, B12, asid folik, dan protein. Makan makanan yang mengandungi nutrien ini dapat menjadikan rambut anda sihat.

Pelbagai Pilihan Makanan untuk Menjadikan Rambut Tampil Sihat

Walaupun kelihatan sederhana, makan makanan berkhasiat penting untuk mendapatkan rambut yang sihat. Rambut yang sihat juga merupakan tanda bahawa tubuh anda sihat.

Anda dapat memenuhi nutrien yang diperlukan untuk mendapatkan rambut yang sihat dengan memakan beberapa makanan di bawah:

1. Pisang

Rambut tebal dan berkilat adalah tanda rambut sihat. Dengan memakan pisang, rambut anda akan kelihatan lebih tebal, berkilat, dan bebas dari keguguran. Ini berkat kandungan vitamin B6 yang tinggi dalam pisang.

2. Jambu batu (jambu batu)

Mengonsumsi jambu batu secara berkala dapat membantu anda mengelakkan kerosakan rambut kamu tahu. Ini kerana vitamin C yang terkandung dalam jambu biji mempunyai sifat antioksidan yang dapat melindungi rambut dari radikal bebas yang menyebabkan kerusakan rambut.

3. Alpukat

Buah yang enak dimakan sama ada secara langsung atau dijadikan jus bermanfaat untuk rambut yang sihat. Vitamin E yang terdapat dalam alpukat dapat menjaga rambut agar tetap kuat, sehingga dapat mengelakkan rambut gugur dan rosak.

4. Ubi keledek

Ubi jalar kaya akan beta-karoten, yang mana tubuh berubah menjadi vitamin A. Vitamin ini akan mendorong pengeluaran sebum yang dapat menjaga kelembapan rambut. Selain itu, vitamin A juga akan menjadikan rambut tumbuh lebih cepat dan tebal, sekaligus mencegah keguguran rambut.

5. Bayam

Bayam mempunyai faedah untuk menjaga kulit kepala dan rambut yang sihat. Selain itu, bayam juga mengandungi vitamin A, vitamin C, beta karoten, dan folat yang berguna untuk mencegah keguguran rambut.

6. Daging ayam

Kekurangan pengambilan protein dalam badan boleh meningkatkan risiko rambut menjadi rapuh dan mudah putus. Untuk mengelakkannya, anda boleh makan ayam yang kaya dengan protein. Makanan lain yang boleh anda gunakan sebagai sumber protein adalah telur ayam.

7. Kayu manis

Anda boleh mengonsumsi kayu manis yang dipercayai bermanfaat untuk meningkatkan peredaran darah, termasuk di bahagian kepala. Apabila aliran darah di bahagian kepala lancar, oksigen dan nutrien dapat disebarkan ke setiap helai rambut. Dengan cara itu, rambut anda akan sentiasa sihat.

Mulai sekarang, cubalah memasukkan pelbagai makanan di atas ke dalam menu harian anda, untuk mendapatkan rambut yang sihat. Sekiranya anda ingin mengetahui pilihan makanan lain yang perlu dimakan untuk mengekalkan rambut yang sihat, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan.