Kesihatan

Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS) - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS) adalah komplikasi kehamilan pada janin kembar yang serupa. Di TTTS, terdapat ketidakseimbangan aliran darah antara janin yang mempunyai satu plasenta.

TTTS tidak boleh berlaku pada kehamilan kembar yang tidak sama, iaitu kehamilan kembar dengan setiap janin mempunyai satu plasenta atau plasenta. TTTS adalah komplikasi kehamilan yang jarang berlaku. Komplikasi kehamilan ini diketahui hanya berlaku pada 15 peratus kehamilan kembar yang sama.

Punca Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS)

TTTS berlaku kerana aliran darah yang tidak normal di plasenta atau plasenta. Plasenta adalah organ yang membekalkan oksigen dan nutrien dari wanita hamil ke janin, dan membuang sisa metabolik dari darah janin.

Dalam kehamilan kembar yang sama, setiap janin akan berkongsi satu plasenta, dengan peredaran darah yang seimbang ke dan dari setiap janin. Semasa di TTTS, salah satu janin tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi (janin penderma). Pada masa yang sama, janin lain menerima aliran darah lebih banyak lagi (janin penerima).

Tidak diketahui apa yang menyebabkan aliran darah yang tidak normal ke plasenta, termasuk apakah faktor keturunan dan persekitaran berperanan dalam kejadian tersebut sindrom transfusi kembar-ke-kembar.

Gejala dan DiagnosisSindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS)

TTTS adalah komplikasi kehamilan yang boleh berkembang dengan serius. Oleh itu, penting bagi wanita hamil yang mengandung anak kembar untuk mengenali simptom dan tanda, termasuk:

 • Wanita hamil menambah berat badan dengan cepat.
 • Ukuran perut lebih besar daripada usia kehamilan umum.
 • Sakit perut, kenyang, dan kontraksi muncul.
 • Bengkak pada kaki pada awal kehamilan.

Pakar perbidanan dapat menentukan TTTS melalui pemeriksaan kehamilan pada ultrasound. Melalui ultrasound, doktor akan melihat tanda-tanda TTTS pada janin. Tanda TTTS berbeza antara janin penerima dan janin penderma, seperti yang dijelaskan di bawah:

Tanda pada janin penerima

 • Ukuran janin lebih besar daripada janin penderma.
 • Jumlah cecair amniotik yang berlebihan.
 • Tanda-tanda kegagalan jantung pada janin kerana darah berlebihan.

Tanda-tanda pada janin penderma

 • Ukuran janin lebih kecil daripada janin penerima. Keadaan ini juga dikenali sebagai IUGR.
 • Ukuran pundi kencing yang lebih kecil daripada biasa.
 • Tidak ada atau sangat sedikit air kencing di pundi kencing.
 • Mempunyai sedikit cecair ketuban.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada pakar obstetrik anda jika anda mengandung anak kembar dan mempunyai gejala TTTS. Pemeriksaan kehamilan harus dilakukan secara berkala sebulan sekali pada trimester pertama dan kedua, kemudian setiap satu hingga dua minggu pada trimester ketiga.

Sekiranya wanita hamil telah didiagnosis dengan TTTS, pemeriksaan kehamilan perlu dilakukan lebih kerap. Pemeriksaan perlu dilakukan setiap minggu selepas 16 minggu kehamilan untuk memantau keadaan ibu dan janin sehingga melahirkan.

Rawatan Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS)

Mengendalikan TTTS bertujuan untuk melahirkan semua janin dalam keadaan selamat. Kaedah rawatan bergantung kepada keparahan TTTS, termasuk:

 • Amniosentesis atau penyingkiran cecair amniotik pada janin dengan cecair amniotik berlebihan, untuk mengekalkan aliran darah.
 • Pembedahan laser melalui endoskopi, untuk memperbaiki saluran darah yang menyebabkan ketidakseimbangan bekalan darah ke janin.

Sekiranya pesakit telah menjalani prosedur di atas dan keadaan janin dianggap bersedia untuk dilahirkan, doktor akan melakukan proses kelahiran walaupun masih awal. Persalinan pramatang dapat dilakukan secara normal menggunakan ubat induksi atau dengan pembedahan caesar.

KomplikasiSindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS)

Dalam beberapa keadaan, TTTS boleh menyebabkan janin dilahirkan sebelum waktunya. Komplikasi lain yang mungkin berlaku pada janin adalah:

 • Kematian janin di rahim
 • Kecacatan kelahiran pada janin penerima
 • Anemia pada janin penderma

TTTS yang berkembang semakin banyak boleh menyebabkan hydrops fetalis, baik pada janin penerima dan janin penderma. Hydrops fetalis adalah penumpukan cecair di sejumlah organ janin. Hydrops fetalis pada janin boleh menyebabkan wanita hamil sindrom cermin, yang menyebabkan gejala seperti preeklampsia pada wanita hamil.

Pencegahan Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS)

TTTS adalah penyakit yang menimpa wanita hamil dengan kembar yang sama tanpa sebab yang diketahui. Oleh itu, tidak diketahui bagaimana untuk mencegahnya. Namun, bagi wanita hamil yang telah didiagnosis dengan TTTS, pemeriksaan pranatal yang lebih rutin dapat mengurangkan komplikasi pada janin dan wanita hamil.