Kesihatan

9 Tabiat Yang Boleh Mengganggu Kesihatan Mata

Mata adalah tingkap untuk melihat keindahan dunia. Oleh itu, kesihatanmiliknya penting untuk dijaga. Walaupun sudahcuba pengawal kesihatan mata baik, tetapi boleh jadi, tanpa menyedari anda melakukan beberapa perkarakebiasaan remeh yang boleh mengganggu kesihatan mata.

Oleh kerana aktiviti harian yang sibuk, kita mungkin sering mengabaikan menjaga kesihatan mata. Untuk menjaga kesihatan mata anda, ada beberapa kebiasaan yang harus dihindari, yaitu:

1. Menghabiskan banyak masa di hadapan skrin Alat

Banyak interaksi dengan skrin komputer, tablet, atau telefon pintar dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan keletihan mata dan sakit kepala. Ini berlaku kerana ketika melihat skrin alat, otot mata akan berfungsi lebih banyak.

Selain itu, cahaya biru dari skrin alat Anda juga boleh menyebabkan degenerasi makula di retina mata, yang jika diabaikan, boleh menyebabkan kebutaan.

Gunakan formula 20-20-20 semasa berinteraksi dengan alat, iaitu setiap 20 minit menatap skrin alat, pandang sejauh 20 kaki (6 meter), selama 20 saat. Dianjurkan juga untuk kerap berkedip untuk menjaga kelembapan mata. Gunakan juga pelindung skrin yang dapat menyekat cahaya biru dari alat.

2. Cuai dalam Menggunakan Lensa Kenalan

Pengguna kanta lekap memerlukan usaha ekstra untuk menjaga mata mereka daripada pengguna kaca mata. Daripada memperbaiki penampilan, penggunaan kanta lekap yang tidak susah payah boleh menyebabkan kerengsaan atau jangkitan mata, bahkan kebutaan.

Beberapa tabiat yang perlu dielakkan dalam penggunaan kanta lekap adalah:

  • Mandi sambil memakai kanta lekap
  • Tidur dengan kanta lekap masih menyala
  • Bersihkan kanta lekap dengan air biasa atau air liur
  • Tidak meletakkan kanta lekap di tempat
  • Gunakan kotak penyimpanan kanta lekap selama lebih dari 3 bulan

3. Jangan Gunakan Cermin Mata Hitam di Luar

Pastikan selalu menggunakan cermin mata hitam yang dapat melindungi mata anda dari sinar ultraviolet, ketika anda berada di luar. Sinar ultraviolet yang dipancarkan oleh matahari dapat membahayakan kesihatan mata, dan dapat menyebabkan penyakit mata, seperti katarak, degenerasi makula, atau pterygium.

4. Lupakan Pembersihan Solekan sebelum tidur

Bagi wanita yang sering menggunakan solekan pada wajah, cubalah selalu membersihkannya sebelum tidur. Sila ambil perhatian bahawa serpihan maskara, pelindung mata, atau Pembayang mata boleh jatuh ke mata dan menyebabkan kerengsaan atau jangkitan. Itulah sebabnya penting untuk membersihkan solek anda sebelum tidur, sehingga bersih sepenuhnya.

5. Merokok

Terdapat banyak maklumat yang membincangkan kesan buruk merokok. Dan sebenarnya, rokok membawa banyak penyakit, termasuk mata. Orang yang merokok lebih cenderung kepada kebutaan akibat katarak, degenerasi makula, atau kerosakan pada saraf optik.

6. Tidak Tahu Sejarah Penyakit Keluarga

Menurut penyelidikan, terdapat sejumlah penyakit mata, seperti glaukoma dan degenerasi makula, yang berlaku secara genetik pada keluarga. Penyakit mata ini boleh menyebabkan kebutaan. Oleh itu, anda harus lebih berwaspada sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit ini.

Melalui maklumat mengenai sejarah penyakit dalam keluarga, pakar oftalmologi dengan lebih mudah dapat mengetahui punca keluhan seseorang. Dengan cara itu, rawatan dapat dilakukan seawal mungkin.

7. Mengabaikan Pemeriksaan Mata Rutin

Periksa dengan doktor mata secara berkala setiap tahun adalah perlu untuk mengesan beberapa penyakit serius, seperti glaukoma, penyakit mata akibat diabetes (retinopati diabetes), atau degenerasi makula lebih awal. Pemeriksaan mata rutin ini terutama perlu dilakukan ketika seseorang berusia 40 tahun ke atas.

8. Abaikan Gejala Mata Merah

Gejala kerengsaan mata dalam bentuk mata merah, berair, atau terbakar boleh disebabkan oleh keadaan yang tidak berbahaya, seperti alergi. Tetapi anda harus waspada jika ada keluhan jangkitan mata, seperti sakit mata, rasa benjolan di mata, silau cahaya yang berlebihan, dan cairan tebal berwarna putih atau kehijauan keluar dari mata.

Adalah sangat penting untuk berjumpa doktor mata jika anda mengalami jangkitan mata, kerana jika tidak dirawat, jangkitan boleh merosakkan mata dan merebak ke orang lain.

9. Mengabaikan Kecederaan Mata

Seseorang harus berjaga-jaga dan segera memeriksakan mata jika mereka mengalami kecederaan pada kawasan mata. Terutama jika kecederaan itu menyebabkan penglihatan kabur, kesukaran membuka mata, bintik-bintik darah muncul pada putih mata, tidak dapat menggerakkan bola mata, atau ada perbedaan antara kedua mata.

Untuk menjaga kesihatan mata, mulailah menghindari segala bentuk pengabaian dan tabiat yang boleh mengganggu kesihatan mata. Selain itu, jika ada keluhan mengenai mata dan penglihatan anda, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi agar mereka dapat dirawat dengan cepat.

Tertulis oleh:

dr. Dian Hadiany Rahim, SpM

(Pakar Oftalmologi)