Keluarga

Jangan dilarang, ini adalah faedah bermain bola sepak untuk kanak-kanak

Terdapat pelbagai faedah bermain bola sepak untuk anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Bermula dari meningkatkan kecergasan, menyokong kekuatan otot dan tulang, dan jantung yang sihat. Mari lihat ulasannya, Bun.

Ibu mungkin kesal, ya, jika anak-anak pulang dengan pakaian dan kasut yang kotor setelah bermain bola sepak? Rasanya seperti dimarahi dan melarangnya. Eh, tapi, tunggu, Bun. Walaupun bayi kelihatan kotor dan berbau busuk kerana terik matahari, bermain bola sepak dapat memberikan banyak kelebihan kepadanya.

5 Faedah Bermain Bola Sepak untuk Kanak-kanak

Bola sepak adalah sukan yang melibatkan pasukan, menggunakan bola sepak, dan biasanya dimainkan di luar rumah, iaitu padang terbuka. Secara amnya, sukan jenis ini sangat digemari oleh kanak-kanak lelaki, tetapi ada juga gadis yang menyukainya, Bun.

Sama seperti jenis sukan lain, bola sepak mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk kanak-kanak, termasuk:

1. Meningkatkan kecergasan

Bermain bola sepak memerlukan kanak-kanak berlari ke sana sini untuk mengejar bola di padang. Aktiviti ini tentunya dapat membakar kalori dan menyebabkannya berpeluh.

Ini sangat baik untuk kesihatannya, kerana boleh menjadikan tubuhnya lebih bertenaga. Dengan senaman yang kerap, sistem imun anak akan meningkat. Jadi, dia dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit, seperti selesema dan COVID-19.

2. Menyokong kesihatan jantung

Semasa bermain bola sepak, badan anak akan terus bergerak. Kegiatan fizikal ini menyebabkan jantung berdegup lebih cepat dan membuat anak lebih kerap bernafas. Jenis senaman ini dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk menghantar oksigen ke semua sel badan, jadi sangat baik untuk menyokong kesihatan jantung dan mengurangkan risiko masalah jantung pada anak-anak.

3. Mengawal kenaikan berat badan

Peningkatan berat badan yang tidak terkawal boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi gemuk. Keadaan ini tidak baik untuk kesihatannya, kerana dapat meningkatkan risiko terkena penyakit berbahaya, termasuk kolesterol tinggi, diabetes, tekanan darah tinggi, dan timbulnya masalah pernafasan, seperti asma. Nah, sukan seperti bermain bola sepak dipercayai dapat membantu mengawal kenaikan berat badan anak-anak, Bun.

4. Menyokong kekuatan otot dan tulang

Kerana membuat anak bergerak, berlari, dan menendang, bola sepak dapat menopang kekuatan otot dan tulang anak-anak. Selain itu, sukan ini biasanya dilakukan di padang terbuka dan mendedahkan anak kepada cahaya matahari.

Cahaya matahari sangat baik dalam meningkatkan pengambilan vitamin D dalam badan, Bun. Kehadiran vitamin ini diperlukan untuk menyerap kalsium, sehingga tulang anak-anak sihat dan kuat. Dengan mempunyai otot dan tulang yang sihat, anak-anak dilindungi dari gangguan tulang, seperti osteoporosis di kemudian hari, dan boleh bebas melakukan aktiviti setiap hari.

5. Membentuk keperibadian anak

Dengan bermain bola sepak, anak-anak tidak hanya berlari, mereka juga belajar berkomunikasi dan bekerja dengan baik di antara ahli pasukan. Pada masa ini, dia juga belajar tentang cara berteman, baik dengan sesama ahli atau pasukan lawan.

Ini sangat baik untuk mengembangkan kemahiran sosial dan keperibadian, Bun. Di samping itu, melalui sukan ini, kanak-kanak dapat belajar mengenai kepemimpinan dan empati.

Berdasarkan maklumat di atas, faedah bermain bola sepak untuk kanak-kanak adalah banyak. Jadi, mulai sekarang, anda tidak perlu melarang atau memarahi anak anda ketika dia ingin bermain bola sepak, oke?

Namun, memandangkan bola sepak biasanya melibatkan banyak orang, lebih baik anak-anak melakukan sukan ini hanya dengan Ibu, Bapa, ahli keluarga yang lain, atau pengasuh, agar kesihatan mereka terjamin dan bebas dari penularan virus Corona.

Selain itu, jika anak anda ingin bermain bola sepak di padang terbuka atau di halaman berhampiran rumah, ada baiknya menerapkan pelindung matahari pada kulit anak anda sebelum bersenam. Terlalu banyak pendedahan cahaya matahari sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan kulit.

Selain bola sepak, terdapat banyak sukan lain yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak. Ibu boleh bertanya jenis senaman apa yang sesuai untuk menyokong kesihatan anak-anak mengikut usia mereka kepada doktor melalui aplikasi sembang ALODOKTER.