Keluarga

Jatuh Semasa Kehamilan Boleh Berbahaya, Inilah Cara Mencegahnya

Jatuh semasa mengandung boleh membahayakan ibu dan bayi di dalam kandungan. Oleh itu, wanita hamil perlu lebih berhati-hati agar perkara ini tidak berlaku. Ayuh, Wanita hamil, ketahui cara mencegah jatuh ketika hamil di sini!

Sebenarnya, hampir 90% wanita yang jatuh semasa mengandung tidak memerlukan rawatan perubatan. Namun, ada beberapa bahaya yang dikhuatiri jatuh semasa kehamilan, jadi kejadian ini perlu dielakkan sebanyak mungkin.

Malangnya, wanita hamil adalah antara mereka yang terdedah kepada kejatuhan. Ini kerana pusat graviti badan berubah seiring kehamilan berlangsung, menjadikan wanita hamil lebih sukar untuk mengekalkan keseimbangan.

Bahaya Jatuh Semasa Kehamilan

Sebenarnya, badan wanita hamil mempunyai perlindungan tersendiri untuk melindungi bayi daripada kecederaan, iaitu otot perut yang kuat dan kusyen dalam bentuk cairan ketuban di rahim. Kewujudan perlindungan ini sangat berguna dalam meminimumkan kemungkinan kecederaan pada janin.

Namun, ini bukan alasan untuk tidak menyedari komplikasi kehamilan kerana jatuh, apalagi jatuh yang menyebabkan tekanan langsung pada perut. Beberapa kemungkinan komplikasi yang timbul akibat jatuh semasa kehamilan adalah:

  • Patah tulang
  • Gangguan plasenta, yang merupakan pemisahan plasenta dari dinding rahim
  • Kecederaan pada tengkorak janin
  • membran pecah

Komplikasi di atas boleh membahayakan keselamatan janin, jadi mereka mesti ditangani secepat mungkin. Tanda bahaya yang perlu diketahui oleh ibu hamil dan mesti diperiksa sebaik sahaja jatuh termasuk:

  • Pendarahan dari faraj atau cecair amniotik mengalir
  • Kesakitan yang melampau, terutama di bahagian perut, rahim, dan tulang kemaluan
  • Tidak dapat merasakan pergerakan bayi seperti biasa
  • Pengecutan biasa

Petua Mencegah Kejatuhan Semasa Kehamilan

Walaupun badan mengalami perubahan yang mempengaruhi keseimbangan, jatuh semasa kehamilan sebenarnya dapat dicegah. Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu wanita hamil mengelakkan terjatuh:

1. Sentiasa perhatikan keadaan di sekitarnya

Wanita hamil perlu sentiasa berhati-hati setiap masa. Elakkan permukaan lantai yang basah dan licin atau permukaan yang tidak rata. Semasa menuruni tangga, sentiasa pegang alas di tepi tangga. Elakkan membawa banyak barang yang menyukarkan ibu hamil untuk melihat kaki mereka. Tidak kurang pentingnya adalah mengelakkan berjalan sambil melihat telefon anda.

2. Susun semula barang di rumah

Letakkan barang di rumah supaya rumah menjadi lebih luas. Tanggalkan wayar silang dan perabot yang menghalang kawasan berjalan di rumah. Elakkan juga menggunakan permaidani atau tikar yang licin, dan letakkan lampu di tempat yang kurang terang.

3. Gunakan kasut yang selesa

Kasut rata atau kasut kasut adalah kasut yang paling sesuai digunakan semasa mengandung. Elakkan memakai kasut dengan tumit tinggi, terutamanya jika wanita hamil tidak terbiasa dengannya. Juga, kaki yang cenderung menjadi lebih besar semasa hamil mungkin memerlukan kasut baru yang lebih sesuai ukurannya.

4. Pastikan anda makan dan minum secukupnya

Kekurangan makan dan minum boleh menyebabkan gula darah rendah dan dehidrasi. Kedua-dua perkara ini dapat menurunkan kemampuan wanita hamil untuk berkonsentrasi dan menjadikannya lebih lemah, menjadikannya lebih mudah jatuh. Oleh itu, wanita hamil disarankan makan makanan ringan antara makanan utama dan minum air secukupnya.

5. Berdiri perlahan

Semasa mengandung, rahim yang membesar dapat memberi tekanan pada saluran darah besar di perut. Ini boleh menyebabkan anda merasa pening jika berdiri terlalu cepat dan meningkatkan risiko jatuh.

Mencegah kejatuhan semasa mengandung tentunya lebih baik daripada merawatnya. Oleh itu, gunakan kaedah yang dinyatakan di atas untuk mengelakkan komplikasi yang boleh membahayakan janin

Walau bagaimanapun, jatuh semasa kehamilan masih boleh berlaku walaupun wanita hamil telah melakukan yang terbaik untuk mencegahnya. Sekiranya musim gugur tidak dapat dielakkan, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan walaupun tidak ada gejala, terutamanya jika wanita hamil berada pada trimester kedua dan menghampiri trimester ketiga..