Keluarga

Ini adalah Peranan Perunding Penyusuan untuk Ibu Menyusui

Proses menyusui atau menyusu sering dianggap mudah, tetapi tidak selalu berlaku. Ini kerana terdapat banyak keadaan yang boleh menyukarkan penyusuan susu ibu. Dalam kes ini, perunding laktasi berperanan menangani aduan yang dialami oleh ibu-ibu semasa menyusukan bayi.

Kesukaran menyusu boleh disebabkan oleh keadaan ibu dan bayi, seperti puting sakit, jangkitan pada mulut bayi, dan kekurangan susu.

Perunding laktasi ditugaskan untuk membantu ibu menyusu yang sukar menyusukan bayinya. Dengan sokongan dan maklumat yang tepat dari perunding penyusuan, penyusuan susu ibu menjadi lebih mudah.

Pelbagai Peranan Perunding Laktasi

Perunding penyusuan mempunyai peranan yang sangat pelbagai, dari mengarahkan ibu untuk menyusui dengan betul hingga menangani aduan yang berkaitan dengan penyusuan. Berikut adalah beberapa peranan perunding laktasi:

1. Melatih ibu untuk menyusukan bayi dengan betul

Pada prinsipnya, tugas seorang perunding laktasi adalah melatih ibu menyusui bayinya, serta meyakinkan dan membantu ibu semasa proses penyusuan. Selain itu, perunding penyusuan juga dapat mengajar kedudukan penyusuan yang betul dan bagaimana meningkatkan pengeluaran susu ibu.

2. Menangani aduan berkaitan penyusuan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, perunding penyusuan membantu mengatasi masalah yang sering dihadapi oleh ibu menyusu, termasuk sakit puting susu, bayi yang tidak mahu menyusui, berat badan bayi sukar diperoleh, dan susu ibu yang keluar lambat atau pengeluaran susu tidak lancar .

3. Perkenalkan alat bantu penyusuan dan cara menggunakannya

Perunding penyusuan juga membantu ibu mengenali alat bantu penyusuan, seperti pam payudara dan cara menyimpan susu ibu dengan betul agar tidak basi. Ini sangat penting, terutama bagi ibu-ibu yang kembali bekerja atau melakukan aktiviti di luar rumah.

4. Mengarahkan makanan pelengkap yang betul

Bukan hanya itu, perunding penyusuan juga dapat memberi nasihat kepada ibu untuk menangani bayi yang bersedia mendapatkan makanan pelengkap (MPASI) bersama dengan proses penyusuan.

5. Merancang strategi memberi makan bayi dengan keadaan tertentu

Perunding laktasi juga berperanan dalam merancang strategi penyusuan untuk bayi yang dilahirkan dengan keperluan pemakanan yang berbeza, seperti bayi pramatang, kembar, atau menderita keadaan tertentu, seperti penyakit jantung kongenital, bibir sumbing atau lelangit. tali leher.

Pilih Perunding Laktasi dengan berhati-hati

Semasa memilih perunding laktasi, pilih pakar laktasi yang sudah mempunyai sijil atau kecekapan dan lesen untuk berlatih dalam bidang ini, misalnya dari Pemeriksa Perunding Lembaga Laktasi Antarabangsa (IBLCE).

Di Indonesia, perunding laktasi biasanya berlatih di hospital. Beberapa hospital mempunyai perunding laktasi sebagai sebahagian daripada kakitangan perubatan untuk membantu ibu yang menyusui.

Selain hospital, perunding laktasi juga boleh didapati di klinik bersalin, pejabat doktor, atau amalan bebas. Perunding penyusuan juga boleh memberi kelas penyusuan kepada ibu hamil.

Pada hakikatnya, perunding laktasi adalah pakar kesihatan yang dapat membantu dengan pelbagai masalah semasa menyusu. Oleh itu, jika anda mengalami kesukaran untuk menyusui, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan perunding laktasi, sehingga keluhan yang anda alami dapat diatasi secepat mungkin.