Keluarga

Apakah Umur Terbaik untuk Mengandung?

Umur adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kadar kejayaananda untuk hamil. Pada usia produktif, peluanganda untuk hamil lebih tinggi berbanding bila anda lebih tua. Dari segi kesihatan dan keadaan fizikal, usia yang mana muda juga adalah usia yang sesuai untuk kehamilan.

Pada dasarnya tidak ada penanda aras khusus untuk usia terbaik untuk hamil. Namun, secara amnya kesuburan wanita akan menurun seiring bertambahnya usia. Selain itu, kehamilan pada usia tua juga berisiko menyebabkan komplikasi pada wanita hamil. Itulah sebabnya disyorkan untuk hamil pada usia muda.

Mengandung di 20-an

Usia produktif yang disebut di sini adalah usia 20 tahun. Dari sudut pandang biologi, usia ini adalah masa yang tepat untuk hamil kerana kadar kesuburan anda sangat tinggi dan telur yang dihasilkan sangat banyak. Risiko melahirkan bayi dengan kecacatan juga kurang kerana kualiti telur yang dihasilkan pada usia ini pada umumnya masih sangat baik.

Terdapat beberapa kelebihan lain untuk hamil pada usia ini, termasuk:

  • Risiko keguguran jauh lebih rendah.
  • Risiko gangguan organ pembiakan, seperti fibroid rahim, sangat rendah.
  • Risiko terkena komplikasi kesihatan, seperti tekanan darah tinggi (darah tinggi) dan diabetes, lebih rendah.
  • Melahirkan sebelum waktunya atau mempunyai bayi dengan berat lahir rendah mungkin kurang biasa pada usia ini.
  • Apabila anak anda membesar, anda masih boleh kelihatan muda.

Mengandung di 30an

Ketika memasuki usia 30 tahun, anda harus segera merancang kehamilan kerana kesuburan anda sudah mulai menurun. Penurunan drastik berlaku setelah anda berumur 35 tahun. Oleh itu, jangan berlengah-lengah melahirkan bayi, terutamanya jika anda merancang untuk mempunyai lebih dari satu anak.

Terdapat beberapa risiko yang menghantui jika anda hamil pada usia tua, iaitu:

  • Risiko keguguran dan kecacatan kelahiran akan meningkat
  • Anda mungkin juga mengalami komplikasi kehamilan pada usia ini.
  • Peluang melahirkan secara semula jadi cenderung lebih kecil kerana kehamilan pada usia yang lebih tua lebih cenderung mengalami gangguan janin.
  • Pembukaan saluran kelahiran lambat, jadi anda biasanya harus menjalani pembedahan caesar.

Biasanya wanita di bawah umur 35 tahun hanya mengeluarkan sebiji telur setiap kitaran. Walau bagaimanapun, pada usia 35-39 tahun, anda mungkin dapat melepaskan lebih dari satu telur sehingga anda cenderung mempunyai anak kembar. Ini mungkin berita baik bagi anda yang mahukan anak kembar.

Mengandung di Berusia 40-an dan Lebih

Keupayaan anda untuk hamil secara semula jadi merosot secara mendadak pada usia 40-an. Peluang yang anda miliki setiap bulan untuk hamil hanya sekitar 5%. Ini berlaku kerana bekalan telur di dalam badan berkurang dengan ketara. Kualiti telur juga tidak sebaik ketika anda masih muda.

Telur pada usia ini lebih cenderung mengalami masalah kromosom. Selain itu, risiko keguguran, mengandung bayi dengan berat lahir rendah, pramatang, atau kecacatan kelahiran juga lebih tinggi. Anda juga lebih berisiko mengalami komplikasi semasa mengandung seperti tekanan darah tinggi, diabetes atau masalah dengan plasenta.

Kesediaan untuk mempunyai anak di setiap wanita adalah berbeza. Namun, dari perspektif biologi, wanita berusia 20-an adalah usia dengan kadar kesuburan yang tinggi. Begitu juga, risiko mempunyai bayi dengan kecacatan kelahiran juga lebih rendah pada wanita yang hamil berusia 20-an. Anda dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan, sekiranya anda merancang kehamilan.