Keluarga

Kelebihan Makan Ikan Semasa Hamil dan Peraturan yang Perlu Diperhatikan

Makan ikan semasa mengandung membawa pelbagai faedah kesihatan. Sebabnya kerana ikan mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan nutrien yang baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin di dalam rahim.

Makan ikan ketika hamil baik untuk kesihatan kerana ikan mengandung protein, omega 3, vitamin B12, vitamin D, zat besi, yodium, dan selenium. Walaupun begitu, wanita hamil masih harus berhati-hati ketika makan ikan. Sekiranya anda makan ikan secara sembarangan, kesihatan ibu hamil dan janin boleh terancam.

Kebaikan makan ikan semasa hamil

Berikut adalah beberapa faedah makan ikan semasa mengandung:

1. Menyokong perkembangan otak janin

Salah satu kelebihan makan ikan semasa mengandung adalah membantu perkembangan otak janin. Ini kerana ikan mengandungi banyak protein dan asid lemak omega-3 yang dapat mencegah kecacatan pada saraf dan otak janin. Untuk memaksimumkan manfaat ikan ini, anda harus mula menambahkan ikan sebagai makanan yang sihat, terutama pada usia kehamilan yang muda.

2. Mencegah preeklamsia

Ikan juga mengandungi banyak vitamin D. Pengambilan vitamin D yang mencukupi dapat mengurangkan risiko preeklamsia pada wanita hamil.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Gangguan tidur adalah salah satu keluhan yang sering dirasakan oleh wanita hamil. sekarang, untuk tidur lebih lena, cubalah makan ikan. Ini kerana kandungan vitamin D pada ikan dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur.

4. Mencegah anemia

Makan ikan ketika hamil juga dapat mencegah anemia kerana ikan kaya dengan zat besi dan vitamin B12. Dengan begitu, komplikasi yang timbul akibat anemia juga dapat dicegah. Sebahagian daripadanya adalah kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan dengan kecacatan, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah, dan kematian ibu dan bayi.

Peraturan Selamat Memakan Ikan Semasa Mengandung

Manfaat makan ikan semasa hamil dapat diperoleh jika wanita hamil mengikuti peraturan keselamatan dalam memakan ikan. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil sekiranya mereka ingin makan ikan:

Pilih ikan dengan kadar merkuri yang rendah

Untuk mengurangkan risiko merkuri dari ikan, terdapat beberapa ikan yang boleh dipilih oleh ibu hamil. Ikan yang dianggap selamat untuk dimakan oleh ibu hamil adalah ikan dengan kandungan merkuri yang rendah, seperti salmon, ikan teri, sardin, ikan kod, udang, nila, ikan keli, dan tuna.

Elakkan memakan ikan yang tinggi merkuri, seperti kerapu, ikan yu, ikan tenggiri, ikan tenggiri, dan ikan todak. Pendedahan merkuri yang tinggi semasa mengandung boleh menghalang perkembangan janin.

Masak ikan sehingga habis

Wanita hamil disarankan agar tidak memakan ikan mentah atau kurang matang. Sebabnya adalah kerana ikan mentah atau ikan yang belum dimasak sepenuhnya boleh mengandungi bakteria dan parasit berbahaya yang boleh mengancam kesihatan ibu hamil dan janin.

Makan ikan semasa mengandung masih penting untuk dilakukan, tetapi jangan lupa untuk memperhatikan keselamatannya. Sekiranya anda masih merasa ingin makan ikan, ibu hamil boleh berjumpa doktor untuk memastikan ikan mana yang harus dimakan dan dielakkan semasa mengandung.