Kesihatan

Strontium - Faedah, dos dan kesan sampingan

Strontium adalah zat logam perak yang digunakan untuk merawat osteoporosis, terutama pada wanita pascamenopause. Ia juga digunakan dalam rawatan gigi sensitif dan sakit tulang yang berkaitan dengan barah. Di dalam badan, strontium terdapat pada tulang.

Ubat ini biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat osteoporosis yang teruk pada wanita yang telah menopaus dan lelaki yang berisiko tinggi mengalami patah tulang. Secara semula jadi, strontium boleh didapati di makanan laut, susu, atau daging.

Tanda dagangan Strontium:Protos

Apa itu Strontium

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat metabolisme tulang
ManfaatMerawat osteoporosis
Dimakan olehMatang
Strontium untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Belum diketahui

Strontium boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Bentuk ubatSerbuk

Amaran Sebelum Mengambil Strontium

Ikuti cadangan dan nasihat doktor semasa menjalani rawatan dengan strontium. Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil strontium jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau sedang menderita penyakit jantung, penyakit buah pinggang,trombosis urat dalam, embolisme paru, tekanan darah tinggi, gangguan pembekuan darah, atau fenilketonuria.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil strontium jika anda akan menjalani ujian darah atau air kencing, kerana ubat ini boleh mempengaruhi keputusan ujian.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil strontium sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil antibiotik tetrasiklin atau ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil strontium.

Dos dan Peraturan Penggunaan Strontium

Dos strontium dalam rawatan osteoporosis pada wanita pascamenopause atau pada lelaki yang berisiko tinggi patah tulang adalah 2 gram sehari.

Cara Mengonsumsi Strontium dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil strontium. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Strontium harus diambil semasa perut kosong, sekurang-kurangnya 2 jam selepas makan malam. Adalah disyorkan untuk mengambil ubat ini sebelum tidur pada waktu malam,

Campurkan strontium dengan air. Tuangkan strontium ke dalam gelas dan tambahkan 30 ml air. Kacau sehingga ubat itu merata di dalam air kemudian minum perlahan-lahan. Sekiranya anda menghadapi masalah meminumnya segera, kacau larutannya lagi sebelum minum.

Larutan strontium tidak boleh dibiarkan selama lebih dari 24 jam. Sekiranya sudah melebihi 24 jam, anda perlu membuat penyelesaian baru.

Sekiranya anda baru-baru ini menggunakan susu, produk tenusu, atau makanan tambahan yang mengandungi kalsium, disarankan untuk menunggu 2 jam sebelum mengambil strontium.

Cuba minum strontium secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum. Terus minum ubat ini walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Sekiranya anda lupa mengambil strontium, disarankan untuk mengambilnya dengan segera sekiranya selang waktu dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan strontium pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Strontium dengan Dadah Lain

Berikut adalah interaksi yang boleh berlaku jika anda mengambil strontium dengan ubat lain:

 • Berkurangnya keberkesanan strontium apabila diambil dengan ubat yang mengandungi kalsium
 • Pengurangan penyerapan tetrasiklin atau quinolones

Selain itu, pengambilan strontium dengan susu, makanan, atau produk lain yang mengandungi kalsium juga dapat menurunkan keberkesanan strontium.

Kesan Sampingan dan Bahaya Strontium

Sekiranya dimakan mengikut cadangan doktor dan arahan penggunaan pada pembungkusan, strontium biasanya jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kesan sampingan berikut mungkin muncul:

 • Sakit kepala
 • Sakit perut
 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh pembengkakan bibir dan kelopak mata, ruam gatal, atau kesukaran bernafas.