Kehidupan yang sihat

Mendedahkan Manfaat Kesihatan Susu Unta

Adakah anda pernah merasai susu unta? Susu dari haiwan yang sering dijumpai di kawasan padang pasir seperti Timur Tengah mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh, kamu tahu. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan susu unta.

Tidak jauh berbeza dengan susu lembu, susu unta mempunyai rasa manis dan tidak terlalu masin dan mempunyai tekstur yang bagus berkrim. Di Indonesia, susu unta tidak sepopuler susu sapi atau susu kambing. Ini kerana pengedaran susu unta di Indonesia masih sangat terhad.

Inilah pelbagai kebaikan susu unta

Kandungan kalori, protein, dan karbohidrat dalam susu unta lebih kurang sama dengan susu lembu segar. Walau bagaimanapun, kandungan gula dan lemak tepu susu unta lebih rendah daripada susu jenis lain.

Selain itu, susu unta juga merupakan sumber lemak sehat yang juga penuh dengan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, kalsium, kalium, magnesium, tembaga, zat besi, dan fosfor .

Berkat banyak nutrien yang terdapat dalam susu unta, tidak hairanlah bahawa susu ini memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan susu unta yang sangat disesalkan:

1. Alternatif untuk penghidap alergi susu lembu atau intoleransi laktosa

Susu unta mengandungi jenis protein yang berbeza dari susu lembu, jadi boleh menjadi pilihan bagi orang yang mengalami alergi susu lembu. Selain itu, susu unta juga mengandungi lebih sedikit laktosa daripada susu lembu, jadi mungkin masih dapat diterima oleh orang yang mengalami intoleransi laktosa.

Ini dibuktikan dengan kajian yang melibatkan 25 orang dengan intoleransi laktosa. Hasil kajian ini menyatakan bahawa hanya dua orang yang mengalami reaksi ringan setelah minum susu unta, tetapi peserta yang lain tidak mengalami sebarang keluhan.

2. Mengatasi cirit-birit

Bagi anda yang sering mengalami cirit-birit, cubalah okey susu unta. Susu ini telah lama digunakan sebagai ubat cirit-birit. Satu kajian menunjukkan bahawa susu unta mengandungi antibodi yang dapat melawan virus yang menyebabkan cirit-birit.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin

Susu unta terbukti menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin pada orang dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2. zink yang dapat membantu meningkatkan kemampuan sel untuk menyerap gula darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang dewasa dengan diabetes jenis 1 yang minum susu unta setiap hari mempunyai kadar gula darah yang lebih stabil. Walau bagaimanapun, pengambilan susu unta tetap harus disertai dengan gaya hidup sihat dan penggunaan insulin secara berkala.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Susu unta mengandungi sebatian lactoferrin dan imunoglobulin, protein yang dapat meningkatkan sistem imun. Di dalam badan, lactoferrin bertindak sebagai antibakteria, antijamur, antivirus, anti-radang, dan antioksidan sehingga tubuh dapat dilindungi dari berbagai penyakit.

Selain itu, protein whey Susu unta juga dianggap memiliki sifat antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan bakteria atau virus penyebab penyakit.

5. Meningkatkan fungsi otak

Susu unta dipercayai berguna untuk meningkatkan fungsi otak pada kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku. Ini diperkuat oleh sejumlah kajian mengenai kanak-kanak dengan autisme. Walaupun begitu, susu unta masih tidak dapat digunakan sebagai pengganti terapi autisme.

Susu unta juga dianggap bermanfaat bagi penderita penyakit neurodegeneratif, seperti penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan faedah ini.

Manfaat kesihatan susu unta kelihatan sangat menarik, bukan? Malangnya, harga susu ini cenderung lebih mahal daripada susu jenis lain. Selain itu, susu unta juga umumnya tidak dipasteurisasi terlebih dahulu.

Susu yang tidak dipasteurisasi dapat meningkatkan risiko keracunan makanan, jangkitan, dan juga kegagalan buah pinggang. Susu unta yang tidak dipasteurisasi juga diketahui mengandungi virus yang menyebabkan MERS (Sindrom pernafasan Timur Tengah) yang sangat berjangkit dan berbahaya.

Oleh itu, pastikan anda memilih susu unta yang dipasteurisasi untuk mendapatkan faedah dan mengambil susu ini secara sederhana. Contohnya, pengambilan susu unta yang sihat untuk pesakit kencing manis adalah 2 cawan atau 500 ml sehari.

Untuk selamat, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan susu unta, terutama jika ditujukan untuk orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anak-anak, wanita hamil, dan orang tua.