Kesihatan

Radium - Faedah, dos dan kesan sampingan

Radium atau radium Ra 223 diklorida adalah penawar untuk melayanbarah prostat yang telah bermetastasis atau merebak ke tulang dan tidak dapat dirawat dengan pembedahan atau kaedah rawatan lain.

Radium adalah bahan radioaktif dalam bentuk logam. Radium telah dikembangkan menjadi ubat radioaktif dengan nama radium Ra 223 diklorida. Ubat ini hanya boleh didapati dalam bentuk suntikan.

Radium yang disuntik mempunyai kesan antitumor yang berfungsi dengan memusnahkan sel barah di tulang. Dengan cara itu, patah tulang, patah tulang, atau gangguan tulang yang lain dapat dicegah.

Tanda dagangan Radium: -

Apa itu Radium

kumpulanUbat preskripsi
KategoriBahan radioaktif
ManfaatMerawat barah prostat yang telah merebak ke tulang
Digunakan olehMatang
 

Radium untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin. Dadah dalam kategori ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Tidak diketahui sama ada radium boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu tidak boleh menggunakan ubat ini.

BentukSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Radium

Radium suntikan akan diberikan di hospital oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan ubat ini adalah:

 • Jangan gunakan radium suntikan jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan gunakan radium yang disuntik dengan ubat barah prostat abiraterone dan prednisolone, kerana boleh meningkatkan risiko patah tulang.
 • Radium boleh membahayakan janin, jika anda atau pasangan menjalani rawatan dengan ubat ini hingga 6 bulan setelah terapi, selalu gunakan alat kontraseptif yang berkesan, untuk mencegah kehamilan.
 • Radium tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang hamil, menyusui, atau merancang kehamilan.
 • Jangan gunakan radium suntikan jika anda menjalani kemoterapi, kerana boleh menyebabkan penurunan jumlah sel darah anda (myelosuppression).
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami gangguan sumsum tulang, jumlah sel darah putih rendah (leukopenia), trombositopenia, gangguan fungsi ginjal, atau penyakit hati.
 • Ikuti jadual kawalan yang diberikan oleh doktor anda semasa anda menjalani rawatan dengan radium suntikan.
 • Elakkan menggunakan tandas bersama semasa menjalani rawatan dengan radium yang dapat disuntik untuk mengelakkan orang lain terkena radium daripada menyentuh air kencing, tinja, atau cairan tubuh yang lain.
 • Elakkan berada dekat dengan orang-orang dengan penyakit berjangkit yang mudah menular ketika menjalani rawatan dengan radium yang disuntik, kerana ubat ini dapat memudahkan anda menangkap penyakit berjangkit.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda sedang dirawat dengan radium suntikan jika anda merancang untuk menjalani pembedahan gigi atau pembedahan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang lebih serius, atau berlebihan selepas menggunakan suntikan radium.

Dos dan Peraturan Penggunaan Radium

Doktor akan menentukan dos radium yang boleh disuntik berdasarkan berat badan pesakit. Dos boleh berubah sekiranya pesakit bertambah atau menurunkan berat badan.

Dos radium untuk rawatan barah prostat yang telah merebak ke tulang adalah 55 kilobecquerel per kilogram berat badan (kBq / kgBW). Ubat ini diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena / IV) setiap 4 minggu, selama 6 suntikan.

Cara Menggunakan Radium dengan Betul

Radium yang disuntik akan diberikan di hospital. Ubat ini akan disuntik terus oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Doktor akan menyuntik radium ubat ke dalam urat pesakit. Jangan berhenti mengambil ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Setelah radium disuntik, cecair badan, seperti air kencing, tinja, atau muntah akan mengandungi bahan radioaktif ini. Seboleh-bolehnya gunakan tandas yang berasingan dengan pesakit lain atau ahli keluarga yang lain.

Sekiranya anda perlu membersihkan kotoran dari pesakit atau ahli keluarga yang baru saja dirawat dengan radium, pakai alat pelindung diri yang mencukupi, termasuk topeng, gaun pelindung, dan sarung tangan.

Minum sejumlah besar cecair semasa menjalani rawatan dengan radium yang boleh disuntik untuk mengelakkan dehidrasi.

Interaksi Radium dengan Dadah Lain

Radium suntikan tidak boleh digunakan dengan ubat barah prostat abiraterone dan prednisolone, kerana dapat meningkatkan risiko patah tulang. Sebagai tambahan, jika digunakan bersama dengan ubat kemoterapi, radium yang disuntikkan berisiko menyebabkan penurunan jumlah sel darah.

Sentiasa beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat yang anda ambil, termasuk jika anda mengambil ubat, produk herba atau suplemen lain yang tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Radium

Beberapa kesan sampingan yang mungkin muncul selepas penggunaan radium Ra 223 mual, muntah, cirit-birit, mulut kering, sakit dan kerengsaan di tempat suntikan. Beritahu doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk.

Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Pening dan berasa seperti pingsan
 • Lebam, pendarahan hidung, atau pendarahan yang tidak normal
 • Najis hitam atau berdarah
 • Kekeringan
 • Keletihan yang tidak masuk akal
 • Anemia
 • Demam, menggigil, atau gejala lain dari penyakit berjangkit
 • Sakit ketika membuang air kecil dan darah dalam air kencing
 • Bengkak di lengan, kaki dan kaki
 • Susah bernafas