Kehidupan yang sihat

Mempunyai Fantasi Seksual, Adakah Itu Biasa?

Fantasi seks masih tabu untuk dibincangkan, bahkan untuk pasangan. Sebabnya, khayalan seksual sangat peribadi dan kelihatan nakal, sehingga boleh menimbulkan pemikiran buruk. Sebenarnya, khayalan seksual yang luar biasa kadang-kadang boleh dianggap tidak normal. Adakah itu benar?

Walaupun sering dianggap pantang larang, hampir semua orang mempunyai khayalan seksual. Walau bagaimanapun, jenis fantasi seksual untuk setiap orang tidak semestinya sama, begitu juga dengan frekuensi fantasi seksual dan intensiti dorongan untuk melakukan atau merealisasikan fantasi ini.

Adakah Normal Mempunyai Fantasi Seksual Dan Dari Mana Asalnya?

Fantasi seksual adalah khayalan tentang melakukan hubungan seks yang biasanya di luar pengalaman sebenar seseorang. Fantasi ini dapat timbul dari imaginasi seseorang, ia juga dapat dirangsang oleh buku, filem, foto, perbualan, atau pengalaman seksual sebelumnya.

Dari duniawi hingga yang paling aneh, fantasi seksual adalah perkara biasa dan bukan tanda penyelewengan seksual. Sebaliknya, khayalan seksual sebenarnya dapat menjadikan kehidupan seks anda dan pasangan anda lebih bersemangat.

Walaupun khayalan seksual adalah perkara biasa, itu tidak bermakna anda boleh mewujudkannya dengan sewenang-wenangnya. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan, termasuk persetujuan pasangan dan risikonya. Sekiranya pasangan anda tidak mahu, anda tidak boleh memaksanya melakukan fantasi, terutamanya jika fantasi itu berbahaya.

Sekali lagi, fantasi seksual adalah perkara yang sangat peribadi, jadi pilihan fantasi seksual setiap orang boleh berbeza. Apa yang anda mahukan dalam hubungan seks tidak semestinya menjadi kehendak pasangan anda, atau mungkin dianggap mengerikan. Ini adalah semula jadi dan harus dihargai.

Keperibadian Dapat Menentukan Fantasi Seksual Orang

Jenis khayalan seksual dapat dipengaruhi oleh keperibadian setiap orang. Tinjauan menunjukkan bahawa seseorang cenderung mempunyai fantasi seksual yang sesuai dengan keperibadian sebenar mereka. Sebagai contoh, seseorang dengan keperibadian ekstrovert mungkin lebih suka khayalan seksual bukan monogami (lebih daripada satu pasangan). Ini kerana mereka suka bersosial dan bergaul dengan orang baru.

Berbeza dengan orang yang mempunyai keperibadian bebas, mereka cenderung lebih suka fantasi seksual yang memerlukan penjelajahan perkara baru dalam setiap hubungan seksual. Ini wajar kerana orang dengan keperibadian seperti ini mempunyai rasa ingin tahu yang sangat tinggi.

Jenis Fantasi Seksual

Terdapat banyak jenis khayalan seksual, mulai dari yang biasa hingga yang melampau. Berikut adalah beberapa khayalan seksual yang sering dilakukan oleh kebanyakan orang:

Menjadi "Dominan" atau "Tunduk"

Memiliki kawalan sepenuhnya atau menjadi "Dominan" dalam seks adalah fantasi seksual yang dimiliki oleh banyak lelaki. Namun, tidak sedikit wanita yang mempunyai fantasi seksual ini. Fantasi sebagai "The Dominant" biasanya dimanifestasikan dengan memberi pesanan kepada pasangan atau mengawal pergerakan dalam hubungan seks.

Sebaliknya, khayalan menjadi pihak yang tidak dominan atau "The Submissive" dalam hubungan seksual juga sering berlaku di kalangan lelaki dan wanita. Orang yang mempunyai fantasi ini akan melakukan atau mematuhi semua keinginan seksual pasangan mereka. Fantasi menjadi "Submissive" dapat membuat seseorang merasa diinginkan.

BDSM

BDSM bermaksud perhambaan (ikatan), disiplin (patuh), sadis (terluka), dan masokisme (terluka). Ini adalah khayalan yang juga biasa. Orang yang mempunyai khayalan BDSM biasanya menginginkan hubungan seksual dengan unsur paksaan dan kekerasan fizikal.

Fantasi seksual ini dimanifestasikan dengan mengikat pasangan dan melakukan tindakan kekerasan, seperti menyesakkan atau memukul, walaupun hanya berpura-pura. Anda perlu berhati-hati ketika melakukan fantasi ini agar tidak menyebabkan kecederaan, baik kepada pasangan anda dan diri anda sendiri.

Melakukan hubungan seks di tempat yang tidak biasa

Fantasi untuk melakukan hubungan seks di tempat yang tidak biasa, seperti di dapur, di pejabat, atau di dalam kereta, dapat menghidupkan kembali gairah seksual yang hilang selepas kebosanan dalam senario tidur. Fantasi ini adalah semula jadi dan juga penting bagi pasangan suami isteri yang telah lama berkahwin, untuk mengekalkan gairah seksual mereka.

Namun, anda mesti ingat, tidak semua tempat dibenarkan dan selamat digunakan untuk melakukan hubungan seks. Walaupun anda mungkin ingin melakukan hubungan seks di tempat yang "berbahaya", ingatlah risiko dan kesan undang-undang. Jangan melakukan hubungan seks di tempat awam atau di tempat yang dapat dilihat oleh orang lain.

Hampir semua orang memikirkan fantasi seksual dan sangat semula jadi. Walau bagaimanapun, jika anda merasa terlalu sering memikirkannya sehingga mempengaruhi aktiviti harian atau hubungan anda dengan pasangan anda, ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi untuk membantu mengawal dorongan ini.