Kesihatan

Hati-hati dengan Bahan-bahan Berbahaya dalam Gincu

Walaupun gincu dapat meningkatkan warna bibir, terdapat beberapa bahan berbahaya dalam gincu yang perlu anda perhatikan. Bahan-bahan ini penting untuk anda ketahui, kerana berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Gincu yang dijual bebas di pasaran sering dikhabarkan mengandungi logam berbahaya yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Sebenarnya, sebilangan logam berbahaya ini dikesan pada tahap yang membimbangkan.

Bahan-bahan Berbahaya dalam Gincu

Berikut adalah beberapa bahan berbahaya dalam gincu yang boleh mendatangkan risiko kesihatan:

1. Memimpin

Salah satu logam berat yang terdapat dalam gincu adalah plumbum. Plumbum adalah sejenis logam berat yang boleh membahayakan sistem saraf dan organ tubuh manusia, termasuk ginjal dan tulang. Logam berat ini juga boleh mencetuskan barah. Oleh itu, seboleh-bolehnya jauhkan gincu dari jangkauan kanak-kanak.

Selain plumbum, terdapat beberapa logam berat yang biasanya terdapat di gincu, termasuk aluminium, kadmium, merkuri, kromium, arsenik, dan mangan. Sebagai tambahan kepada risiko di atas, siri logam ini dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan lain, seperti:

  • Kanser
  • Kerosakan kulit
  • Gangguan neurologi seperti penyakit Parkinson
  • Kerosakan tulang
  • Kerosakan hati dan buah pinggang

Logam berat di gincu juga diketahui berpotensi diserap oleh kulit bibir sehingga boleh membahayakan kesihatan bibir.

2. Triclosan

Bahan lain dalam gincu yang dikaitkan dengan kesan buruk kesihatan adalah triclosan. Ini adalah sebatian kimia yang biasa digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria. Selain lipstik, triclosan biasanya terdapat pada ubat gigi, sabun, dan beberapa produk kosmetik.

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa penggunaan triclosan dapat mempengaruhi hormon dan mencetuskan pertumbuhan sel barah.

Hasil ujian di makmal juga menunjukkan bahawa triclosan dapat menyebabkan ketahanan kuman terhadap antibiotik. Namun, kerana kajian ini hanya terbatas pada haiwan, penelitian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan kesan yang sama pada manusia.

3. Phthalates

Bahan lain dalam gincu yang berpotensi membahayakan manusia ialah phthalates (phthalates). Sebatian ini biasa digunakan untuk membuat plastik.

Phthalates diketahui mencetuskan kerengsaan kulit, endometriosis pada wanita, dan barah. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan kesan negatif phthalates terhadap kesihatan manusia.

Itulah beberapa contoh bahan yang dilarang dimasukkan ke dalam kosmetik mengikut ketentuan BPOM. Pada masa ini, tidak ada kajian jangka panjang yang membincangkan kesan bahan berbahaya pada gincu terhadap kesihatan.

Walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan kesan bahan berbahaya pada gincu, penggunaan gincu mestilah sesuai dengan arahan penggunaannya.

Periksa komposisi gincu dan pastikan kosmetik yang anda gunakan mempunyai izin dari Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM). Perhatikan juga peraturan penggunaan dan peringatan yang tertera pada bungkusan untuk mengurangkan risiko.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya terdapat masalah dengan bibir anda selepas menggunakan gincu. Sekiranya anda ingin lebih selamat, anda boleh mencuba cara semula jadi untuk memerah bibir untuk meningkatkan penampilan anda tanpa menggunakan gincu.