Kehidupan yang sihat

Cara Sihat untuk Menurunkan Berat Badan Secara drastik

Ramai orang mahu menurunkan berat badan secara drastik. Tetapi untuk menurunkan berat badan, ia harus dilakukan dengan cara yang selamat dan sihat. Penurunan berat badan yang paling cepat disyorkan atau dibenarkan adalah lebih kurang satukilogram seminggu.

Diet untuk menurunkan berat badan secara drastik umumnya disyorkan untuk orang yang gemuk, terutama jika keadaan ini telah menyebabkan masalah kesihatan. Melakukan diet untuk menurunkan berat badan secara drastik juga harus dilakukan di bawah pengawasan doktor, kerana jika tidak, dikhuatiri akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Untuk menurunkan berat badan secara drastik, anda perlu mengehadkan pengambilan kalori dan meningkatkan pembakaran kalori di dalam badan anda. Untuk menurunkan berat badan setiap minggu, anda mesti membakar 500 kalori setiap hari.

Cara Sihat untuk Menurunkan Berat Badan Secara drastik

Ada cara sihat yang dapat membantu menurunkan berat badan secara drastik, iaitu:

1. Bersenam secara berkala

Daripada melakukan senaman yang kuat dalam satu sesi latihan, anda hanya boleh melakukan senaman ringan tiga kali sehari. Jenis senaman yang boleh dilakukan termasuk berjalan pantas, mengangkat berat, tolak naik, atau tangga naik dan turun sekurang-kurangnya 7 minit.

Walaupun tempohnya agak pendek, anda masih boleh membakar hingga 300-500 kalori jika dilakukan tiga kali sehari.

2. Potong gula dan karbohidrat

Apabila anda mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat, kalori yang masuk ke dalam badan akan berkurang. Apabila mengalami kekurangan kalori, tubuh akan membakar lemak yang merupakan simpanan kalori dalam badan. Sekiranya anda mengurangkan lemak badan, anda juga akan menurunkan berat badan.

3. Tingkatkan protein dan sayur-sayuran

Pengambilan protein yang tinggi dapat membuatkan anda kenyang lebih lama dan mengurangkan selera makan anda. Dengan cara itu, pengambilan kalori juga akan dikurangkan. Contoh makanan berprotein tinggi adalah daging tanpa lemak, ikan, udang, telur, kacang, tahu, dan tempe.

Selain protein, juga pelengkap diet anda dengan sayur-sayuran rendah kalori, seperti bayam, tomato, timun, kembang kol, selada, dan brokoli. Serat dalam sayur-sayuran akan membuat anda cepat kenyang.

4. Membilang kalori dalam

Kunci penurunan berat badan yang sihat adalah dengan menghadkan kalori. Keperluan kalori seseorang berbeza-beza, bergantung pada usia, jantina, dan aktiviti harian.

Walaupun anda perlu mengurangkan pengambilan kalori, itu tidak bermakna anda tidak makan sama sekali. Pengambilan kalori yang terlalu sedikit akan menjadikan tubuh lemah, dan dalam jangka masa panjang, akan menyebabkan pelbagai gangguan pada badan.

Untuk mengetahui berapa banyak kalori yang perlu anda konsumsi untuk menurunkan berat badan secara drastik dengan cara yang sihat, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan.

5. Berjumpa keperluan cecair badan

Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Keperluan cecair badan yang mencukupi dapat membantu menurunkan berat badan. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang minum cukup air cenderung lebih mudah untuk mengawal selera makan dan mengekalkan berat badan.

Selain itu, elakkan minuman berkalori tinggi, seperti soda dan minuman berperisa, kerana ia mengandungi banyak gula.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Kekurangan tidur dan kualiti tidur yang buruk dapat meningkatkan risiko kegemukan dan tekanan. Tekanan itu sendiri akan meningkatkan pengumpulan lemak. Oleh itu, untuk menurunkan berat badan secara drastik dengan cara yang sihat, anda perlu tidur lena. Waktu tidur yang sesuai untuk orang dewasa ialah 7-9 jam setiap malam.

Semasa anda menjalani diet, lebih baik jika anda tidak berhasrat untuk menurunkan banyak berat badan. Penurunan berat badan yang cepat cenderung sukar dijaga dan menimbulkan risiko kepada kesihatan.

Diet yang baik masih perlu memberi khasiat untuk tubuh. Penurunan berat badan akan lebih berkesan jika anda menurunkan berat badan secara perlahan dan sedikit demi sedikit, menjadikannya lebih mudah untuk mengekalkannya.

Sebelum menjalani diet untuk mendapatkan berat badan yang ideal, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan pakar pemakanan, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.