Keluarga

Asid Perut pada Bayi Boleh Menyebabkan Bayi Sering Muntah

Bagi bayi, gangguan kesihatan sedikit pun boleh mencetuskan kebimbangan. Salah satunya ialah bayi sering muntah. Perhatikan kemungkinan ini sebagai gejala gangguan asid perut pada bayi.

Bayi sering muntah adalah perkara biasa, terutamanya selepas menyusu. Sebilangan besar tidak memerlukan tindakan. Tetapi, jika bayi muntah disertai dengan kekecohan, sesak nafas, sering muntah sehingga pertumbuhannya terganggu, atau menyebabkan berat badannya tidak meningkat, ada kemungkinan anak kecil anda mengalami gangguan asid perut.

Refluks Asid Perut Menyebabkan Bayi Sering Muntah

Sekiranya bayi sering muntah, terutamanya selepas setiap makan, ini perlu diterokai lebih jauh. Bayi mempunyai kemungkinan menghidap penyakit asid perut atau Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD).

Refluks berlaku apabila gelung otot antara esofagus dan perut tidak berfungsi secara optimum, jadi asid perut dan makanan dari perut kembali ke kerongkongan. Secara amnya, ini berlaku kerana fungsi cincin otot yang berfungsi seperti injap di esofagus bawah bayi belum sempurna. Berita baiknya, injap biasanya akan berfungsi dengan sempurna dari usia 4-5 bulan hingga usia satu tahun. Pada masa itu, muntah yang dialami oleh bayi akan berhenti. Bayi yang mengalami refluks juga boleh disebabkan oleh ukuran perut yang masih kecil, sehingga mudah diisi.

Sebagai tambahan kepada bayi yang sering meludah atau muntah, beberapa gejala lain yang menyertai GERD pada bayi termasuk:

  • Sakit perut.
  • Sakit atau sakit di tekak dan dada. Jadi sering enggan menyusu atau makan.
  • Menangis semasa atau selepas memberi makan atau diberi makan.
  • Banyak air liur.
  • Batuk atau batuk yang kerap berlaku dalam jangka masa yang lama.
  • Masalah pernafasan seperti tersedak, batuk, mengi atau mengi, dan sesak nafas. Sekiranya tidak dirawat, gangguan pernafasan ini boleh menyebabkan radang paru-paru.
  • Terjejas pertumbuhan dan perkembangannya, ini kerana bayi tidak mendapat nutrien yang diperlukan.
  • Kolik pada bayi.

Mengatasi Asid Perut pada Bayi

Penting untuk segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk muntah yang kerap disertai dengan gejala GERD. Untuk menentukan diagnosis, doktor akan meminta maklumat daripada ibu bapa dan melihat rekod kesihatan bayi dan melakukan pemeriksaan fizikal pada bayi. Terdapat juga kemungkinan bahawa doktor boleh melakukan serangkaian ujian tambahan untuk mengesahkan keadaan GERD, seperti endoskopi GI atas atau pemeriksaan sinar-X perut disertai dengan GERD. menelan barium.

Secara amnya, doktor akan memberikan ubat yang akan mengurangkan gas di dalam perut, dan juga ubat yang akan menurunkan kadar asid perut. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa kemungkinan penggunaan ubat penurun asid tidak dapat sepenuhnya mengurangkan kejadian refluks pada bayi. Memberi ubat mesti sangat berhati-hati pada bayi, kerana ada kemungkinan kesan sampingan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, dalam beberapa kes diperlukan pembedahan untuk merawat GERD. Prosedur ini dianggap berkesan tetapi jarang dilakukan, kerana menganggap risiko kepada bayi.

Mencegah Kenaikan Asid Perut pada Bayi

Untuk mengelakkan bayi anda kerap muntah kerana GERD, ada baiknya anda mencuba beberapa perkara yang dapat membantu bayi anda merasa selesa. Contohnya, memberi bantal tambahan di kepala dan menyesuaikan jadual makan. Ibu juga dapat menahan bayi dalam keadaan tegak kira-kira 30 minit selepas memberi makan atau makan. Pastikan tidak ada tekanan yang berlebihan di sekitar perut pada waktu itu. Selain itu, cubalah bersendawa bayi setelah setiap kali makan atau makan.

Tindakan lain yang boleh diambil seperti menebalkan susu yang diberikan dengan menambahkan bijirin, atau untuk bayi yang sudah dapat makan makanan padat, boleh diberi makanan bertekstur lebih padat. Tetapi tindakan ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan, kerana mesti dengan persetujuan doktor.

Bayi sering muntah harus diperhatikan jika ia berlaku secara berlebihan atau disertai dengan gejala lain seperti muntah disertai dengan darah, atau jika bayi sering muntah menyebabkannya mengalami dehidrasi. Rujuk dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan terbaik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found