Kesihatan

Adakah Penyusuan Menyusui Benar-benar Mencetuskan Bayi Kegemukan?

Tidak jarang bayi yang mengambil susu ibu (ASI) kelihatan lebih gemuk daripada bayi yang diberi susu formula. Terdapat sebilangan ibu yang merasa gembira dengan perkara ini. Namun, sebilangan yang lain bimbang kerana mereka sering dikatakan berisiko mengalami kegemukan.

Isu yang mengatakan bahawa penyusuan susu ibu mencetuskan kegemukan pasti membingungkan ibu. Di satu pihak, susu ibu penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, jadi bayi perlu diberi penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan pertama. Sebaliknya, ada masalah yang mengatakan bahawa penyusuan susu ibu akan meningkatkan risiko kegemukan pada bayi.

Fakta Di Sebalik Anggapan Penyusuan Menyusukan Bayi Menjadi Kegemukan

Sebenarnya, bayi yang disusui membesar dengan cepat selama 3-4 bulan pertama. Tetapi dari masa ke masa, pertumbuhan bayi akan cenderung perlahan seiring dengan peningkatan kemampuannya untuk bergerak.

Walaupun pada tahun pertama, bayi yang disusui sebenarnya mempunyai berat badan yang lebih ideal daripada bayi yang diberi susu formula. Memasuki usia 2 tahun, berat bayi yang disusui dan susu formula cenderung sama.

Jadi, isu bahawa penyusuan susu ibu mencetuskan kegemukan hanyalah mitos. Menurut penyelidikan, penyusuan susu ibu secara eksklusif, terutama penyusuan susu ibu secara langsung dapat mengurangkan risiko kegemukan pada bayi. Bayi yang menyusu secara langsung juga mempunyai berat badan yang ideal. Manfaat ini boleh bertahan hingga dewasa.

Sebab penyusuan sebenarnya mengurangkan risiko kegemukan

Sebab sebenar susu ibu menurunkan risiko kegemukan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa teori telah dikemukakan:

  • Bayi yang mengambil susu ibu dapat mengawal jumlah susu yang mereka perlukan, berbeza dengan susu formula yang mempunyai dos tertentu. Ini dipercayai dapat mendorong si kecil mengenali rasa lapar dan kenyang.
  • Bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif mempunyai kepekatan hormon insulin yang lebih rendah. Ini berkaitan, kerana kadar insulin yang tinggi dapat mencetuskan pengumpulan lemak yang boleh menjadi penyebab kegemukan.
  • Bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif juga mempunyai kadar leptin hormon yang lebih tinggi. Hormon leptin adalah salah satu hormon penting untuk menghalang selera makan dan pengumpulan lemak.
  • Bayi yang menyusui secara eksklusif dianggap mempunyai bakteria baik yang dapat mengekalkan sistem pencernaan dan ini dapat mencegah kegemukan.

Cara Mengelakkan Bayi Menjadi Kegemukan

Walaupun bayi yang mengambil susu ibu mempunyai risiko yang lebih rendah untuk gemuk, untuk menjaga berat badan bayi yang ideal, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan, yaitu:

Beri makanan berkhasiat

Bayi yang berumur 6 bulan sudah boleh diberi MPASI (makanan pelengkap susu ibu). Oleh itu, apabila anda mula memberi makanan pelengkap, anda harus memperhatikan jenis dan jumlah makanan yang akan diberikan.

Sebabnya, memberi makanan yang tidak seimbang kepada bayi, terutama yang mengandung gula dan kalori, sebenarnya boleh menyebabkan kegemukan. Untuk memastikan berat badan bayi ideal dan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang baik, berikan makanan si kecil yang mengandungi nutrien seimbang dan dalam jumlah yang betul.

Elakkan makan berlebihan

Kes ini sebenarnya jarang berlaku, tetapi bayi yang minum susu ibu dari botol masih berisiko mengalami berat badan berlebihan. Ini mungkin disebabkan oleh proses minum yang lebih mudah dan biasanya lebih sedikit usaha yang diperlukan untuk menyedut susu dari botol.

Untuk mengelakkan pengambilan susu ibu secara berlebihan dari botol, ibu perlu memberi perhatian untuk memberi ubat penenang dan memerhatikan tingkah laku bayi ketika minum susu ibu. Beri susu ibu ketika anak anda menunjukkan tanda-tanda bahawa dia lapar. Begitu juga, ketika menyusu secara langsung, ibu tidak boleh menyusui terlalu lama atau lebih dari 45 minit.

Ibu dapat merasa lega, kerana masalah penyusuan susu ibu mencetuskan kegemukan. Susu ibu tidak semestinya menjadikan si kecil anda gemuk di kemudian hari.

Di samping itu, para ibu disarankan untuk tidak menilai bayi yang gemuk hanya kerana jumlahnya dalam skala. Sebabnya, ada peraturan untuk berat bayi yang ideal yang akan mempertimbangkan panjang dan keliling badannya. Selagi bayi masih dalam keadaan selamat dan doktor tidak memberi amaran semasa pemeriksaan rutin, anda tidak perlu risau.