Keluarga

Terapi Kesuburan untuk Meningkatkan Kemungkinan Kehamilan

Terapi kesuburan boleh menjadi kaedah alternatif untuk anda dan pasangan anda yang sukar mengandung anak. Terapi ini dapat dilakukan dengan memberi ubat kepada langkah-langkah pembedahan untuk mengatasi masalah kesuburan.

Terdapat beberapa perkara yang menyukarkan pasangan untuk mempunyai anak, seperti tekanan, gaya hidup yang tidak sihat, berat badan berlebihan atau kurang berat badan, terlalu tua untuk hamil, hingga masalah kesihatan tertentu.

Salah satu cara untuk menolong pasangan mempunyai anak adalah dengan terapi kesuburan.

Berbagai Jenis Terapi Kesuburan

Secara umum, terapi kesuburan terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

Terapi melalui ubat

Dadah yang digunakan untuk meningkatkan kejayaan program kehamilan melalui terapi kesuburan adalah: clomiphene. Ubat ini berfungsi untuk mendorong pembebasan telur secara berkala.

Clomiphene diberikan kepada wanita yang mengalami proses ovulasi yang tidak teratur atau sama sekali tidak dapat ovulasi. Untuk masalah yang sama, doktor juga akan memberi ubat tamoxifen sebagai ubat alternatif.

Sebagai tambahan, untuk merangsang ovulasi pada wanita, pemberian hormon GnRH (hormon pelepasan gonadotrophinatau dopamin juga boleh dilakukan. Gonadotropin juga dapat diberikan untuk merangsang ovulasi pada wanita dan meningkatkan kesuburan pada lelaki.

Sekiranya seorang wanita mempunyai sindrom ovarium polikistik (PCOS), ubat biasa adalah: metformin. PCOS sendiri biasanya ditandai dengan adanya sista di ovari, ovari tidak dapat melepaskan telur secara berkala, dan tahap hormon androgen terlalu tinggi di dalam badan.

Terapi kesuburan melalui pembedahan

Dalam terapi kesuburan, pembedahan biasanya dilakukan untuk beberapa keadaan, seperti:

  • Tiub fallopio ditutup atau ada bekas luka akibat penyakit sebelumnya, seperti jangkitan atau keradangan yang menyebabkan tisu parut terbentuk di tiub fallopi
  • Endometriosis atau kehadiran sel dari lapisan rahim yang tumbuh di kawasan lain badan
  • PCOS yang tidak bertambah baik walaupun menjalani rawatan

Masalah lain yang mengganggu kesuburan wanita dan dapat diatasi dengan pembedahan adalah fibroid atau fibroid. Pembuangan fibroid secara pembedahan akan dipertimbangkan sekiranya penyebab kemandulan lain tidak dapat dijumpai.

Pembedahan dalam terapi kesuburan juga dapat dilakukan pada lelaki. Ini dapat dilakukan apabila sperma disekat oleh kelainan pada epididimis atau tempat penyimpanan sperma pada testis. Pembedahan juga diperlukan untuk merawat vena varikos testis pada lelaki dengan jumlah sperma yang tidak normal.

Penentuan teknik mana yang sesuai akan disesuaikan dengan penyebab kemandulan yang dialami oleh kedua-dua atau salah satu pasangan. Di samping itu, penentuan terapi kesuburan juga bergantung pada sejarah perubatan dan usia seseorang.

Pilihan Kaedah Program Hamil

Sekiranya anda telah menjalani terapi kesuburan dengan beberapa cara di atas tetapi belum mempunyai anak, anda boleh mempertimbangkan untuk mencuba program kehamilan lain, seperti:

  • Inseminasi buatan atau inseminasi intrauterin (IUI) adalah kaedah memasukkan sperma secara langsung ke rahim pada waktu ovulasi.
  • IVF atau persenyawaan in vitro (IVF) adalah teknik pembiakan yang dibantu untuk menyatukan sel telur dan sel sperma di luar tubuh manusia.
  • ICSI (suntikan sperma intracytoplasmik), iaitu suntikan sperma terus ke telur di makmal dan embrio yang dihasilkan dipindahkan ke dalam rahim.

Sekiranya anda dan pasangan anda ingin melakukan terapi kesuburan, berjumpa doktor terlebih dahulu. Setelah beberapa siri pemeriksaan dijalankan, doktor akan menentukan kaedah terapi yang tepat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda dan pasangan anda.