Keluarga

Hati-hati dengan Bunyi Nafas Baru Lahir

Bunyi nafas bayi baru lahir berlaku sesekali amnyaadalah perkara biasa. Tetapi ibu masih perlu berwaspada, kerana kadang-kadang suara pernafasan pada bayi ini dapat menjadi tanda bahawa si kecil anda mengalami sesuatu penyakit, tterutamanya jika ditemani simptom pasti.

Tidak perlu panik jika nafas bayi anda terdengar atau terdengar seperti menggerutu. Ini kerana bayi yang baru lahir masih memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan pernafasan melalui hidung mereka. Keadaan ini biasanya berlanjutan selama beberapa minggu.

Bunyi nafas pada bayi baru lahir juga boleh disebabkan oleh adanya lendir di hidung. Saluran udara bayi belum dapat membersihkan lendir ini dengan baik, jadi aliran udara ketika bernafas melalui hidung akan mengeluarkan suara.

Selain itu, saluran udara bayi yang baru lahir masih sempit. Ia juga dapat memudahkan lendir tersekat di saluran udara dan mengeluarkan suara ketika bernafas.

Namun, mengi pada bayi baru lahir juga dapat menunjukkan bahawa si kecil anda mengalami kesukaran bernafas. Salah satu penyebabnya ialah bronkiolitis. Biasanya keadaan ini disertai dengan gejala lain, iaitu bayi kelihatan ketat, pucat, bibir kebiruan, demam, dan lemah.

Punca dan Gejala Bronkiolitis

Bronkiolitis adalah keradangan akibat jangkitan virus bronkiol, yang merupakan saluran udara terkecil di paru-paru. Bronkiolitis adalah biasa pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Bayi yang baru lahir juga dapat mengalaminya, tetapi lebih biasa pada usia 2-6 bulan dan bayi pramatang.

Gejala bronkiolitis termasuk:

 • Batuk
 • Hidung tersumbat
 • Banyak lendir (ingus) di hidung
 • Nafas pendek dan pantas yang berlangsung lebih dari dua hari
 • Nafas berdehit
 • Demam
 • Rewel dan sukar tidur

Walaupun bronkiolitis pada umumnya ringan, bayi dengan keadaan tertentu dapat mengalami bronkiolitis yang teruk, seperti bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, menderita penyakit jantung kongenital, atau mengalami cacat lahir.

Rawatan Bronkiolitis

Suara nafas baru lahir yang disebabkan oleh bronkiolitis memerlukan perhatian perubatan. Sekiranya bayi kelihatan sesak nafas, doktor akan menyedut lendir di saluran udara bayi untuk melegakan pernafasannya. Sekiranya diperlukan, doktor juga akan memberikan oksigen kepada bayi, serta cairan intravena untuk mencegah dehidrasi.

Untuk bronkiolitis ringan, rawatan boleh dilakukan secara bebas di rumah dengan:

 • Menyusu lebih kerap.
 • Bersihkan hidung lendir bayi. Anda melakukan ini dengan meneteskan larutan garam steril di hidung anda.
 • Jauhkan bayi dari udara kotor, seperti habuk dan asap rokok.
 • Ciptakan suasana yang selesa dan tenang, agar bayi dapat berehat dengan baik.

Dengan rawatan yang mencukupi, bronkiolitis biasanya menjadi lebih baik dalam 10 hingga 14 hari. Antibiotik tidak diperlukan, kerana bronkiolitis disebabkan oleh virus. Sekiranya ada demam, ubat penurun demam dapat diberikan, seperti paracetamol.

Untuk memudahkannya bernafas ketika tidur, baringkan bayi dalam posisi yang sedikit tinggi. Walau bagaimanapun, elakkan menyokong kepala bayi dengan bantal jika dia berusia di bawah satu tahun.

Bunyi nafas yang baru lahir biasanya normal, tetapi perhatikan keadaan si kecil anda. Berhati-hati dengan mengi disertai dengan sesak nafas, bayi kelihatan pucat atau kebiruan, dan tidak mahu menyusu. Sekiranya ini berlaku, segera bawa anak anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.