Keluarga

Ketahui 8 Pilihan Buah untuk Wanita Hamil di Bawah

Buah adalah salah satu sumber pemakanan utama bagi wanita hamil. Nah, terdapat beberapa jenis buah untuk ibu hamil yang baik untuk dimakan. Oleh itu, kesihatan wanita hamil dan janin dijaga.

Begitu banyak variasi buah untuk wanita hamil yang boleh dimakan secara bergantian setiap hari. Buah-buahan ini mengandungi nutrien penting, terutama vitamin C dan asid folik, yang diperlukan untuk perkembangan janin.

Agar pengambilan nutrien semasa kehamilan kekal mencukupi, wanita hamil sekurang-kurangnya harus mengambil 2-4 hidangan buah setiap hari.

Nutrien Penting Yang Diperlukan oleh Wanita Hamil

Jenis nutrien yang biasanya diperlukan oleh wanita hamil adalah protein, karbohidrat, lemak, dan vitamin dan mineral. Selain itu, terdapat beberapa nutrien penting lain yang juga baik untuk wanita hamil, iaitu:

  • Asid folik, untuk mengelakkan bayi mengalami spina bifida dan anencephaly. Pengambilan asid folik yang disyorkan semasa mengandung adalah 400 mikrogram sehari.
  • Zat besi, untuk mencegah keletihan, kemurungan, dan tekanan semasa kehamilan. Jumlah pengambilan zat besi yang diperlukan semasa kehamilan adalah 27 miligram sehari.
  • Kalsium, untuk menyokong perkembangan tulang, saraf, dan jantung janin. Wanita hamil memerlukan sebanyak 1,000 miligram kalsium sehari.
  • Kalium, untuk mengekalkan keseimbangan cairan dan tekanan darah dan mengekalkan fungsi saraf dan otot semasa kehamilan. Jumlah pengambilan kalium yang diperlukan oleh wanita hamil adalah 4.000 miligram sehari.
  • Magnesium, untuk pembentukan tulang dan gigi dan mengawal kadar gula dalam darah. Wanita hamil memerlukan sebanyak 300 miligram magnesium setiap hari.

Nutrien penting lain yang juga diperlukan oleh wanita hamil adalah serat. Buah untuk wanita hamil kaya dengan serat yang dapat meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit.

Jenis Buah yang Disarankan untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa buah untuk ibu hamil yang baik untuk dimakan:

1. betik

Pepaya kaya dengan vitamin A dan vitamin C, dan merupakan sumber kalsium, magnesium, kalium, serat dan asid folik yang baik. Namun, pastikan wanita hamil memakan betik yang benar-benar matang, kerana betik yang belum masak boleh mencetuskan kontraksi rahim.

2. Jingga

Buah ini untuk wanita hamil dapat mencegah dehidrasi semasa hamil, kerana kandungan air yang tinggi di dalamnya. Jeruk juga mengandungi asid folik dan vitamin C yang baik untuk kesihatan ibu dan janin.

3. Mangga

Mangga adalah buah untuk wanita hamil yang kaya dengan vitamin A, vitamin B6, vitamin C, kalium, dan asid folik. Buah ini untuk wanita hamil juga tinggi serat yang baik untuk mencegah sembelit semasa hamil.

Walau bagaimanapun, buah mangga tinggi gula, jadi wanita hamil harus menghindari buah ini jika mereka menghidap diabetes kehamilan.

4. Alpukat

Kandungan asid folik dalam alpukat jauh lebih tinggi daripada buah-buahan lain untuk wanita hamil. Selain itu, alpukat juga mengandung vitamin B, vitamin C, dan vitamin K, serta serat, kolin, magnesium, dan kalium.

Kolin diperlukan semasa kehamilan untuk menyokong perkembangan otak dan saraf janin.

5. Pisang

Pisang mengandungi serat, vitamin B6, vitamin C, dan kalium. Kandungan vitamin B6 dalam pisang mampu mengatasi rasa mual dan muntah yang biasa berlaku pada awal kehamilan.

6. Epal

Buah ini untuk wanita hamil mengandung serat dan vitamin C yang tinggi, serta vitamin A, kalium, dan pektin. Pektin adalah prebiotik yang baik untuk kesihatan saluran pencernaan wanita hamil.

Supaya kelebihan epal dapat diperoleh secara optimum, elakkan kulit epal mengelupas dan bersihkan dengan air yang mengalir sebelum memakannya.

7. Beri

Beberapa jenis beri, seperti blueberry, strawberi, raspberi, blackberry, dan beri goji kaya dengan karbohidrat, vitamin C, serat, dan asid folik. Buah beri ini sesuai dimakan dengan pisang dengan memprosesnya menjadi smoothie.

8. Lemon

Selain kaya dengan vitamin C, lemon mempunyai aroma yang dapat mengatasi rasa mual semasa hamil. Wanita hamil boleh menikmati lemon dalam campuran teh atau hidangan yang lazat.

Pelbagai buah untuk ibu hamil boleh dimakan secara bergantian dan disertakan dengan sayur-sayuran sehingga pengambilan nutrisi ibu hamil dan janin selalu dipenuhi. Selain itu, jangan lupa untuk selalu memeriksa keadaan kehamilan secara berkala kepada doktor agar kesihatan ibu hamil dan janin terjaga.