Keluarga

Kunci untuk Perkahwinan yang Bahagia: Kemesraan Berkala!

Penyelidikan mendedahkanbetul ituSalah satu faktor penting dalam perkahwinan adalah seks berkualiti yang dilakukan secara berkala. Tetetapi, tidak bermaksud Anda dan pasangan mesti melakukan hubungan seks setiap hari, kamu tahu. Mari lihat ulasan berikut untuk fahami frekuensi ideal untuk seks dan bagaimana mencapai hubungan intim yang berkualiti.    

Menurut hasil penyelidikan, kekerapan melakukan hubungan seks suami isteri adalah seminggu sekali. Namun, melakukannya sekerap yang anda suka dan secara spontan sama baiknya untuk meningkatkan keakraban antara anda dan pasangan.

Tidak kurang pentingnya kekerapan seks adalah kualiti bercinta. Selain mencapai orgasme, seks yang paling memuaskan adalah berdasarkan cinta dan kasih sayang.

Perhatian, sentuhan, dan kata-kata lembut adalah bagian dari ungkapan cinta dan kasih sayang yang dapat anda lakukan kepada pasangan anda.

Manfaat Seks untuk Kebahagiaan Rumah Tangga

Manfaat seks dalam kehidupan rumah tangga merangkumi pelbagai aspek, termasuk kesihatan fizikal dan psikologi.

Seks yang rutin dapat mengeratkan hubungan antara suami dan isteri. Seks yang sihat dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan endorfin. Hormon ini dapat membawa kepuasan, perasaan cinta, dan kebahagiaan. Semakin dekat hubungan anda dengan pasangan anda, semakin banyak kebahagiaan dalam rumah tangga akan terjaga.

Seks dan rumah yang bahagia juga memberikan banyak manfaat kesihatan, seperti meningkatkan mood, mengurangkan tekanan, membantu tidur dengan lebih baik, menguatkan sistem imun, menurunkan tekanan darah, mengurangkan rasa sakit, dan mencegah penyakit jantung.

Kesan ini juga dapat diperoleh jika anda dan pasangan sering berpelukan, termasuk dalam posisi sudu.

Petua untuk Mencapai Seks yang Berkualiti

Tanda aras kepuasan seksual antara lelaki dan wanita adalah berbeza. Lelaki cenderung mendapat kepuasan seksual dari hubungan seksual sahaja. Sementara itu, wanita cenderung memerlukan hubungan emosi untuk mendapatkan kepuasan.

Agar rumah tangga lebih harmoni, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjalin hubungan intim yang berkualiti:

1. Membina komunikasi intim

Walaupun anda sibuk, anda masih meluangkan masa untuk anda dan pasangan bercakap setiap hari. Bincangkan topik yang menggembirakan, atau ia juga boleh membincangkan rancangan masa depan.

Suami dan isteri juga harus saling terbuka mengenai keinginan seksual mereka. Ini termasuk keinginan untuk bercinta dan fantasi bercinta yang anda mahukan. Komunikasikan ini dengan cara yang bijak, jujur ​​dan terbuka kepada pasangan anda.

2. Menunjukkan kasih sayang

Memberi perhatian antara satu sama lain adalah bentuk ungkapan cinta. Anda juga boleh menghantar ayat cinta atau kata-kata intim kepada pasangan anda melalui berbual, sms, atau mungkin melalui perbualan di telefon.

Semasa bertemu, nyatakan cinta anda melalui sentuhan, pelukan, dan kata-kata intim dan menggoda. Apabila anda ingin bercinta, jangan lupa lakukan foreplay sehingga pasangan terangsang dan bersedia untuk bercinta.

3. Lakukan perkara baru

Bercinta tidak semestinya berada di bilik tidur. Cuba bercinta di ruang tamu, dapur, kereta, atau di tempat lain yang mungkin. Variasikan kedudukan jantina, atau cuba kedudukan jantina yang berbeza daripada biasa jika boleh.

Menggunakan alat bantu seks atau mainan seks juga merupakan idea yang boleh dicuba agar aktiviti bercinta lebih menarik dan menyeronokkan.

4. Seks Quickie

Apabila anda dan pasangan sibuk dengan kerja masing-masing atau salah seorang daripada anda pekerja keras, cuba buat jadual bercinta. Sekiranya tidak mungkin bercinta untuk masa yang lama, anda dan pasangan anda boleh melakukannya seks cepat atau seks yang dilakukan secara spontan dan tanpa berlama-lama.

5. Nikmati seks

Salah satu langkah penting untuk mencapai perkahwinan yang bahagia adalah menikmati hubungan seks dengan pasangan anda. Seks paksa atau tidak dinikmati boleh menyukarkan anda untuk orgasme atau pasangan anda. Untuk mengelakkan ini, cubalah menjalin hubungan intim dengan pasangan anda, dan berehat sebelum melakukan hubungan seks sekiranya anda mengalami tekanan.

Kesimpulannya, dengan melakukan hubungan seks, keakraban dan kualiti hubungan antara anda dan pasangan dapat meningkat, terutama jika ia dilakukan dengan cara yang berkualiti dan sesuai. Ini tentunya boleh memberi kesan positif kepada mahligai isi rumah anda.

Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai masalah dalam rumah tangga yang berkaitan dengan seks, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi untuk kaunseling perkahwinan.