Kesihatan

Gangguan Seksualisme Exhibitionism, Suka Menunjukkan Seks

Baru-baru ini Pada masa ini, media sosial dikejutkan dengan berita mengenai sperma yang melancarkan keganasan di Tasikmalaya. Pakar mengesyaki bahawa pengganas itu mengalami gangguan seksual eksibisionis. Sebenarnya, apa yang dimaksudkan dengan gangguan pameran seksual?

Exhibitionism adalah bentuk penyelewengan seksual dengan memamerkan alat kelamin seseorang di khalayak ramai, terutama kepada lawan jenis, untuk mendapatkan kepuasan seksual. Sebilangan besar pameran adalah lelaki, walaupun wanita juga dapat mengalami gangguan seksual ini.

Exhibitionism adalah sebahagian daripada gangguan seksual paraphilic. Paraphilia adalah dorongan seksual, gairah, fantasi, atau tingkah laku yang menyimpang yang melibatkan objek, aktiviti, atau situasi yang secara amnya tidak membangkitkan seksual orang.

Seseorang akan didiagnosis dengan gangguan seksual ekshibionisme jika tingkah laku ini telah berlangsung selama sekurang-kurangnya 6 bulan dan telah menyebabkan penderitaan, gangguan, atau kehilangan, baik bagi penghidapnya sendiri maupun orang lain.

Apa yang Menyebabkan Gangguan Seksualisme Exhibitionism?

Punca gangguan seksual ekshibionisme tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dianggap menyebabkan atau meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami gangguan ini. Walau bagaimanapun, faktor-faktor ini masih diperdebatkan dan perlu diselidiki lebih lanjut.

Faktor-faktor yang dimaksudkan adalah:

 • Faktor genetik dan neuropsikologi

  Gangguan pameran seksual dianggap disebabkan oleh gangguan perkembangan otak janin sejak di dalam kandungan.

 • Faktor trauma kanak-kanak

  Beberapa kejadian yang menyebabkan trauma pada masa kanak-kanak, seperti penderaan seksual, penderitaan emosi, dan kurangnya perhatian dan kasih sayang dari ibu bapa, juga dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami ekshibisi. Fantasi seksual yang menyimpang boleh menjadi bentuk mekanisme untuk mengatasi trauma kanak-kanak ini.mekanisme mengatasi).

 • Faktor lain

  Beberapa faktor lain juga dapat meningkatkan risiko pameran, seperti keperibadian antisosial, penyalahgunaan alkohol, dan kurangnya keyakinan diri.

Apa Ciri-ciri Pesakit dengan Gangguan Seksual Exhibitionism?

Gejala gangguan seksual ekshibionisme biasanya mulai muncul pada usia 15-25 tahun dan mula menurun seiring bertambahnya usia. Berikut adalah ciri-ciri orang yang mengalami gangguan seksual ekshibionisme:

 • Rasa puas ketika menunjukkan kemaluan kepada orang yang tidak dikenali di tempat awam. Sebilangan penderita ekshibionisme suka memamerkan alat kelamin mereka hanya kepada kumpulan orang tertentu, seperti kanak-kanak kecil atau lawan jenis.
 • Rangsangan seksual muncul ketika anda melihat mangsa merasa terkejut, takut, atau kagum, yang diikuti dengan melancap. Namun, tidak ada tujuan untuk melakukan hubungan fizikal lebih lanjut atau hubungan seksual dengan mangsa.
 • Cenderung sukar untuk memulakan atau mengekalkan hubungan, sama ada romantis atau persahabatan.
 • Tidak jarang penderita ekshibionisme juga menunjukkan gejala gangguan paraphilia lain dan dianggap hiperseksual.

Adakah Terapi untuk Gangguan Seksual Exhibitionism?

Tidak banyak penderita gangguan seksual ekshibionisme yang berunding dengan psikiatri atau psikologi. Mereka cenderung menyembunyikan kegusaran mereka kerana merasa bersalah, malu, atau mempunyai masalah kewangan atau undang-undang.

Sebenarnya, orang-orang dengan gangguan ini disarankan untuk segera mendapatkan rawatan, baik dari segi perubatan dan psikologi. Ini perlu dilakukan sebelum dia membahayakan dirinya dan orang lain, atau bahkan melakukan perbuatan jenayah.

Terapi ekshibitionisme dilakukan oleh psikiatri dengan pilihan pelbagai kaedah, sesuai dengan keparahan gangguan yang dialami oleh pesakit. Beberapa kaedah terapi yang boleh dilakukan adalah:

Psikoterapi

Melalui psikoterapi, penghidap akan menjalani sesi kaunseling individu atau kumpulan. Beberapa topik dalam kaunseling adalah spesifik, seperti topik perkahwinan atau keluarga. Psikoterapi diharapkan dapat membantu penderita untuk memperbaiki tingkah laku dan kemampuan mereka untuk berinteraksi secara sosial.

Terapi ubat

Jenis ubat yang diberikan boleh berupa penekan hormon, antidepresan, atau pengawal mood. Ubat ini secara amnya berfungsi dengan mengurangkan dorongan seks, sehingga tingkah laku seksual yang menyimpang dapat ditekan.

Rawatan untuk gangguan pameran adalah jangka panjang dan kejayaan terapi bergantung pada individu. Sekiranya pesakit mempunyai keinginan untuk pulih dan menjadi orang yang lebih baik, kemungkinan terapi yang berjaya juga akan lebih besar.

Gangguan seksual Exhibitionism boleh memberi kesan pada kehidupan peribadi, sosial, dan pekerjaan, serta akibat hukum. Walaupun penderita ekshibionisme tidak bertujuan untuk melakukan hubungan fizikal dengan mangsa, ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan ketakutan atau trauma psikologi kepada mangsa, terutama anak-anak.

Sekiranya anda menyaksikan tingkah laku pameran, tindakan yang perlu anda lakukan adalah meninggalkan tempat kejadian dengan segera dan meminta pertolongan daripada orang lain atau pegawai keselamatan yang berada di sekitar. Oleh itu, penderita ekshibionisme dapat segera dilindungi dan dirawat.

Ditulis oleh:

dr. Caroline Claudia